PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES

Xemeneia Vapor de la O. Indústria Casablancas

Localització i contacte

  • Adreça: ctra. de Barcelona,
  • GRÀCIA
  • 08203, Sabadell

plànol Afegeix al mobil

Com arribar-hi?

Més informació

Element industrial. Es troba a la carretera de Barcelona cantonada amb el carrer Fiveller.

Dades extretes de les fitxes:

Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de Sabadell (PE-16)

19.10.1988 Secció de Planejament Urbanístic

Ajuntament de Sabadell

Notes de premsa 21.12.2005:

L'Ajuntament de Sabadell ha aprovat inicialment una modificació de Pla General per poder regular la nova edificació d'habitatge prevista a la carretera de Barcelona situada dins el solar on s'ubica la xemeneia del Vapor de la "O". Per fer-ho de forma acurada s'ha fet un estudi històric, arqueològic i arquitectònic d'aquest espai que permetrà regular l'edificació d'aquest àmbit on s'ubica la xemeneia. La superfície d'actuació és de 717 metres quadrats.

El complex industrial sabadellenc del Vapor de la "O" està documentat des del 1863 i és un dels més antics que es coneixen a Sabadell. La seva xemeneia està inclosa en el Pla Especial de Protecció del Patrimoni arquitectònic de Sabadell des de l'any 1988.

La sala de calderes i xemeneia del Vapor de la "O" forma part d'unconjunt industrial, que ha patit successives transformacions al llarg del segle XX, i que està situat a la illa compresa entre els carrers de Ferran Casablancas, carrer de Cervantes, carrer de Zurbano i carretera de Barcelona, com també l'antiga casa despatx de Claudi Carulla i unes naus associades situades al carrer de Ferran Casablancas, 166-168 i que també donen al carrer de Zurbano i la carretera de Barcelona.

La necessitat de conservar la xemeneia de la fàbrica situada a l'altra banda del conjunt del Vapor de la "O" objecte de la modificació de Pla ha fet que s'hagin d'estudiar acuradament les característiques de la futura promoció d'habitatges situada dins la parcel·la. Per tant, el projecte d'ordenació dels habitatges haurà de tenir en compte la xemeneia com a element patrimonial i d'acord amb els criteris de continuïtat de les edificacions i el paisatge u