PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

DRETS CIVILS

 

 

04
Novembre
2022

El programa del 25N a Sabadell reivindica un esport sense violències masclistes

Durant tot el mes de novembre hi haurà activitats de sensibilització per a tots els públics

El programa del 25N a Sabadell reivindica un esport sense violències masclistes

El programa de commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de les Violències envers les Dones, se centrarà enguany en la sensibilització a l’entorn de les violències masclistes en l’àmbit esportiu. Sota el lema “L’esport, sense violències masclistes”, es volen denunciar els assetjaments, la sexualització o la pressió estètica que pateixen les dones, també en aquest context. 

Marta Morell, tinenta d’alcaldessa de Feminisme, ha volgut destacar que

“encara avui dia hi ha gent que no és conscient que les violències continuen existint també en el món de l’esport. Volem des d’aquí animar a que es denunciïn tots els casos, totes les situacions de violència, assetjaments o abusos. I diem també ben fort que en el món de l’esport les violències no tenen cabuda”.

El programa d’activitats del 25N l’impulsen conjuntament les entitats de la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI, i l’Ajuntament. En total s’han programat més d’una vintena d’activitats, amb xerrades, audiovisuals, exposicions, taules rodones i col·loquis per conèixer, aprendre i compartir experiències, inquietuds, dubtes i també recursos per avançar cap una pràctica esportiva sense violències, on el gènere no sigui un motiu de discriminacions.

Com a representant de la Taula, Araceli Avilés, ha explicat que

“amb el programa d’activitats del 25N volem ajudar a que la pràctica esportiva sigui segura, sense discriminació, violències ni assetjaments”.

El dijous 17 de novembre tindrà lloc al Casal Pere Quart la xerrada “Prevenir, detectar i intervenir davant les violències masclistes en entorns esportius”, a càrrec d’Anna Rovira, jurista i criminòloga, col·laboradora del Grup d’Investigació Social i Educativa de l’Activitat Física i l’Esport (GISEAFE).

També s’ha organitzat una xerrada entorn les situacions d’LGTBI-fòbia que existeixen al món de l’esport i es presentaran també exemples de bones pràctiques per erradicar-les. Serà a càrrec de Les Panteres Grogues i ADI, amb la col·laboració del Consell Esportiu de Sabadell, el 10 de novembre, a la Pista coberta d’atletisme. El 26 de novembre tindrà lloc la taula rodona “Com fer que totis juguem a l’esport en espais segurs?”, organitzada per Ca l’Enredus-Actuavallès i l’Escola de futbol La Caserna, a l’Escola Samuntada.

Des de l’Oficina Jove es realitzaran diferents dinàmiques a l’entorn de les violències masclistes adreçades a instituts de secundària i la xerrada “Calladeta no ets més maca” el 17 de novembre a l’Oficina Jove. El 27 de novembre a la pl. de les Dones del Tèxtil es farà el vermut-presentació del calendari feminista i solidari “Puntes Rebels 2023”, a càrrec del col·lectiu.

També s’han organitzat propostes infantils i familiars com “Clementina i altres contes feministes”, a la Biblioteca de la Serra el dimarts 8 de novembre a la tarda, o l’espectacle “La rateta voladora”, el diumenge 13 de novembre al migdia la plaça de les Dones del tèxtil.

D’altra banda, la Biblioteca dels Safareigs acollirà la mostra fotogràfica “Mujer: todos somos una”, a càrrec de Francisco Magallón, en col·laboració amb ACNUR, amb trenta-set retrats que mostren alguns dels riscos i situacions a les que s’enfronten dones i nenes arreu del món per motius de gènere. Al Centre Cívic de la Concòrdia es podrà veure l’exposició de dibuixos de Maria Vivar González, “Marionetes”, que reflexiona sobre com la societat ens imposa un rol de gènere, ja des del moment de néixer, i que ha estat organitzada per la Federació d’Associacions Veïnals.

Durant el mes de novembre els Punts Liles tindran presència en diferents equipaments esportius municipals, així com el tradicional enllumenat d’algunes fonts de la ciutat i de la façana de l’Ajuntament, des del 21 al 25 de novembre.

Actes destacats

El dimarts 22 de novembre i com a acte central de la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI s’ha organitzat un partit de futbol participatiu per denunciar les violències masclistes a l’esport, amb jugadores i jugadors del Centre d’Esports Sabadell, també dels primers equips femenins i masculins. Serà a les 20 h al Complex Esportiu Olímpia.  En aquest sentit, Ana Navés, vicepresidenta del Centre d’Esports Sabadell Futbol Club, ha agraït que

“l’Ajuntament sempre compti amb nosaltres per organitzar accions de sensibilització i esperem que cada vegada sigui més visible la lluita contra tota mena de violències”.

L’acte institucional serà el divendres 25 de novembre a les 12h, a la plaça de les Dones del Tèxtil, on es retrà homenatge a les víctimes de les violències masclistes i es llegirà el manifest de la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI.

Totes les activitats i ubicacions dels Punts Liles es poden consultar al web i al Twitter @sbdgenere amb els hashtags #25NSabadell #DonesiEsport.

Categories Gènere, feminismes, LGBTI, Esports, Drets Civils i Gènere Tags Centre d'Esports Sabadell, Dia Internacional per a l’Eliminació de les Violències envers les Dones, Esports, Violències masclistes