Casa Duran
Com arribar-hi?
- Autobusos urbans (TUS)
Parades properes:- Alfons XIII : L4,L5,L11,L44,L55,L80,
- Casal Pere Quart : L1,L2,L3,L11,L80,
- Dr. Robert : L1,L2,L3,L4,L5,L44,L55,
- F.G.C. - Rambla : L11,L80,
- Les Valls : L4,L5,L7,L10,L12,L44,L55,
- Manresa : L1,L2,L3,L4,L5,L44,L55,
- Sant Joan : L4,L5,L12,L44,L55,F4,F5,
- Tres Creus : L4,L5,L12,L44,L55,F4,F5,
Més informació
L'edifici consta de planta baixa, planta pis o noble i golfes, amb dos patis, l'un a la planta baixa i l'altre elevat al nivell de la planta noble.
A la planta baixa, destinada a les funcions productives, tant agrícoles com industrials, destaca:
- El celler on es conserva una premsa, un cub i un gran espai que servia per emmagatzemar vi, que encara conserva les bótes.
- El graner.
- La gruta subterrània.
- La fàbrica de sabó, que en la documentació relativa a la casa ja apareix citada al segle XVIII.
La planta noble, on residia la família Duran, es distribueix al voltant d'una gran sala, en què destaquen les pintures murals i l'enteixinat del sostre, que daten del segle XVIII. La resta d'habitacions d'aquesta planta també conserven decoració pictòrica en parets i sostres, que daten dels segles XVIII i XIX.
Les golfes s'utilitzaven com a espais complementaris de les activitats de la casa.
Les primeres referències que tenim de la família Duran a Sabadell són de l'any 1443, quan s'estableix a la vila en Bernat Duran, ferrer d'ofici. Feliu Duran, descendent, procurador reial i també jurat del Consell de la Vila, va fer construir la casa, que amb reformes successives ha perdurat fins avui. Durant els segles XVII i XVIII, quasi tots els caps de la família Duran van exercir càrrecs dins l'administració de la vila i van gaudir d'un gran reconeixement social.
El cultiu de la vinya, les altres activitats econòmiques a les quals es van dedicar i la política de casaments van convertir els Duran en una família d'important poder econòmic i financer.
La Casa Duran