PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

DRETS CIVILS

 

21
Gener
2019

La ciutat commemora el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

La projecció d’un documental i la inauguració d’una exposició inicien els actes de commemoració que culminaran diumenge amb l’acte institucional

La ciutat commemora el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

El documental “Memoria de las cenizas. Andaluces en los campos de concentración nazis” es projectarà dimarts dia 22 de gener, a les 6 de la tarda, al cinemes Imperial. L’entrada és gratuïta.

El documental, dirigit per Eduardo Montero, forma part del II Cicle de Cinema sobre la deportació als camps nazis organitzat per l’Ajuntament de Sabadell i l’Amical de Mauthausen i s’emmarca en els actes de commemoració de les víctimes de l’holocaust.

Més de 1500 andalusos van ser reclosos als camps de concentració nazis durant els anys de la II Guerra Mundial. Un miler van deixar les seves vides en aquells espais de l'horror, ideats per degradar la condició humana fins a les cotes més inimaginables. Els supervivents van fer un jurament: dedicar les seves vides a recordar i honorar la memòria dels milions d'essers humans assassinats en aquests camps.

L’exposició “Deportats. 60 sabadellencs als camps nazis (1940-1945)”, s’inaugurarà dimecres dia 23 de gener, a les 6 de la tarda, al Museu d’Història de Sabadell (carrer de Sant Antoni, 13), i es podrà visitar fins al 28 d’abril. 

L’exposició dona a conèixer les històries de vida de 60 homes sabadellencs que van lluitar a la Guerra Civil, que van patir l’exili forçat i l’internament en camps de concentració de refugiats a França l’any 1939, i que en el marc de la 2a Guerra Mundial van patir un itinerari de reclusió en camps de presoners de guerra i de deportació final amb destí als camps de concentració i d’extermini nazis, la major part al complex de Mauthausen (Àustria), entre els anys 1940 i 1945.

D’aquests deportats sabadellencs, 39 van morir i 21 van sobreviure. Tots van patir un tracte atroç per part de l’exèrcit alemany i de les forces dels SS. S’ha pogut posar rostre a un total de 20 d’aquestes persones i s’ha aconseguit aplegar la documentació dispersa i diversa sobre el que sabem d’ells i copsar quina és la memòria i el record que en preserven les seves famílies i descendents. Més de 50 familiars han col·laborat en la recerca d’aquesta mostra.