PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

capsaleraarxiu

  • Difusió

Novetats


DiariSabadell01web 
 
DiariSabadell02web
 
 AntoniCarbonell01web
                                                        Fotografies de Lluís Saura (AHS)
 
 
 
 

Iniciada la primera fase de tractament arxivístic del fons gràfic del Diari de Sabadell i del fons personal del fotògraf Antoni Carbonell Busoms.

L’any 2019 ingressava a l’Arxiu Històric la documentació gràfica del fons d’empresa del Diari de Sabadell. Aquest important mitjà de comunicació local havia estat fundat el 1977 amb un format modernitzat i apostant clarament per la inclusió d'imatge fotogràfica, tal com feien altres diaris del moment. Durant els seus 41 anys d’existència (1977-2018) estimem que va produir unes 300.000 fotografies en paper i unes 510.000 imatges en format digital.

El 2023, la primera intervenció sobre el fons del Diari de Sabadell ha consistit en el tractament arxivístic de 4.083 unitats documentals simples. Concretament hem iniciat els treballs amb els positius en paper dels retrats de sabadellencs que estan classificats temàticament. En un primer estadi s’ha procedit a una neteja superficial en sec (desempolsament i eliminació de la brutícia), esporga d’exemplars defectuosos o duplicats, assignar codis topogràfics a cada exemplar i descripció en la base de dades de l’Arxiu. Quedaria pendent per a una segona etapa realitzar-ne la digitalització.

Pel que fa al fons personal del fotògraf aficionat Antoni Carbonell, aquest va ingressar a l’Arxiu Històric el 2021. La seva producció es pot emmarcar entre els anys 1954 i 2021 i abasta unes 40.000 fotografies en format analògic i unes 15.000 imatges natives digitals.

En la primera fase de tractament arxivístic hem treballat sobre la part del fons de negatius blanc i negre de format de 6x6 cm. Després de la fase de selecció s’ha treballat sobre 2.414 unitats documentals simples. La primera intervenció també ha consistit en una neteja superficial en sec i la protecció dels negatius en fundes de polièster de conservació permanent. Després d’assignar els codis topogràfics s’ha procedit a la documentació informant tots els camps obligatoris de la base de dades de l’Arxiu.

Adjuntem inventaris en format PDF d’ambdós fons: Diari de Sabadell i Antoni Carbonell.

Aquestes intervencions s’han pogut dur a terme gràcies a una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a qui volem agrair públicament el seu suport.

   Amb el suport de:  log hor cultura color    cultura h2

 

Resum d'activitats realitzades per l'Arxiu durant l'any 2023

A part de les activitats habituals de manteniment de les bases de dades del fons municipal, atenció al públic o rebre i tractar les transferècies del fons notarial, l'àrea de fons històrics ha digitalitzat el padró de veïns de 1940, completant així els anys anteriors del padró que també es troben digitalitzats. En quan a la incorporació de nous instruments de descripció de fons privats, durant el 2024 s'han elaborat els inventaris de:

- J. Español, Sucesor de A. Viñas Bracons, 1920-1934 (0,1 ml)
- Ateneu de Sabadell, 1901-1936 (0,1 ml)
- Jaime Plans, 1933-1935 (0,1 ml)
- Santiago Arderiu Llobet, 1955-1980 (400 expedients, 2, 5 ml)

També s'han tractat i digitalitzat -per a l'obtenció de còpia digital- els fons de les famílies:
- Soley Pons, 1929-1960 (100 cares documentals)
- Rusinés, 1928-1939 (500 cares documentals)

Pel que fa a Hemeroteca i Biblioteca s’ha continuat amb la catalogació i la política d’intercanvis i donacions. En la catalogació de monografies i publicacions periòdiques es digitalitzen també les cobertes dels documents. S'ha mantingut el contacte i l’assistència a les reunions tècniques del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) cooperant en els objectius comuns. En especial es va organitzar una visita guiada a l'AHS per a institucions del CCUC.
Pel que fa a la digitalització enguany s'han digitalitzat noves capçaleres d'hemeroteca: el Criterio Sabadellés (1888-1893) i el Full Oficial del Comitè del Front Popular de Catalunya (1936-1937).
En l'àrea d'edicions pròpies a finals d'any es publicar la revista Arraona número 40, que es pot consultar al repositori RACO (www.raco.cat).
Com a novetat també, aquest 2023 s'han catalogat al CCUC tots els cd's editats guardats a l'AHS, així com tota la història oral enregistrada en àudio (cd's o cassettes).

A part d'aquestes intervencions tècniques el servei ha atès a 1239 usuaris  i s'han fet 3171 consultes als fons de l'AHS.

 

Amb el suport de:  log hor cultura color    cultura h2