PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
Dijous 16 de febrer de 2023 a les 10:00h
Ubicació: Regidoria d'Acció Social

Dijous 16 de febrer de 2023 a les 10:30h
Ubicació: Can Jonqueres

Dijous 16 de febrer de 2023 a les 12:00h
Ubicació: Aeroport de Sabadell

Assistents: Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca Gloria García-Cuadrado, Presidenta de Celestia Aerospace

El 19 de febrer es commemora el Dia Internacional contra l’Homofòbia al Futbol, data en què va néixer el futbolista professional Justin Fashanu, símbol de la lluita del col·lectiu LGTBI+ (Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals).

Des de Sabadell ens hem adherit al manifest del Consell Comarcal del Vallès Occidental:

XIULEM FORA DE JOC A L’LGBTI-FÒBIA EN L’ESPORT

L’esport ens dona l’oportunitat d’enriquir-nos, créixer i aprendre mútuament i no percebre la diversitat com una dificultat o una problemàtica. És per tant un eix vertebrador en les polítiques d’igualtat i inclusió.

Per això, aquest 19 de febrer, Dia Internacional contra l’LGBTI-fòbia en l’Esport volem agrair la tenacitat i el compromís pels drets humans d’esportistes i altres personatges públics que s’impliquen en la lluita per una societat més justa i igualitària, visibilitzant la seva experiència o mostrant la seva solidaritat vers col·lectius que pateixen discriminacions.

Commemorem l’aniversari de Justin Fashanu, futbolista professional britànic d’origen nigerià, primer a declarar públicament la seva homosexualitat el 1990, en plena carrera professional i que es va suïcidar l'any 1998 degut a la pressió i l’assetjament rebut. En record a la seva memòria, es va impulsar el Dia Internacional contra l’LGBTI-fòbia en el Futbol i en l’Esport, amb l’objectiu de reivindicar el dret de totes les persones a gaudir d’una pràctica esportiva lliure de qualsevol tipus de discriminació per raó d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere.

En el món de l’esport, sovint s’accentuen les actituds masclistes i discriminatòries que contribueixen a reproduir les expressions i els prejudicis de gènere propis de la societat cisheteropatriarcal. Un clar exemple ha estat el Mundial de futbol de Qatar, en el qual es va prohibir qualsevol símbol o referència al col·lectiu LGTBI. Poques van ser les veus també que van aprofitar aquesta plataforma per solidaritzar-se amb Amir Nasr-Azadani, futbolista iranià condemnat per manifestar-se en favor dels drets humans.

Per revertir aquesta situació i convertir l’esport en un àmbit inclusiu vers la diversitat afectiva-sexual i de gènere, cal promoure la visibilitat de referents LGBTI, especialment en aquells espais que més repercussió social tenen. En els darrers anys hem assistit a petits grans passos per part de personalitats que, fent pública la seva orientació sexual o identitat de gènere no normatives, han contribuït a visibilitzar les persones LGBTI en l’esport i a denunciar les discriminacions viscudes en les seves carreres professionals:

Alexia Putellas, Laura del Río, Lola Gallardo, Mapi León, Megan Rapinoe, Mara Gómez o Josh Cavallo (futbolistes), Víctor Gutiérrez (waterpolista), Vanessa Caballero (boxejadora), Javier Raya (patinador), Kike Sarasola (genet), Tom Daley (saltador de trampolí), José Rojas (ciclista), Sue Bird (jugadora de bàsquet), Martina Navratilova (tennista) o Michael Sam (jugador de futbol americà). Molt recentment, Campbell Johnstone ha esdevingut el primer jugador de rugbi de la selecció neozelandesa en declarar obertament la seva homosexualitat, el passat mes de desembre.

Com a eina de socialització, l’esport és un recurs importantíssim a través del qual podem educar i transformar la societat, trencant amb els rols i estereotips que acompanyen les actituds masclistes, LGTBI-fòbiques, racistes i discriminatòries. És necessari posar el focus en uns esports inclusius, incorporant la perspectiva de gènere en els clubs i les pràctiques esportives, perquè reflecteixin tota la diversitat afectiva-sexual, familiar i de gènere.

Totes les persones haurien de poder ser i sentir en plena llibertat, però encara queda molt de camí per recórrer. Ens avalen les lleis catalanes 11/2014 pels drets de les persones LGTBI i 19/2020 d’igualtat de tracte i no-discriminació, i altres d’àmbit estatal. Des del Consell Comarcal del Vallès Occidental seguirem treballant en favor de la igualtat de totes les persones, des del reconeixement a la diferència i la diversitat, amb l’objectiu de ser una societat inclusiva i cohesionada en la lluita contra les desigualtats.

Per això avui, xiulem fora de joc a la lgbti-fòbia!