PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Jornada per a professionals de l’orientació: la comunitat educativa i les administracions públiques treballen en xarxa per combatre l’absentisme escolar prematur.

 butlletigen24 1

El dia 23 de gener es va celebrar a Fira Sabadell Sabadell Orienta: Jornada per a professionals de l’orientació. La iniciativa ha estat promoguda pel Servei d’Educació de l’Ajuntament de Sabadell dins de l’Estratègia Local d’Orientació Sabadell Orienta i amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

L’Estratègia Local Sabadell Orienta coordina les accions de diferents regidories de la ciutat, Promoció Econòmica, Joventut i Educació, amb una cultura de la corresponsabilitat i colideratge davant l’absentisme escolar prematur (AEP), que situa les noves oportunitats educatives com a marc de referència comú. L’objectiu se centra a fer un seguiment adequat de les trajectòries dels i les joves en risc d’AEP, per tal d’oferir-los des del territori una resposta coordinada, sostenible i a llarg termini.

L’objectiu de la jornada ha estat sumar esforços en el repte comú que tenen els professionals de l’orientació educativa de la ciutat en la lluita contra l’abandonament escolar prematur per impulsar i promoure estratègies conjuntes, compartir coneixement i promoure xarxes de col·laboració.

Hi han assistit diferents professionals que treballen en l’àmbit de l’orientació amb els joves de la ciutat, dels instituts: direccions, orientadores i tutores de secundària; l’equip d’inspecció del Departament d’Educació; entitats de la ciutat; i també el personal tècnic municipal que es dedica a orientar joves des de Promoció Econòmica, Joventut i Educació.

La jornada ha tingut dues parts, en la primera s’ha fet una reflexió dels elements claus en l’experiència de l’abandonament escolar prematur. La base de l’anàlisi ha estat la recerca Biografies de l’abandonament escolar: quan el vincle falla, que inspira el còmic Ombres de colors, de l’Oriol Malet, editat conjuntament per la Fundació Bofill i l’editorial Comanegra. El còmic posa al centre de la història la veu d’adolescents i joves que fan visibles les seves experiències viscudes.

En una segona part s’han exposat els recursos municipals d’orientació per part de Promoció Econòmica, Joventut, Educació i Acció Social, tot analitzant possibles millores a introduir.

L’últim punt de la jornada va ser la presentació de la propera edició de la SBD fira PRO: Formació i treball, del proper març, així com la Jornada de les Arts, iniciativa complementària a la fira, que se celebrarà al final del mateix mes.