PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
           

EL RIU RIPOLL

 

27
Desembre
2017

L’Ajuntament continua millorant les hortes del riu Ripoll

La primera fase d’arranjament de la part municipal de l’horta d’en Romau ja s’ha completat i ha tingut un cost de 56.531,20 €

L’Ajuntament continua millorant les hortes del riu Ripoll

L’Ajuntament ha començat a arranjar la part que és de propietat municipal de l’horta d’en Romau, situada a la terrassa inferior del riu Ripoll, a tocar del barri de Torre-romeu. Concretament, el consistori ha aprovat un projecte distribuït per fases amb l’objectiu d’ordenar tot aquest espai que ocupa uns 10.000 m² dels 35.000 m² que té tota l’horta. Aquesta és la tercera horta del Ripoll que ja està arranjada.

La primera fase d’aquest arranjament ja està enllestida i l’ha duta a terme l’empresa Naturalea, SL per un import de 56.531,20 €. L’obra ha consistit a enderrocar tots els elements que hi havia –com ara cabanes autoconstruïdes per guardar-hi eines, tancaments, dipòsits, basses i sistemes de reg– i a retirar un abocador autoritzat.

D’altra banda, s’hi ha fet una aportació de terra apta per al cultiu i una capa de compost. També s’ha reparcel·lat l’espai i s’han instal·lat noves preses d’aigua de reg a tota l’horta des de la sèquia Monar. Provisionalment, s’ha instal·lat un mòdul prefabricat que dona el servei de casetes d’horta a la zona dels horts familiars.

Avui el tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga, i el regidor de Treball i Empresa, Edu Navarro, han visitat l’horta. Berlanga ha afirmat que “Estem molt satisfets d’haver convertit un espai on hi havia barraques d’uralita i somiers en una horta ben endreçada al servei de la població i dels veïns amb rendes baixes que vulguin disposar d’un hort municipal”.

La part municipal de l’horta d’en Romau inclou 3 zones diferenciades a les quals es dona una funcionalitat concreta:

  • Horta recreativa: ocupa una superfície d’uns 3.400 m² i es distribueix en 22 parcel·les d’uns 90 m². Està destinada a acollir els hortolans reconeguts amb llicència i la resta s’ocuparà a partir de la convocatòria pública que s’obrirà per accedir-hi.
  • Horta formativa: ocupa una superfície d’uns 3.490 m² destinada a participants en programes de formació i treball en l’especialitat d’Horticultura Ecològica. Aquests programes estan adreçats a persones en atur i s’han anat desenvolupant des de l’any 2013 a l’hort de la font dels Plàtans, al costat del torrent de Ribatallada. El canvi d’ubicació permetrà ara estar més prop del nucli urbà i ampliar el ventall d’accions que es poden dur a terme.

En aquests moments, les primeres persones que intervenen a l’horta d’en Romau són un grup de 8 joves de la Casa d’Oficis “Treballem en verd: restauració ecològica d’espais verds urbans. Horticultura ecològica”. Casa d’Oficis és per a persones menors de 25 anys en situació d’atur per capacitar-les professionalment i possibilitar el seu accés posterior al mercat laboral. El programa consta d’una primera etapa formativa de sis mesos seguida de sis mesos laborals, amb el corresponent contracte, que comporta en alguns casos la primera oportunitat de tenir una feina.

hort3El relleu a la Casa d’Oficis el prendran a mitjans de gener de l’any vinent 10 persones  també en atur, però en aquest cas la majoria són més grans de 30 anys, i a mitjans d’any s’iniciarà un altre grup d’horticultura.  Tots els projectes pertanyen al programa Treball als Barris subvencionats pel Servei d’Ocupació de Catalunya

  • Horta destinada a banc de terres: ocupa una superfície d’uns 2.950 m² amb l’objectiu de disposar d’un espai perquè les persones en situació d’atur que han passat pels programes de formació i treball  i estiguin interessades a dedicar-se a l’horticultura professional comencin a posar en pràctica el que han après abans d’accedir al món laboral.

Edu Navarro ha afirmat que “des de l’Ajuntament apostem per continuar format i donant una oportunitat laboral a persones en atur també en l’àmbit de l’horticultura ecològica, com un model de cultiu en expansió”.

Fases posteriors

Queden pendents per a una segona fase executar les obres de condicionament de la sèquia, amb la retirada de tots els elements impropis que s’hi han anat dipositant al llarg dels anys per a la contenció del talús per on discorre l’aigua.

La tercera fase inclourà les obres relacionades amb la millora de la qualitat paisatgística i funcional de l’espai, com ara el reforç del ferm dels accessos a l’horta, la plantació de pantalles vegetals i la construcció de lavabos amb un sistema de depuració natural de filtres verds.

Una horta del segle XIV

Els orígens d’aquesta horta es remunten al segle XIV. Aleshores s'anomenava horta del Pedregar i el camí que hi duia des de la vila també tenia aquest nom, el qual ha perdurat en el carrer del Pedregar actual. Més tard, es va anomenar horta d'en Romau, ja que part de les terres eren del mas Romau, situat on segles més tard es va construir el barri de Torre-romeu. També hi tenien horts habitants de Sabadell i dels masos més propers, que pagaven censos als senyors de Sabadell i Arraona.

Categories Sabadell 2030, Medi ambient, Treball, Ripoll, Transició Ecològica Tags Casa d'Oficis, horts municipals, Riu Ripoll, sostenibilitat