SERHS Food promou la informació sobre la proteïna vegetal en els menús escolars
Una de les propostes que s'estableix a la guia per a famílies i escoles “L’Alimentació saludable en l’etapa escolar”, edició 2020, elaborada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Departament de Salut), és l’increment en les racions de proteïna d’origen vegetal a la vegada que es redueix la proteïna animal (sobretot carn vermella). Aquest aspecte es considera una millora nutricional en l’alimentació dels nens/es i alhora es presenta com un impacte més sostenible a nivell ambiental.
A nivell de SERHS Food, empresa que gestiona el servei d’alimentació dels menjadors escoles a Sabadell, l’objectiu principal sempre ha estat la satisfacció individual de cada persona (nen/a), segons les seves necessitats nutricionals específiques, dins el marc de la restauració col·lectiva. Així doncs, el gran nombre de dietes diferents que es realitzen en el servei, més de 80, i en augment any a any, posen de manifest aquesta idea. També, caldria destacar en relació a la sensibilitat ambiental en el procés d’elaboració dels plats el fet de comptar amb la innovadora Cuina d’Alt Rendiment (CAR) que l’empresa té a Mataró. En un recent estudi efectuat per l’empresa especialitzada en els temes ambientals (Inèdit), es posa de manifest amb dades mesurades (de consum energètic, petjada carboni, proveïdors locals o residus entre altres) que en comparació a una cuina convencional o d’una escola in situ, la CAR és una opció més sostenible
La proteïna vegetal prové en general de les llegums com el pèsol, cigrons o bé de la soja. En el mercat no hi ha gaires productes de moment a nivell global, però si es van introduint novetats com Heüra i altres marques que ofereixen opcions amb gust similar a la carn.
L’alimentació es un procés que ens acompanya al llarg de la vida, mitjançant el qual obtenim els nutrients que ens permeten cobrir els requeriments de l’organisme i contribueix, així, a mantenir la salut i el benestar. Per tal que el creixement i el desenvolupament tant físic com intel·lectual es produeixin d’una manera adequada, es imprescindible garantir una alimentació que cobreixi les necessitats nutricionals pròpies de cada etapa de la vida. No es pot oblidar que en el món global en el qual vivim, el patró alimentari (el tipus i la quantitat d’aliments que una persona consumeix), la forma com es produeix, distribueix o es compra i també, el que es malbarata, constitueix un important determinant de la salut humana i de la sostenibilitat ambiental.
L’evidencia científica mostra que les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) depenen en gran part de la producció d’aliments, i que l’èxit en la reducció d’aquestes emissions relacionades amb els aliments per mitigar el canvi climàtic ha de ser abordat, no nomes a través de la manera com es produeixen i distribueixen, sinó també analitzant i modificant el que es menja. Així, les recomanacions de consum d’aliments per reduir les emissions de GEH inclouen menys carn i productes lactis, mes vegetals frescos de producció local i de venda proximitat i de temporada i menys aliments ultra processats.
En aquest sentit, es convenient que l’educació alimentaria que reben els infants inclogui els aliments mes adequats per a la seva salut, i prevegi també, el coneixement i l’aprofitament de la gran varietat de productes i preparacions propis de la nostra cultura i del nostre territori. Per alimentar-nos de manera saludable i curosa amb el medi ambient, hem de saber tant el que necessitem com també d’on i com s’obté, com arriba al nostre plat, com es prepara i com es pot consumir. Les enquestes alimentaries de l’entorn mostren que els infants fan unes ingestes molt baixes d’hortalisses, fruites i llegums i unes ingestes baixes de cereals integrals (pa, arròs, pasta, etc.). En canvi, fan una ingesta molt elevada de carns i derivats, i també excessiu de productes ultra processats amb un elevat contingut en sal, greixos no saludables i sucres afegits.
La nova edició es publica amb la intenció de continuar adaptant les recomanacions alimentaries del nostre entorn en línia amb el marc global dels Objectius de desenvolupament sostenible (ODS), de les Nacions Unides, i a nivell local, d’acord amb les recomanacions de l’informe Mengem futur del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible. Per aquesta raó, entre altres aportacions noves, s’han actualitzat les freqüències recomanades de consum d’aliments en els menús escolars, amb l’objectiu de reduir el consum d’aliments d’origen animal i ultra processats, i augmentar el consum d’aliments d’origen vegetal, frescos o mínimament processats.
Per tot plegat i amb l’ànim de contribuir a una millor informació sobre la proteïna vegetal de la mà d’una empresa líder en el sector, així com d’explicar l’experiència sostenible de la Cuina d’Alt Rendiment i del seu procés d’elaboració, es preveu organitzar una jornada sobre aquests temes a Sabadell adreçada a les famílies i responsables dels centres educatius durant aquest curs escolar 2021-2022.