PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

DRETS CIVILS

 

01
Juny
2022

Presentació de dos nous espais de memòria a la ciutat: les Escoles del Bosc de Can Rull i la placa del carrer Francesc Macià

Sabadell signa un conveni d’adhesió a la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic de Catalunya

Presentació de dos nous espais de memòria a la ciutat: les Escoles del Bosc de Can Rull i la placa del carrer Francesc Macià

Aquest migdia s’ha presentat la senyalització de dos nous Espais de Memòria a Sabadell. Es tracta de les Escoles del Bosc de Can Rull (edifici de l’actual Centre de Formació d’Adults Can Rull) i la placa del carrer Francesc Macià (ara carrer Gràcia, ubicada a la cantonada amb el carrer de l’Escola Pia).

Aquesta senyalització es fa en el marc de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic de Catalunya, a la qual Sabadell s’ha adherit. La Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica és un sistema d’unitat d’acció i de gestió patrimonial de la memòria democràtica de Catalunya, i col·labora amb els ens adherits en la posada en valor dels espais, la coordinació de la gestió cultural, patrimonial i comunicativa dels diferents espais que la conformen. L’adhesió a la Xarxa implica compromisos com la conservació, la rehabilitació i el manteniment dels espais i de la seva senyalització, així com elaborar i oferir activitats pedagògiques i divulgatives al voltant de la memòria democràtica i els espais de memòria de Sabadell. El Pla de Memòria Democràtica (2022-2026) de l’Ajuntament de Sabadell ha previst la senyalització d’almenys dos Espais de Memòria cada any en el marc d’aquest conveni.

Les senyalitzacions segueixen la tipologia del manual de senyalització d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic de Catalunya i expliquen la història d’aquests espais en el marc dels períodes als que fa referència el Pla de Memòria Democràtica (Segona República, Guerra Civil, Franquisme i Transició), per tal de difondre els valors democràtics a través de la divulgació d’aquest patrimoni de forma entenedora i accessible a l’espai públic. Aquests continguts han estat elaborats per l’equip tècnic del Museu d’Història de Sabadell.

L’acte de presentació s’ha dut a terme a l’Escola d’Adults de Can Rull i ha comptat amb la presència de la tinenta d'alcaldessa Marta Morell, qui ha explicat que

"avui fem un reconeixement a la feina que van fer els governs de l'època en l'àmbit social i educatiu per aconseguir una escola universal i pública. La signatura del conveni que formalitzem ara ens permetrà seguir fent memòria democràtica a Sabadell".

També hi ha estat present la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, qui ha volgut destacar

"el gran valor de l'Escola de Can Rull i de la placa del carrer Francesc Macià. Dies com el d'avui ens mouen a fer actes de record d'un episodi de la nostra història col·lectiva, i sobretot avui que comptem amb persones que donen testimoni d'aquesta memòria".

Durant l’acte s’ha projectat un audiovisual sobre el context històric d’aquests dos Espais de Memòria amb documents i testimonis fotogràfics i orals de l’època, presentat per Genís Ribé, tècnic del Museu d’Història de Sabadell. L’acte també ha comptat amb alguns testimoniatges presencials de l’alumnat de l’escola republicana, com és el cas de la Teresa Mas Magallón, veïna del barri.

Aquests dos nous espais se sumen als quatres Espais de Memòria adherits a la Xarxa amb què ja comptava Sabadell: les coves de Sant Oleguer, l’aeròdrom, el Pavelló Municipal d’Esports i la placa pintada del carrer de Josep Miquel Clapés. Es pot consultar més informació d’aquests i altres espais de memòria a la nova web de Memòria Democràtica.

Escoles del Bosc de Can Rull

A principis de la Segona República, una de les principals inquietuds del consistori de Sabadell es va centrar en l’àmbit cultural i educatiu; d’aquesta manera es va ampliar la xarxa d’escoles públiques, element que republicans  i anarquistes consideraven bàsic per garantir una bona formació de la ciutadania.

Fruit d’aquesta voluntat educadora es va construir l’Escola Unitària Mixta del Bosc de Can Rull. L’edifici va ser projectat per l’arquitecte municipal Joaquim Manich el 1931 i, aquell mateix any, el president de la Generalitat, Francesc Macià, va col·locar la primera pedra de l’edifici, que es va acabar i va entrar en funcionament en el curs 1934-1935.

Durant el curs escolar de 1936-1937 el centre es va integrar en el Consell de l’Escola Nova Unificada (CENU) i va esdevenir model de referència on s’aplicaven les pràctiques pedagògiques més avançades del moment sota el lema de “llibertat, coeducació i racionalisme”.

Placa del carrer Francesc Macià

Francesc Macià i Llussà (Vilanova i la Geltrú, 1859) va esdevenir, amb la proclamació de la II República, el primer president de la Generalitat de Catalunya, primer del seu govern provisional (a partir del 28 d'abril de 1931) i tot seguit del govern ja conformat per l'Estatut de Núria, a partir del 14 de desembre de 1932. L'avi Macià, com era conegut popularment, va visitar en dues ocasions Sabadell durant la seva presidència: el 28 de maig de 1932, amb motiu dels actes d'homenatge al pintor Joan Vila Cinca, i el 5 de març de 1933, amb motiu de l'acte de col·locació de la primera pedra de les "escoles de bosc" de Can Rull.

Macià va morir el 25 de desembre de 1933 i de seguida, l'any 1934, la ciutat li va posar el seu nom a l'actual carrer de Gràcia, en un acte d’homenatge i record a la seva figura. Un nom original que encara es conserva, en forma de placa pintada, com a element de patrimoni i memòria ben singular del nomenclàtor republicà, en la façana de la casa Nogués (c. de Gràcia, 133), a la cantonada amb el carrer de l'Escola Pia.