PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

DRETS CIVILS I GÈNERE

 

23
Març
2018

Les Portes Obertes als Centres de Culte s’amplien i renoven format per fomentar el respecte a la diversitat religiosa

El diàleg interreligiós centra aquesta edició, que coincideix amb el centenari del naixement del filòsof Raimon Panikkar

Les Portes Obertes als Centres de Culte s’amplien i renoven format per fomentar el respecte a la diversitat religiosa

El programa de Portes Obertes als Centres de Culte renova format en aquesta novena edició i amplia la durada. Així, les activitats, començaran al mes d’abril i s’allargaran fins al mes de juliol i inclouran conferències, música, teatre i altres activitats i celebracions relacionades amb les diferents conviccions i creences presents a la ciutat. Tot amb l’objectiu de fomentar el coneixement i el respecte a la diversitat religiosa.

En aquesta edició, s’ha escollit el diàleg interreligiós com a valor a desenvolupar especialment, coincidint amb el centenari del naixement del filòsof i teòleg Raimon Panikkar.

Per a Lluís Perarnau, regidor de Drets Civils i Gènere:

la proposta d’enguany presenta un nou format, més extensiu en el temps, i incorporem un treball transversal amb altres departaments. Hem volgut recollir que la diversitat de creences és transversal en el conjunt de la ciutadania i apareix en molts àmbits de la societat, des de la cultura a la salut.

Sabadell és una ciutat amb una llarga tradició històrica en relació amb la diversitat de creences i per això es treballa perquè aquesta diversitat sigui en tot moment inclusiva i afavoreixi la igualtat i el respecte com a valors principals de la llibertat religiosa. En aquest marc, l’Ajuntament, conjuntament amb la Taula de Creences i Conviccions –integrada per les diferents comunitats religioses de la ciutat– impulsen el Programa de Portes Obertes als Centres de Culte, amb el suport de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i la Red de Ciudades Interculturales (RECI).

Dins el programa, l’acte central tindrà lloc dissabte, 5 de maig, sota el títol de “Capvespre de creences”. Les activitats començaran a les 5 de la tarda amb una visita guiada al Cementiri de Sabadell per descobrir el seu valor històric i escultòric, el cementiri dels dissidents i la fossa comuna. A les 7, els cors de les esglésies evangèliques de Sabadell oferiran el concert Música i espiritualitat a la plaça del Dr. Robert i, més tard, hi haurà preparació i degustació de te marroquí al Racó del Campanar. També s’ha programat una visita al Campanar de Sant Fèlix. Tant per a la visita al Campanar com al Cementiri, cal inscripció prèvia.

Nombroses i variades propostes

Amb la implicació i col·laboració de nombroses comunitats religioses i entitats, les portes obertes han previst múltiples i diverses propostes. Entre les novetats, atès que el Ramadà es celebra entre maig i juny, la comunitat musulmana convidarà la ciutadania a compartir l’Iftar, el moment en què, coincidint amb la posta de sol, es trenca el dejuni. L’Iftar popular tindrà lloc el 9 de juny a la plaça de Picasso.

Dins l’apartat de tradicions, el programa inclou les activitats que es programen a l’Aplec de la Salut, que enguany tindrà lloc el 14 de maig.

Pel que fa a la música, l’Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor Lieder Càmera interpretaran, el 6 d’abril, La passió segons Sant Joan, de J. S. Bach, al Teatre La Faràndula. Per la seva part, la coral evangèlica baptista Al·leluia oferirà un recital al mes de juny i també forma part de les propostes la commemoració del 150è aniversari de la Parròquia de la Puríssima. En teatre, el Teatre Sant Vicenç oferirà l’obra Pilat, de Quim Carreras, el 7 d’abril.

El programa inclou dues activitats per recordar el 5oè aniversari de l’assassinat de Martin Luther King, pastor evangèlic defensor dels drets humans: una xerrada a càrrec de Nelson Araujo, el 22 d’abril, a l’Església del Redemptor, i la lectura del mític discurs I have a dream, organitzada per l’Associació Diàleg Interreligiós i el Moviment Ecumènic de Sabadell, a la seu de l’Acadèmia Catòlica, el 12 de juny.

D’altra banda, s’ha previst una xerrada sobre Laïcitat i llibertat religiosa amb la col·laboració de l’Alliance Française, a càrrec d’Eduard Ibáñez, director de Justícia i Pau. En relació amb el centenari del naixement de Panikkar, dijous 31 de maig, la Biblioteca Vapor Badia acollirà la conferència Raimon Panikkar i l’obra interreligiosa, a càrrec d’Ignasi Moreta, comissari de l’Any Panikkar.

Raimon Panikkar

Raimon Panikkar (Barcelona, 1918 – Tavertet, 2010) va ser un filòsof i teòleg que va seguir la tradició de Ramon Llull en els camps de la reflexió intercultural i interreligiosa. De fet, pocs pensadors al món tenen una obra tan sòlida i reconeguda en l’àmbit dels estudis sobre diàleg intercultural i religiós, hinduisme i budisme, mística, espiritualitat, filosofia, ciència i religió, mite i cultura de la pau. De pare indi i hindú i mare catalana i cristiana, Panikkar és una de les veus més lúcides del pensament contemporani. Doctor en filosofia, ciències i teologia, va exercir la docència en diverses universitats d’Europa, l’Índia i els Estats Units.