PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

DRETS CIVILS I GÈNERE

 

26
Setembre
2019

Maria Teresa Relat Tarrats i la Fundació Ateneu Sant Roc de Badalona reben els premis Memorial Àlex Seglers 2019

El certamen, que arriba a la vuitena edició, reconeix el foment del respecte a la diversitat de cultures i creences i la defensa dels drets humans

Maria Teresa Relat Tarrats i la Fundació Ateneu Sant Roc de Badalona reben els premis Memorial Àlex Seglers 2019

La professora i activista social Maria Teresa Relat Tarrats i la Fundació Ateneu Sant Roc de Badalona han estat guardonats amb el Memorial Àlex Seglers. Els premis, que arriben a la vuitena edició, són un reconeixement a la tasca feta per persones, entitats o institucions en la promoció de valors que sustentin la convivència a Catalunya i que prenguin com a base comuna el respecte a la diversitat de cultures i de creences, tot contribuint al diàleg entre persones en la defensa dels drets humans i dels valors del món contemporani.

Durant l’acte de lliurament celebrat avui 26 de setembre a la Casa Duran, els premiats han rebut com a guardó un plat d’art de la ceramista Maria Bosch decorats per l’artista Werens.

Maria Teresa Relat Tarrats, sabadellenca des de l’any 1961, i Medalla d’Honor de la Ciutat l’any 2015, ha estat escollida per la seva llarga trajectòria personal i professional i la seva gran tasca social. Durant més de 35 anys de docència sempre ha procurat formar persones en els valors fonamentals essencials per a la convivència. Relats ha estat presidenta durant molts anys del Moviment Ecumènic de Sabadell, cofundadora del Grup de Diàleg Interreligiós de Sabadell, promotora del Col·lectiu de Dones en l’Església de Sabadell, articulista, conferenciant i feminista, entre altres.

En el cas de la Fundació Ateneu Sant Roc de Badalona, rep el premi per la seva tasca en projectes educatius, culturals, socials i de lleure adreçats als infants, joves i adults del territori, tot incidint de manera especial en els col·lectius en risc social. L’any 2018, a més, més de 19.000 persones van participar en 18 projectes de diferent temàtica. La Fundació ha comptat amb més de 400 voluntaris, 310 socis i 23 treballadors. Hi destaca el projecte arpilleres, que s’ha desenvolupat també a Sabadell, els darrers anys. Un espai on dones ciutadanes de Sabadell i de diferents cultures, mitjançant una tècnica tèxtil s’han trobat, han pogut compartir i expressar les seves reflexions i els seus records.

En darreres edicions han rebut el guardó Sor Lucia Caram, Teresa San Román, Arcadi Oliveres, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Associació Akan de Girona, el Rebost Solidari de Sabadell, el fiscal contra els delictes d’odi Miguel Angel Aguilar, l’Associació Esquitx, el Pare Botam, la Fundació Mescladís, la doctora Dolors Bramon, la Fundació AGI i la mestra Maria de la Pau Trayner.

El jurat es va reunir el passat 19 de juny per valorar totes les candidatures rebudes. Els membres del jurat d’aquesta edició del Memorial han estat: Daniel Gatius, director de Banca d'Institucions, representant de l’Obra Social “la Caixa”; Joan Gomez, representant de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya; Rafael Yzaguirre, representant de l’Associació Catalana de Municipis; Josep Manel Abad, representant de la Federació de Municipis de Catalunya; Vicenta Font, representant de la Diputació de Barcelona; Jordi Prat, director de la Fundació Autònoma Solidària, representant de la Universitat Autònoma de Barcelona; Joan Hernàndez, director del Grup de Treball Estable de les Religions (GTER); José Luís Galera, del Monestir Budista Sakya Tashi Ling, i Josep Lidon, en representació del Consell Evangèlic de Catalunya.

Àlex Seglers (Manresa, 1970 - Sabadell, 2010)

Àlex Seglers va ser professor acreditat de Dret Eclesiàstic a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Expert en el fet religiós, és considerat com un gran lluitador per a la llibertat religiosa, el diàleg i la convivència entre els qui pensen i creuen de manera diferent.

 Com a autor, va deixar una extensa obra. Destaquen els llibres Autogovern i fet religiós (2000), La immigració a Catalunya explicada als joves (2001) i la tesi doctoral, Libertad religiosa y estado autonómico. De la seva vessant acadèmica cal ressaltar el posicionament i la defensa incondicional vers el diàleg Interreligiós. La seva experiència i els seus vint anys d’estudi, d’ensenyament i investigació del dret eclesiàstic de l’Estat el van fer mereixedor de reconeixement arreu.

Consegüentment amb les seves pròpies creences i conviccions, el professor Seglers va contribuir a acostar les legislacions estrangeres i nacional en aquest camp a diferents grups i col·lectius religiosos. Molts d’aquests grups van participar en diferents fòrums i reunions organitzades per ell. D’aquesta manera, va fer possible que el divers fet religiós, evitant confrontacions, formés part de la convivència, amb el compromís de coincidir en els mateixos llocs i valors. Seglers estava convençut que les religions podien compartir l’espai públic.

Així mateix, va lluitar perquè la laïcitat estigués al servei de la llibertat de culte i va fer que la gestió de la diversitat de creences en els àmbits institucionals esdevingués un element essencial per a la convivència.