PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES

Capçalera innovació

SABADELL INNOVACIO
09
Novembre
2018

Guanyadors dels premis del Concurs #CoinnovemSabadell d'idees innovadores per al desenvolupament urbà i SmartCAT Challenge

Guanyadors dels premis del Concurs #CoinnovemSabadell d'idees innovadores per al desenvolupament urbà i SmartCAT Challenge

El Casal Pere Quart de Sabadell va acollir dimarts 6 de novembre la gala final i lliurament de premis dels concursos Coinnovem Sabadell d’idees innovadores pel desenvolupament urbà, organitzat per l’Ajuntament de Sabadell, i SmartCAT Challenge, organitzat per la Generalitat de Catalunya.

Coinnovem Sabadell, d’idees innovadores pel desenvolupament urbà

El concurs incloïa 2 categories: Idees innovadores per al desenvolupament urbà (encara no desenvolupades pel candidat), i Productes, processos o metodologies per al desenvolupament urbà, ja desenvolupats com a prototip o implementats en un entorn real.

Es van rebre 23 candidatures: 12 en la categoria d’idees no desenvolupades, i 11 en la categoria d’idees ja transposades.

Les dues idees guanyadores van ser:

-         “Futur Sabadell”, del “fablab” badaloní BDN LAB, projecte orientat a estudiants d’escoles i instituts de Sabadell perquè s’impliquin en la millora de la ciutat des d’una vessant tècnica i artística utilitzant les noves tecnologies de fabricació digital, la programació, la robòtica i l’electrònica. A través d’aquestes tecnologies els estudiants crearan maquetes d’un districte, barri o àrea urbana de la ciutat en què se centraran per fer una proposta de millora de la mobilitat urbana. El jurat va valorar l’impacte social del projecte ja que proposa la implicació del jovent de la ciutat a través de l’ús de tecnologies de fabricació digital, de manera motivadora i inclusiva.

-         “VR bike. Connected virtual reality bike simulator”, de l’empresa anglesa “Clicks and Links”, que proposa la realització d’una visita en bicicleta de la ciutat de Sabadell a través de la tecnologia de realitat virtual i una bicicleta que es podria instal·lar a la futura oficina de Turisme de Sabadell, per animar els visitants a recórrer la ciutat en bicicleta. Aquesta tecnologia ja s’ha implantat a la ciutat de Manchester (Regne Unit). El jurat va valorar que, amb un cost d’implementació moderat, és un projecte especialment viable atenent a l’estratègia municipal en l’àmbit de turisme, i específicament, amb la implantació d’una oficina de turisme a la ciutat.

Les dues idees finalistes van ser:

-         “MOD3L”, proposta elaborada per l’estudiant de la UAB Carlos Llorà i l’emprenedor i geògraf Aleix Cortines, conjuntament amb els estudiants de la Universitat tècnica d’Eindhoven (TU/e) Nuria Barriga, Koen de Raad i Mahsa Nejatinamin. La candidatura es basa en una plataforma de modelatge física i digital en 3D utilitzable per múltiples propòsits que impliquen la ciutat de Sabadell i les seves infraestructures, i que permetria georreferenciar i predir dades com ara la contaminació ambiental o acústic, la orografia o el trànsit, en què el 3D té un poder expressiu superior al model tradicional en 2D. El jurat va valorar la viabilitat de la seva implantació a Sabadell i el potencial de captació de talent jove que pot significar per la ciutat.

-         “AtmOOs: Educació, ciència ciutadana, emissions i mobilitat”, projecte de ciència ciutadana vehiculat a través dels instituts basat en una app/web per descobrir les causes, conseqüències i possibles solucions de la contaminació atmosfèrica a les ciutats, ja aplicat a Barcelona i centrat en la petjada ambiental dels trajectes dels alumnes fins a l’institut. El jurat va valorar la qualitat de la proposta, amb un alt potencial d’escalabilitat i vinculant pedagogia i gestió urbana.

Més informació

SmartCAT Challenge

Organitzat per la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, té com a objectiu recompensar solucions tecnològiques d’empreses catalanes a reptes urbans, i aquest any han fet referència en exclusiva a 8 reptes concrets proposats per l’Ajuntament de Sabadell. Dotat en conjunt amb 10.000 euros, i la realització d’una prova real de la solució escollida a la ciutat de Sabadell, sense cost per l’Ajuntament.

Van ser declarades guanyadores les candidatures següents:

-        El primer premi, valorat en 5.000 euros, per Swaypp, amb una solució que pretén incrementar la participació en processos ciutadans a Sabadell, amb notícies urbanes geolocalitzades i avisos per proximitat i seguiment en temps real. L’aplicació mòbil està basada en la col·laboració ciutadana i la seva finalitat és mantenir informada a tota la població sobre allò que esdevé al seu voltant.

-        El segon premi, valorat en 3.000 euros, per la plataforma Moneder, que busca millorar la comunicació entre comerços i clients sabadellencs. Aquesta producte permet incrementar i fidelitzar els usuaris dels comerços i negocis tradicionals amb diverses funcionalitats.

-         El tercer premi, valorat en 2.000 euros, per RoMi, un projecte que té com a objectiu recollir les dades de contaminació dels municipis amb el mínim pressupost i amb una bona precisió. RoMi treballa amb microordinadors de baix cost que connecten sensors de partícules PM2.5 i PM10, entre d’altres, per conèixer en profunditat i poder analitzar la qualitat de l’aire a les ciutats.

A banda dels premis en metàl·lic, SmartCAT Challenge oferia a un dels finalistes l'oportunitat de realitzar una prova pilot en entorn real a la ciutat de Sabadell, en el marc de la xarxa de laboratoris urbans Catalonia SmartLAB. La proposta guanyadora va ser el web app creat per Prenomics, que aprofita les dades de geolocalització policial de la ciutat.

El premi Keiretsu Forum va recaure en la plataforma Bettair, basada en sensors per monitoritzar la qualitat de l’aire en entorns urbans amb dades d’alta precisió. Els creadors de Bettair podran participar en un Global Keiretsu Forum a qualsevol de les seus que té a l’Estat espanyol i a les sessions de formació prèvies.

Durant la gala, els nou finalistes de l’SmartCAT Challenge van defensar les seves solucions innovadores en directe davant d’un jurat format per representants de la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, la Fundació i2Cat i les empreses patrocinadores d’aquesta edició: T-Systems, Sopra Steria i Keiretsu Forum.

SmartCatalomia ha convidat els guanyadors del concurs a presentar les seves solucions en un acte que es realitzarà durant durant l’Smart City Expo World Congress, el dia 14 de novembre a l’estand de la Generalitat de Catalunya (D4137) de 13h a 13:45. Podeu consultar més informació al web de SmartCatalonia.

Més informació