PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

DRETS CIVILS

 

25
Gener
2019

Sabadell homenatja 60 deportats sabadellencs, en el marc dels actes del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

L’ofrena floral en memòria dels sabadellencs morts al camp d’extermini de Mauthausen i de totes les víctimes del nazisme, es farà per primer cop a la plaça de Montserrat Roig

Sabadell homenatja 60 deportats sabadellencs, en el marc dels actes del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

El diumenge 27 de gener, tot coincidint amb el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, es farà l’ofrena floral en memòria dels sabadellencs morts al camp d’extermini de Mauthausen i de totes les víctimes del nazisme i el feixisme. L’acte, que tindrà lloc a les 12 del migdia,  es farà per primera vegada a la plaça de Montserrtat Roig, on s’ha traslladat el monolit en homenatge als deportats sabadellencs als camps nazis que hi havia a La Salut.

Aquest acte, que es feia coincidir amb l’Aplec de la Salut on estava instal·lat el monolit, es trasllada a la plaça de Montserrat Roig, escriptora que va donar a conèixer aquesta realitat amb l’obra “Els catalans als camps nazis”. 

Organitzat per l’Ajuntament de Sabadell amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen, l’acte comptarà amb parlaments de Maties Serracant, alcalde de Sabadell, i d’algun representant de l’Amical de Mauthausen.

També es llegiran uns fragments de les memòries orals d’Eduard Garrigós i Soler, supervivent al camp de Mauthausen, per Elisabet Garcia Garrigós, besneboda del deportat, i s’interpretaran unes peces de piano a càrrec del pianista Adolf Pla Garrigós, bensebot també del deportat.

Els textos relaten l’experiència viscuda d’Eduard als camps de concentració nazis, l’alliberació per part de les tropes americanes, i el deure de tots els supervivents de donar-ho a conèixer, sobretot a les generacions joves,  i la necessitat de recordar-ho.

A l’acte també hi participaran representants de diferents col·lectius perseguits i represaliats pel nazisme com la comunitat jueva, el poble gitano, opositors polítics, testimonis de Jehovà, persones amb diversitats funcional, LGTBI i representants del consell de la infància.

Es realitzarà una encesa d’espelmes en record  a les víctimes d’aquests col·lectius amb la participació d’alumnes de l’institut Jonqueras.

Al final, i com a cloenda de l‘acte, es realitzarà la tradicional ofrena floral.