L’Institut Ferran Casablancas clou aquest curs 2024-25 el projecte Fil d’Art, escèniques entre iguals, amb el suport de l’Ajuntament
Amb l’objectiu de fomentar projectes artístics, associar-se amb agents externs i promoure l’equitat i qualitat del sistema educatiu, l’INS Ferran Casablancas afronta el tercer curs del projecte Fil d’Art, escèniques entre iguals (2022-25).
La iniciativa, impulsada per la Generalitat a través del programa d’àmbit nacional Ara Art, ha permès establir vincles entre l’alumnat de 1er de batxillerat escènic i 1er d’ESO, que tradicionalment es troba molt distanciat, tot millorant la convivència a l’aula i al centre i contribuint al desenvolupament personal i social de l’alumnat.
Fil d’Art haurà suposat al llarg de tres cursos l’aliança amb d’altres entitats públiques i associatives de proximitat, com l’Escola Municipal de Música, la Fàbrica de creació Estruch i l’Espai de Dansa La Tacones, de Sant Cugat del Vallès. Fruit d’aquestes col·laboracions i de l’acompanyament del professorat, ha tingut lloc un procés de creació per part de diferents grups d’alumnes que culmina en diferents moments d’aquests tres cursos, contemplant una presentació pública del resultat d’aquest procés.
A més de les activitats sorgides de la col·laboració amb els socis, i amb l’objectiu de donar suport al projecte, l’Ajuntament ha programat, a través del Servei d’Educació, tres sessions amb coreògrafes professionals expertes en dinamització del col·lectiu d’alumnes i del professorat implicat, contribuint d’aquesta manera al procés de creació esmentat.
Durant aquesta tardor tindran lloc tres sessions a càrrec de Bàrbara Cappi, coreògrafa, intèrpret i docent, que treballarà amb alumnes de 1er d’ESO; Sergi Faustino, investigador escènic i docent, amb l’alumnat de 1er de batxillerat escènic i també amb el professorat; i Anna Rubirola, del col·lectiu de dansa Big Bouncers, que treballarà amb grups d’alumnes de 1er de batxillerat i 1er de l’ESO. Aquesta col·laboració ja es va iniciar la tardor de 2023 amb la participació d’altres tres coreògrafes: Constanza Brnzic, Cecilia Colacrai i Anna Pérez.
Al llarg d’aquests tres cursos el programa Fil d’Art ha estès els processos de la creació artística a d’altres àmbits formatius del centre, incentivant la participació del professorat de 1er de batxillerat escènic i de 1er d’ESO. S’ha treballat amb el convenciment que el binomi art i educació és una eina molt útil com a nova estratègia docent i per a la transformació de la vida de l’institut. I també per a la creació d’un sòlid vincle entre l’alumnat de 1er d’ESO i 1er de batxillerat escènic.