PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Alumnat de Sabadell participa en diversos intercanvis europeus

 Intercanvis

L'Escola Estel de Sabadell ha coordinat i liderat aquest curs una experiència inclosa en el projecte europeu Erasmus+, juntament amb altres escoles europees de Grècia, Itàlia, Irlanda, Croàcia i Polònia. L’escola va estar fent d’amfitriona durant la última setmana de maig a aquest grup europeu, de visita a la ciutat, format per 17 alumnes de 6è de primària, 1er i 2n ESO i 17 docents.

En el marc del projecte europeu Erasmus+, l’alumnat ha treballat cinc temàtiques diferents a l'aula a través de diverses activitats. El canvi climàtic, els hàbits saludables, els refugiats, l'addicció a les pantalles i la desigualtat de gènere, han estat els cinc eixos i posteriorment s'ha dut a terme una posada en comú a cadascun dels viatges, on cada país ha presentat com ha treballat cadascuna d’aquestes temàtiques.

Finalitzats els tres anys d’intercanvis i com a tancament, l’Escola Estel va rebre durant la última setmana de maig, alumnes i professors dels països participants en el projecte.

D’altra banda, alumnes de l’institut Jensen Gymnasium d’Örebro (Suècia) i de l’Institut Pau Vila treballen conjuntament aquest curs en el programa Cultura i Minories, també dins del projecte europeu Erasmus+. Els deu joves escandinaus i els seus professors van estar a finals de maig de visita a Sabadell amb els seus companys i companyes de l’Institut Pau Vila de 4t d’ESO i 1r de batxillerat que treballen en el projecte europeu. L’objectiu de Cultura i Minories és reflexionar a l’entorn de la cultura i les minories a partir d’un seguit d’activitats. Per exemple, els alumnes han treballat amb entitats locals de cultura popular, -castellers i sardanistes-, i han aprofundit en el debat sobre el futur de les llengües minoritàries. El grup també ha visitat els espais emblemàtics i patrimonials de Sabadell.

Posteriorment, la darrera setmana d’agost, l’alumnat del Pau Vila viatjarà a Suècia per continuar enfortint lligams i conèixer aspectes més diferencials de la seva cultura.

Erasmus+ és el programa europeu dedicat als àmbits de l'educació, la formació, el jovent i l’esport per al període 2021-2027. Aquest programa busca impulsar les perspectives laborals i el desenvolupament personal, mitjançant el suport a projectes que proporcionin aprenentatges i dotin els seus subjectes amb les capacitats necessàries per fer front als reptes que s’albiren en una societat i un mercat laboral canviants.

A mitjans del mes de maig, la Banda del Conservatori de Sabadell va viatjar a Sicília en un intercanvi amb la Banda de l’Associació Luigi Sturzo del poble de Caltagirone. Aquest viatge forma part dels intercanvis formatius que organitza el Conservatori i que ha permès a l’alumnat, en aquest cas concret, aprofundir en el coneixement de la música i cultura italianes.

L’Intercanvi ha consistit en construir conjuntament un programa musical amb les dues bandes musicals. El resultat va concretar-se en un concert a l’Auditori “Maria Ausiliatrice” de la mateixa població, el diumenge 14 de maig. El programa va ser una proposta dels dos directors, David Magrané per part del Conservatori de Sabadell i Mirko Musko per part de la Banda de Caltagirone,  amb música catalana i italiana, entre altres.

Els alumnes del Conservatori van poder descobrir la cultura italiana, la bellesa renaixentista dels seus palaus i l’esplendor de les esglésies juntament amb els músics italians, que van exercir d’amfitrions. L’intercanvi preveu la visita de tornada de la Banda Lugi Sturzo al mes d’octubre amb un concert a Sabadell, repetint el repertori que es va oferir el diumenge 14 de maig a Caltagirone.

L’experiència ha estat una oportunitat per a l’alumnat per intercanviar coneixements i experiències, i per a enriquir-se culturalment. Així mateix, també ha estat una oportunitat per conèixer alumnes d’arreu d’Europa i establir vincles d'amistat que perduraran per sempre.