PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

La marató de concerts Les Musicades, dedicada a les dones compositores, se suma a la celebració del centenari d’Alícia de Larrocha

 Musicades2023

 

Va tenir lloc el dissabte 20 de maig, al Saló del Teatre Principal

La celebració de l’Any Alícia de Larrocha, en el centenari del naixement de la gran pianista catalana, va tenir un espai central en el desenvolupament de la segona edició de les “Musicades”, cicle dedicat al repertori de les compositores de la música clàssica i moderna. Aquesta marató musical va tenir lloc el dissabte 20 de maig, durant tot el dia, al Saló del Teatre Principal.

Les Musicades són un projecte organitzat per l’Escola Municipal de Música i Conservatori de Sabadell. Entre altres finalitats, pretén visibilitzar les compositores de la música clàssica i música moderna, fomentant que les noves generacions de músics i músiques s’eduquin amb els valors de la igualtat i la paritat ens els àmbits de la composició i la interpretació.

Aquest fet afavoreix que s’inclogui el repertori femení dins de la programació curricular de l'Escola Municipal de Música i Conservatori Professional de Sabadell, actualitzant-la i adaptant-la a la realitat del s. XXI, que és diversa i inclusiva. Musicades, a més, proporciona un altaveu a l’alumnat del centre, ja que disposa d’un espai per demostrar els seu bon nivell musical i la qualitat de la formació que rep del seu professorat.

Marató de concerts

Els concerts dels alumnes de l’Escola de Música i Conservatori va començar a les 10 del matí. Les actuacions musicals van culminar a les 18:45 amb el concert de clausura a càrrec del professorat del centre. All llarg del dia es van poder sentir obres de compositores que van del Barroc a la música contemporània. Destaquen, entre altres:

La sabadellenca Narcisa Freixas, que torna a mans dels alumnes més petits (ja que té un corpus molt important d'obres didàctiques).

Elisenda Fàbregas, compositora convidada el curs passat i que va obsequiar l’escola amb uns llibres de piano per alumnes en edat de formació.

Leonora Milà, que ha celebrat el seu 80è aniversari.

Alicia de Larrocha, la pianista més important que ha donat el país i una de les més influents del món.

Destaca, a més, que el concert de les 18:00 va estar dedicat a compositores de la música moderna, a càrrec dels alumnes del programa Mitjà Modern.

Any Alícia de Larrocha

Els concerts van tenir un parèntesi a les 12:45 amb la conversa titulada Alicia de Larrocha: una referent interpretativa, a càrrec d’Alícia Torra de Larrocha, filla de la pianista i que va moderar la professora del Conservatori Anna Ponces. Aquest acte forma part del programa de l’Any Alícia de Larrocha. Alícia Torra, parlà del referent interpretatiu que va ser, és i serà la seva mare. L’acte va reivindicar el paper de la pianista barcelonina tant en el vessant interpretatiu com el creatiu.

Va haver, també, una petita actuació de dues alumnes de cant, que van interpretar dues cançons d’Alícia de Larrocha. Complementàriament, durant tot el dia hi va haver un estand de partitures i bibliografia especialitzada, a càrrec de Casa Beethoven i una exposició explicativa d’Alicia de Larrocha.