PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

Els Districtes de Sabadell

 

Vapor Buxeda Vell

Vapor Buxeda Vell

Localització i contacte

  • Adreça: c. de Cervantes, 68
  • EL CENTRE
  • 08201, Sabadell

plànol Afegeix al mobil

Com arribar-hi?

Més informació

Entre 1852 i 1854, uns anys després d'arribar a Sabadell, els germans Miquel i Domènec Buxeda van construir el vapor Buxeda, anomenat després Buxeda Vell. Inicialment es crearen les seccions de carda, filatura i aprest i acabats. Amb posterioritat s'hi afegiren les seccions de rentatge i tintatge i es mecanitzà el tissatge.

El 1896, i després de diversos canvis en l'organització, l'empresa familiar féu fallida i en un principi l'edifici s'arrendà a particulars. El 1905 es va constituir la Mercantil Sabadellense, l'associació de creditors de l'empresa Buxeda, que condicionà les instal·lacions del vapor per al lloguer i així recuperar els diners del deute.

La Mercantil Sabadellense va construir una nova sala de màquines especial per instal·lar-hi la màquina de vapor semifixa Wolf, de 300 CV, que és la part del vapor que encara avui es conserva. El projecte d'instal·lació fou elaborat per l'enginyer sabadellenc Francesc Izard i Bas, l'any 1906. La màquina proveïa energia a les diferents naus de lloguer, tant a través de l'embarrat com per a la il·luminació.

El 1914 l'empresa va sol·licitar la connexió de subministrament elèctric a Energia Elèctrica de Catalunya. El 1989 es dissol La Mercantil Sabadellense, SA i es produeix el tancament del vapor.

La xemeneia d'aquest vapor data del 1906 i és obra de l'enginyer Francesc Izard.

La Sala de màquines del Vapor Buxeda Vell i la part d'una de les naus que s'ha conservat acullen l'exposició: EL VAPOR BUXEDA VELL, DEL VAPOR A L'ELECTRICITAT.

Origen: 1853,1978 i 1905.

Autor: Folguera, Duran, Nunell i Frances Izard

Es pot visitar concertant cita prèvia al telèfon del Museu d'Història: 93 727 85 55 o bé 93 747 81 55.

Font:

Llonch, Montserrat. El vapor Buxeda Vell (Sabadell, Vallès Occidental). Quaderns de Patrimoni VI. Museu d'Història de Sabadell, 2001.

Xemeneies de Sabadell. Un recorregut històric. Museu d'Història de Sabadell, 2010.

Quin és el centre d'atenció primària (CAP) que tinc assignat?

Quin és el centre d'atenció primària (CAP) que tinc assignat?

Cerca el teu centre d'atenció primària (CAP)

A través d'aquest aplicatiu del CatSalut pots conèixer el CAP que tens assignat

També et pot interessar...