Nou procés de licitació per a l'adjudicació del servei de menjadors de la Gestió Unificada de Menjadors Escolars i la seva adhesió
La Gestió Unificada dels Menjadors Escolars és un servei que va néixer el 1993 de la voluntat dels centres educatius de la ciutat de trobar una forma de gestió dels menjadors escolars. Això ha garantit la possibilitat de disposar d’aquest servei a tots els centres que ho han desitjat amb les mateixes premisses per a tothom: qualitat, preus, menús, ràtios...
L’última licitació que regeix l’actual concessió administrativa del servei de menjadors es va realitzar el 2013. Actualment ja no és possible realitzar cap més pròrroga i per tant hem arribat al final de la concessió. En conseqüència el curs vinent 2022-23 s’ha d’establir una nova licitació que ens portarà a una adjudicació renovada del servei dels menjadors.
Les escoles que formen part de la Gestió unificada van estar d'acord amb què l'Ajuntament de Sabadell continués donant suport a la gestió de menjador, tal i com havia fet fins al moment.
Per tal de recollir propostes i suggeriments i incloure millores a la nova licitació del servei, s'ha dut a terme un procés participatiu en el qual han format part:
- Les Direccions escolars
- Les AMPA /AFA
- Les coordinadores de menjador
- Els Infants
- Els sindicats
Es va dur a terme a través de:
- La creació d'un Focus-grup amb les direccions escolars i un segon focus-grup amb les AMPA/AFA
- La realització d'un formulari de Google que consistia en un qüestionari dirigit a les direccions escolats, AMPA/AFA i coordinadores de menjador
- Una sessió de treball/lleure amb dos grups d’infants del cicle superior que assisteixen al menjador de l’Escola Espronceda i l’Escola Creu Alta
- La recollida de les propostes realitzades pels sindicats UGT i CCOO
Algunes de les propostes que es van plantejar i que s’anaven repetint en els diversos sectors de la comunitat educativa i que es recolliran en els nous plecs són les següents:
- Àmbit de personal
- Increment del temps de monitoratge per una millor atenció dels infants
- Potenciar el paper de les coordinadores per disposar de més temps tant per coordinar-se amb l’escola com per atendre a les famílies.
- Tenir en compte la ràtio del monitoratge en aquells menjadors que tenen més presència d’infants amb NEE i problemes conductuals.
- Assegurar la formació adient del personal que treballa als menjadors
- Àmbit de l’alimentació
- Més presència d’aliments ecològics i de proximitat
- Prioritzar la dieta mediterrània en el menú dels menjadors
- Posar en valor l’hort escolar allà aquells centres que en disposin.
- Servir les quantitats d’aliments que recomana l’Agencia de Salut Pública en cada franja d’edat.
- Establir puntualment menús de diversos països i menús relacionats amb les festivitats
- Àmbit de la gestió/organització
- Donar cabuda el Projecte Educatiu de Centre als menjadors
- Major presencia del supervisor dels menjadors en els centres
- Transformar les cuines de la línia freda que ho permetin a cuines insitu.
- Major contacte de les famílies amb el menjador
- Possibilitar activitats extraescolars externes al servei específic del menjador.
Les escoles que vulguin adherir-se en aquesta nova gestió dels menjadors escolars ho hauran d’aprovar en el consells escolars de centre i notificar-lo al Servei d'Educació.
