PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Compartint mirada: Les EBM participen a la Jornada sobre els TEA

 

butlletibressoltea

El passat 9 d’octubre una representació de les professionals de les Escoles Bressol Municipals de Sabadell (direccions, psicopedagogues i tècniques de NEE) van participar en la Jornada de reflexió sobre l’atenció als trastorns de l’espectre autista (TEA) en la primera infància organitzada pel Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) Taulí i l’Equip d’Assessorament Psicopedagògic (EAP) del Vallès Occidental.

“Uns 78 milions de persones, a nivell mundial, estan afectades per un Trastorn de l’Espectre Autista”. Dr. Aritz Aranbarri

En la conferència inaugural el Dr. Aritz Aranbarri, (neuropsicologia infantil i doctor en psicologia, especialitzat en TEA) va destacar que el TEA és un trastorn del neurodesenvolupament que actualment afecta entre el 1 i el 2% de la població mundial (uns 78 milions de persones) i la importància de diagnosticar-lo entre els 18 mesos i els 2 anys per tal que els infants puguin tenir la millor resposta possible als tractaments.

“La major part de la població s’hauria de diagnosticar de TEA al 24 mesos com a molt tard” Dr. Aritz Aranbarri

En aquesta detecció precoç dels primers signes d’alerta, a més dels servei d’atenció primària pediàtrica, també hi tenen un paper destacat els equips de professionals de les escoles bressol. Per exposar tot el procés que duen a terme tant les psicopedagogues dels centres, com els tècnics de Necessitats Educatives Específiques (NEE) i la resta de professionals de les escoles bressol en la detecció i tractament tant dels TEA com  d’altres necessitats educatives específiques (NEE), vam poder comptar amb la intervenció de la Mireia Val, psicopedagoga de 4 Escoles Bressol Municipals i Centres d’Educació Infantil i Familiar de Sabadell. La Mireia va presentar tot el procés que es duu a terme a les escoles bressol i que va des de la detecció de la presència de signes d’alerta en el desenvolupament de l’infant, passant per l’observació i la coordinació amb els professionals del centre, fins a la comunicació i acompanyament de les famílies, fins a la derivació al CDIAP.

Un procés que esdevé cada vegada més habitual, ja que, tal i com va apuntar la Cynthia Sabaté, representant dels EAPs de zona, malgrat que la natalitat està disminuït la detecció d’infants amb NEE va a l’alça. 

“La detecció de NEE va a l’alça quan la natalitat està disminuint”. Cynthia Sabaté (EAP)

Des de la intervenció del CDIAP es va destacar el paper fonamental de les escoles bressol per fer aquesta detecció precoç donat els llargs períodes que els infants passen a les escoles bressol, en contacte amb altres infants de la mateixa edat, i la professionalitat de tot l’equip educatiu que fa que totes les derivacions que es fan al CDIAP sempre siguin totalment  fonamentades.

En resum, aquesta va ser una jornada per compartir mirades, formar-se segons les evidències científiques més actuals i enfortir la xarxa entre els diferents professionals que es dediquen a l’atenció als infants amb TEA.