PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Més de 31.000 infants d’educació infantil, primària i ESO inicien el curs escolar a Sabadell

 obrimpatis

La lluita contra la segregació escolar i les desigualtats educatives marquen l’actuació municipal en el nou curs

L’actuació municipal per lluitar contra les desigualtats educatives i reduir la segregació escolar es reforçarà durant aquest nou curs escolar aquest curs 23-24. En aquesta mateixa direcció, l’Ajuntament continuarà potenciant els programes de lluita contra l`absentisme i l’abandonament escolar prematur. A paritr del 7 de setembre 31.135 nens i nenes d’educació infantil, primària i secundària obligatòria comencen el nou curs a Sabadell. En total, 482 alumnes menys que el curs anterior, seguint la tendència decreixent dels darrers anys.

L’Ajuntament continuarà intensificant de forma prioritària les mesures contra la segregació escolar, per tal d’assolir l’objectiu que ja es va plantejar al Pla per a l’Equitat i Èxit Educatiu (2017-27) de cohesió social i distribució equilibrada de l’alumnat.

L’objectiu és, prioritàriament, vetllar perquè els centres escolars d’una mateixa zona tinguin una composició social similar entre ells i equivalent a la del territori on s’ubiquen i, així, aconseguir que l’escola reflecteixi la barreja social present al territori.

Una de les estratègies que ha de servir per potenciar aquest objectiu és l’elaboració d’un Pla de Xoc contra la Segregació Escolar, que preveu analitzar i impulsar mesures de millora en els següents àmbits d’actuació:

  • Afavorir l’equitat en l’accés al 1r cicle d’educació infantil (0-3),
  • Garantir l’escolarització equilibrada,
  • Millorar la prevenció de l’abandonament escolar prematur,
  • Lluitar contra l’absentisme escolar,
  • Impulsar una xarxa escolar amb projectes singulars,
  • Afavorir la igualtat d’oportunitats de l’Educació 360 al municipi (extraescolars i lleure)
  • Avançar en consolidar uns equipaments educatius de qualitat.

Per continuar debatent, analitzant i reflexionant sobre les noves mesures a implementar per a millorar la segregació en el conjunt de la ciutat, seguirà activa la Comissió de Segregació Escolar, creada en el marc del Consell Escolar Municipal de Sabadell.

Suport econòmic

Es mantenen les línies de suport econòmic, en la línia de combatre les desigualtats educatives, com a una eina de suport a les famílies. És el cas dels 518.500 € que es destinen a beques per a llilbres i material escolari per als quals s’han rebut un total de 11.021 sol·licituds, i, també, dels ajuts de menjador, amb una despesa prevista de 380.000 € i per als quals s’han rebut 7.899 peticions.

De la mateixa manera s’impulsa el lleure educatiu amb les línies de subvencions habituals per a les activitats extraescolars, el lleure educatiu i la organització de Casals d’Estiu, amb un total de 185.000 €.

Lluita contra la desvinculació educativa

L’absentisme i l’abandonament escolar prematur continuen sent dos dels àmbits on l’acció municipal dedica més esforços. Destaquen els tallers competencials per afavorir el pas de primària a secundària o el projecte contra l’absentisme d’alumnat d’ètnia gitana que es consolida com a una eina de prevenció.

Un dels projectes que, en aquest marc, es vol impulsar aquest curs és la creació d’una Escola de Noves Oportunitats a Sabadell. La finalitat principal és facilitar el retorn al sistema educatiu  a joves que han abandonat els estudis, contribuint així a garantir un sistema just i equitatiu capaç de combatre l'exclusió educativa, el fracàs i l'abandonament escolar.

Aquest objectius els comparteix també programa Sabadell Orienta que inclou accions adreçades a l’alumnat amb la finalitat de prevenir l’abandonament escolar i oferir recursos d’orientació, com per exemple la Fira SBD Pro o el programa Posa-t’hi, també es vol impulsar aquest curs la creació del Consell de la Formació Professional a Sabadell, que ha d’esdevenir un òrgan referent en propostes de millora en temes de formació professional.

Accions i projectes

Per tal d’afavorir l’aprenentatge de l’alumnat i contribuir a l’equitat, i a banda dels diferents ajuts i subvencions, enguany continuen en marxa els 5 Plans Educatius d’Entorn (PEE). Es tracta dels PEE de les zones sud, Can Puiggener, Sant Oleguer – Les Termes i Torre-romeu – La Serra, i la zona  nord. En totes les zones es continuaran treballant per tal que escoles, famílies, entitats i altres agents dels barris treballin coordinats per l’èxit educatiu.

Durant el curs 2023-24 es realitzaran un total de 54 tallers setmanals a l’espai del migdia, distribuïts entre les 18 escoles de primària de Pla Educatiu d’entorn. Cada escola oferirà un taller d’arts escèniques, de ioga i de promoció de la lectura. El projecte està destinat a estudiants de diferents cicles de primària de centres ubicats a zones amb dificultats socioeconòmiques que esdevenen en desigualtats educatives entre el seu alumnat i el d’altres zones.