PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

DRETS CIVILS

 

12
Mai
2021

L’Ajuntament edita una nova Guia d’Acollida, una eina de referència per a les persones nouvingudes

Se n’han imprès 4.000 unitats, en diferents idiomes, i es podrà consultar en línia

L’Ajuntament edita una nova Guia d’Acollida, una eina de referència per a les persones nouvingudes

L’Ajuntament de Sabadell presenta una nova guia d’acollida que permetrà a les persones nouvingudes a la ciutat conèixer els serveis més importants, amb informació útil i bàsica sobre els aspectes més rellevants per a un primer contacte amb la ciutat.

A la guia es pot trobar informació sobre diferents temàtiques, des dels serveis especialitzats per a persones nouvingudes, com és el servei de primera acollida o l’assessorament jurídic en matèria d’estrangeria i asil, fins a la gestió del padró i la targeta sanitària, l’escolarització dels fills i filles, la formació per a persones adultes o la participació ciutadana. A cada apartat es pot consultar adreces, telèfons, webs o correus electrònics de contacte.

La tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell, ha presentat avui el document i ho ha fet acompanyada de la coordinadora deI Servei Ciutadà d'Acolliment als Immigrants (SCAI), Raquel Guerola. Morell ha volgut destacar la necessitat de realitzar una actualització de la Guia

“perquè és un recurs imprescindible per garantir l’acollida de les persones nouvingudes. Des de l’Ajuntament donem resposta a les seves necessitats amb el Servei de Primera Acollida, el de mediació i dinamització intercultural, el suport a entitats d’acollida, assessorament jurídic i programes específics per a dones, joves i persones sol·licitants de protecció internacional”. I ha afegit que “és molt important que tothom conegui els seus drets i els seus deures”.

La coordinadora de l’SCAI ha comentat que la seva tasca passa per

“donar orientació i suport per fer els tràmits necessaris quan aquestes persones arriben a Sabadell. També tenim molt present la necessitat de sensibilitzar i conscienciar sobre el fenomen migratori i tot el què comporta”.

La guia es troba en format bilingüe, maquetada per una banda en català, i per l’altre en un altre idioma, com el castellà, l’anglès, el francès o l’àrab. Aquest format permet facilitar la comprensió del contingut a aquelles persones que encara no dominin el català, oferint així una alternativa en la llengua materna. Els idiomes escollits responen als més majoritaris entre la població estrangera que arriba a Sabadell, sobretot del Marroc, Colòmbia, Hondures, i Veneçuela. En un futur es preveu poder traduir-la a altres idiomes, com l’urdú, el xinés o el georgià.

També s’han inclòs codis QR en els diferents apartats de la guia per facilitar l’accés als enllaços i portals web que hi apareixen i poder ampliar la informació amb la seva lectura en un smartphone o qualsevol dispositiu amb connexió a internet.

Les 4.000 unitats impreses de la guia es distribuiran en format paper des del Programa d’Acollida, principalment en les seves activitats i programes, però també se’n faran arribar a altres serveis i recursos de Sabadell, com l'SCAI, i altres entitats que ho sol·licitin. També se’n farà difusió en format digital a través del web www.sabadell.cat/novaciutadania.

Algunes dades sobre població estrangera

Actualment a Sabadell hi ha un 13,42% de població estrangera -dades a 1 de gener de 2021-, xifra que suposa un augment del 1,37% respecte el 2019. Les principals nacionalitats nouvingudes provenen del Marroc, Bolívia, Romania, Xina, Hondures, Colòmbia, Veneçuela, Paraguai, Equador i Pakistan.

Si comparem les altes de padró a la ciutat de persones estrangeres amb les dels anys anteriors en el mateix període (entre gener i abril), tenim les següents dades: durant l’any 2019 es van registrar 1.908 altes de padró; al llarg de 2020 van ser 1.363 altes; i aquest 2021 la xifra se situa en les 1.824 altes de padró.

Les arribades es mantenen respecte el 2019 i s’han incrementat respecte a l’any passat, quan es va veure una davallada degut a la situació de pandèmia i al tancament de fronteres. En definitiva, les xifres s’han mantingut estables durant els darrers anys, trobant-se entorn el 13% de població estrangera a Sabadell.