PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

DRETS CIVILS

 

 

01
Març
2024

El programa del 8 de març proposa més de 50 activitats al voltant dels drets de les dones

El programa del 8 de març proposa més de 50 activitats al voltant dels drets de les dones

Més de 50 propostes conformen la commemoració del Dia Internacional de la Dona, el 8 de març, a Sabadell. Una iniciativa promoguda per la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI i l’Ajuntament i que recull una àmplia participació, amb activitats organitzades per prop de 40 entitats i associacions. L’objectiu és oferir a la ciutadania diverses opcions de participació ciutadana al voltant de la commemoració dels drets de les dones, amb espais de formació, sensibilització i debat. Així, del 2 al 29 de març, xerrades, tallers, exposicions i propostes esportives, entre d’altres, tindran lloc a diferents punts de la ciutat.

La regidora d’Igualtat i LGTBI+, Rosa Pareja, ha presentat avui el programa, acompanyada de la directora del Centre de Normalització Lingüística de Sabadell, Elisabet Palomés. Pareja ha posat l’accent en com

“any rere any, des de la societat civil i des del municipalisme, reivindiquem les dones com a ciutadanes actives i els feminismes com a moviment que ens ha de permetre superar la societat patriarcal i anar cap a una societat on la igualtat entre homes i dones sigui real”.

Activitats destacades

Entre les activitats programades, l’acte institucional tindrà lloc el mateix 8 de març, a les 12 h, al Saló de Plens de l’Ajuntament. S’hi llegirà el Manifest de la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI+ i hi haurà peces de petit format de lectura de poesia a càrrec d’Elisabet Carnicer, acompanyada de la flautista Montserrat Munill.

Així mateix, la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI, conjuntament amb la FAV i amb la col·laboració del Consorci de Normalització Lingüística i de la Xarxa de Biblioteques Municipals de Sabadell, organitzen l’acte central del 8M, amb una nova edició de “Llegint el 8M”, les lectures públiques obertes a la ciutadania i a les entitats. Serà durant la jornada del dia 7 de març, al Casal Pere Quart. Elisabet Palomés ha explicat que s’escullen autores locals o catalanes i feministes i ha animat l’alumnat i persones participants del Voluntariat per la Llengua

“a implicar-se en aquest acte, ja que facilita un acompanyament en la socialització i ajuda a crear consciència lingüística”.

Els Punts Liles s’han consolidat com espais d’ajuda i assessorament a la via pública. Amb ocasió del Dia Internacional i al llarg de tot el mes de març s’ubicaran en 5 emplaçaments amb gran afluència de persones.

Des del Servei d’Informació i Atenció a les Dones, s’ofereixen dos tallers de creixement personal i d’empoderament per motivar un canvi d’actitud personal, a fi de configurar una nova visió de la realitat des d’un format grupal i amb perspectiva feminista, adreçat a dones:

  • El taller “Dona i tècniques d’autocura”, a càrrec de Maite Fruitós Alivés, instructora de taitxí, atenció plena, relaxació i meditació, els dimecres, 13 i 20 de març, de 18 a 20h a l’Estruch;
  • i el taller “Autoestima”, a càrrec de Núria Sancho, psicòloga feminista, els dimarts, 19 de març i 2 i 16 d’abril, de 18 a 20h, al Casal Pere Quart.

Una nova edició del projecte Entitats Liles es posarà en marxa en el marc del 8M. Es tracta d’una iniciativa adreçada a entitats de la ciutat per facilitar-los la incorporació de la perspectiva de gènere. El 19 i 21 de març, a les 18 h, al Casal Pere Quart, les associacions interessades podran participar a les xerrades introductòries.

D’altra banda, del 4 al 25 de març, el Casal Pere Quart acull l’exposició “Àfrica en femení”, una mostra produïda per Ruido Photo que mostra les problemàtiques de dones de l’Àfrica Occidental i com superen les desigualtats, canviant els rols de gènere del seu país. S’emmarca en la celebració del 75è aniversari de la Declaració dels Drets Humans. Dilluns, 4 de març, a les 17h, es farà una visita guiada de l’exposició de la mà d’un dels periodistes que va participar en l’elaboració de la mostra.

Al programa d’activitats d’enguany es recullen també les propostes que es realitzen durant tot el mes de març a diversos centres educatius sobre els drets de les dones, la memòria històrica, la diversitat o les violències masclistes, entre d’altres temàtiques.

Façana lila

Com ja és habitual, la façana de l’Ajuntament s’il·luminarà de color lila els dies 6, 7 i 8 de març com a símbol de reivindicació dels drets de les dones.

Categories Gènere, feminismes, LGBTI, Drets Civils i Gènere Tags Actes 8M, Dia Internacional de la Dona