PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
SABADELL INNOVACIO
11
Gener
2018

L’AMPA de l’Escola Enric Casassas i Juan Carlos Rubio Ferrer, guanyadors del #Coinnovem Sabadell

L’AMPA de l’Escola Enric Casassas i Juan Carlos Rubio Ferrer, guanyadors del #Coinnovem Sabadell
Guanyadors del #Coinnovem Sabadell

L’acte institucional de veredicte i lliurament dels premis del concurs d’idees innovadores per al desenvolupament urbà #Coinnovem Sabadell va escollir l’AMPA de l’Escola Enric Casassas per al projecte “Dels videojocs als serious games a l’aula” i el projecte “Contadores virtuales con tecnología Blockchain”, de Juan Carlos Rubio Ferrer, com a premiats en les dues categoria que responien al concurs. Ambdós van rebre un guardó de 2.000 €, atès que l’objectiu del concurs és la detecció i recollida d’un conjunt valuós d’idees, prototips i productes urbans innovadors potencialment aplicables a la ciutat.

El projecte “Dels videojocs als serious games a l’aula” de l’AMPA de l’Escola Enric Casassas se centra en l’aplicació dels videojocs com a recurs educatiu per promoure la resolució de problemes matemàtics, el pensament crític, analític i espacial dels alumnes. L’aplicació va dirigida als alumnes, dins de l’horari lectiu, i a les seves famílies, fora de l’horari lectiu. El jurat va destacar com a innovador el fet que es tracti d’una iniciativa impulsada i implementada pels pares i mares amb els seus coneixements i que s’utilitzin els videojocs comercials per crear una eina educativa.

L’altre projecte guardonat, “Contadores virtuales con tecnologia Blockchain”, de Juan Carlos Rubio Ferrer, proposa l’aplicació de cadenes de blocs o blockchain per transaccions telemàtiques autenticades, segures i transparents, així com contractes intel·ligents (smart contracts) en el camp de la monitorització energètica d’edificis residencials. Concretament, es proposa utilitzar comptadors energètics virtuals amb tecnologia blockchain en blocs d’edificis amb comptador únic per cada comunitat de veïns. La tecnologia “Blockchain” permet una automatització de les transaccions entre els habitatges i les empreses de subministrament energètic, així com una optimització de la seva encriptació, amb un cost raonable pels clients finals.

El lliurament de premis, que va tenir lloc ahir, va comptar amb l’assistència de l’alcalde, Maties Serracant; la tinenta d’alcalde de Promoció de la Ciutat i Innovació, Marisol Martínez, i el regidor d’Innovació i Ciutat, Miquel Soler.

Maties Serracant va manifestar

la disposició de l'Ajuntament a seguir treballant en el marc de la comunitat d'innovació que s'ha creat amb els candidats i candidates al concurs.

Així mateix, va recordar l'esforç de planificació que està fent el govern de la ciutat, amb nombrosos plans directors i estratègics ja elaborats, i alguns d'ells executant-se, com l'Estratègia de desenvolupament urbà sostenible i integrat (EDUSI) que implica una inversió de 20 milions d'euros, co-finançada per la Unió europea, i amb accions connectades amb algunes de les idees i productes presentats en el marc del concurs #CoinnovemSabadell. 

Per la seva banda, el regidor d'Innovació i ciutat, Miquel Soler, va destacar la importància de promoure l'actitud innovadora entre els professionals, emprenedors o estudiants, “vencent la por a prendre riscos i assumint que som cadascun de nosaltres, i no pas els altres, els que hem d'innovar”, en aquest cas citant les paraules del filòsof espanyol Miguel de Unamuno, que a principi del segle XX es lamentava de l'actitud reflectida en l'expressió Qué inventen ellos! El regidor també va agrair la feina del jurat, format per representants de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Sabadell i el geògraf i meteoròleg a la Corporació catalana de mitjans audiovisuals, Francesc Mauri.

Projectes finalistes

Al concurs s’hi van presentar 24 candidatures referents a reptes urbans com ara la mobilitat urbana, la participació ciutadana, la superació de l’escletxa digital o l’eficiència energètica, entre d’altres. De totes les candidatures, 13 pertanyien a la categoria d’idees no transposades encara en productes, processos o metodologies desenvolupats com a prototip o implementats en un entorn real, i les 11 restants eren referents a idees ja transposades en productes, processos o metodologies. Els finalistes del concurs van ser:

-          BISAFE d’Aleix Cortines que proposa una solució tecnològica enfocada a la detecció del robatori de bicicletes instal·lant sensors i equips GPS a les bicis i punts d’ancoratge que es comuniquen amb un APP a la qual accedeix l’usuari final i els gestors de ciutat.

-          “Mobilitat sense obstacles per situacions d’emergència” d’Airk Drones que fa referència a drons utilitzats en situacions d’emergència pels cossos de seguretat, urgències sanitàries i bombers.

-          “Plataforma de comunidad e intercambio Adopta una família” de Katerina Zalamova que fa referència a la creació d’una xarxa de transmissió d’objectes i coneixements entre famílies, creant “cadenes de famílies”, com una supraxarxa interfamiliar que se sumi a l’ajuda intrafamiliar. Va dirigit a pares i mares novells, mentre que els “donants” siguin pares i mares “veterans”.

Més informació

Aquest projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional FEDER

 

Categories Edusi, Economia i treball, Educació, Innovació Tags activitat econòmica i empresa, Edusi, innovació