PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
FEMINISMES i LGTBI

 

03
Setembre
2019

Sabadell reforça les actuacions per prevenir les agressions sexistes durant la Festa Major

Enguany els taxis oferiran assistència gratuïta amb l’objectiu d’allunyar una possible víctima d’una situació de perill

Sabadell reforça les actuacions per prevenir les agressions sexistes durant la Festa Major

L’Ajuntament de Sabadell reforça enguany les actuacions per prevenir les agressions sexistes durant la Festa Major. Sota el paraigua del dispositiu Per una Festa Major sense violències masclistes, el consistori ha anunciat el conjunt d’accions de sensibilització que es duran a terme per fomentar les relacions lliures, respectuoses i igualitàries entre la ciutadania, tot fent una crida a la coresponsabilitat de tothom per eradicar conductes sexistes o de caràcter LGTBIfòbic.

En aquest marc, destaca la campanya Mou-te Segura, que ofereix cobertura a les dones en cas que se sentin en situació de vulnerabilitat i/o risc. Com a novetat, aquest any el col·lectiu del taxi col·laborarà en la prevenció de violències masclistes durant els dies de de la festa i oferirà assistència, de forma gratuïta, per allunyar d’una situació de perill qualsevol persona que se senti amenaçada.

“La iniciativa, sota el nom Jo t’ajudo, es preveu que tingui continuïtat més enllà dels dies de Festa Major. La nostra voluntat és augmentar la sensació de seguretat arreu de la ciutat”,

ha explicat Magno Castillo, president d'Elite Taxi Sabadell.

Durant la presentació d’avui, la tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell, ha assenyalat que:

“els taxistes de Sabadell han donat molts exemples de sensibilitat social i de compromís amb el nostre municipi i aquest és un més. Des d’aquí agraeixo la seva col·laboració i animo qualsevol col·lectiu que vulgui posar en seu granet de sorra en la prevenció i sensibilització de la violència sexista a posar-se en contacte amb nosaltres”. Segons Morell, “amb aquestes mesures volen fer una crida a la corresponsabilitat de tothom per erradicar tot tipus de comportaments sexistes, que ens impedeixin gaudir i transitar pels espais d’oci i de festa amb comoditat i llibertat”.

En paral·lel, aquest dies també funcionarà el servei de bus gratuït nocturn de les línies N1 i N4 durant tota la nit, com també les parades intermèdies per tal de facilitar un punt de parada més proper a la destinació dels usuaris en horari de nit del servei.

“Després del bon funcionament d’aquest servei des del novembre del 2018, hem volgut estendre aquesta possibilitat a les nits de Festa Major”,

ha explicat Susana Romero, responsable de comunicació de Transports Urbans de Sabadell (TUS).

Cal recordar que, en aquest cas, l’usuari podrà indicar en quin punt concret vol baixar, sempre que no alteri la ruta de la línia, i sempre serà finalment el conductor qui decidirà quin és el lloc més segur per poder fer la parada. A més, el servei nocturn dels FGC també circularà sense interrupcions cada hora del 6 al 8 de setembre.

Dispositius preventius

D’altra banda, als espais de concerts, l’equip de persones que estaran amatents a possibles violències masclistes seran:

  • Un equip itinerant d’educadores, integrat per 8 professionals especialitzades recorrerà els àmbits més freqüentats per adolescents i joves amb l’objectiu de generar ambients de respecte entre les persones i amb l’entorn i també per reduir els riscos associats al consum d’alcohol o altres drogues.
  • A més, aquest any, com a novetat, hi haurà policies de paisà entre el públic dels grans concerts, amatents per evitar tocaments o agressions sexistes.
  • Així mateix, el parc de Catalunya estarà cobert amb un sistema de càmeres connectades als serveis de seguretat per evitar possibles agressions.
  • Com a part del dispositiu preventiu, la Creu Roja i l’Ajuntament de Sabadell instal·larà l’estand de Som Nit, amb informació i material d’informació i prevenció.
  • Així mateix al costat del parc de Catalunya, hi haurà dos punts d’assistència sanitària que, a part de primeres cures oferirà, si cal, atenció psicològica.
  • A més, durant la Festa Major i per segon any consecutiu, s’instal·larà un Punt Lila a l’avinguda de Francesc Macià, com a espai d’informació i acompanyament davant qualsevol situació de violència sexista o LGTBIfòbica que es pugui produir. El Punt Lila s’instal·larà divendres, dissabte i diumenge de Festa Major, des de les 10 del vespre fins a 2/4 de 5 de la matinada, ampliant l’horari mitja hora respecte al 2018. L’espai, a més de donar atenció davant una situació de violència, serà un punt d’informació i orientació per promoure una celebració lliure de sexisme.

Aquests dispositius estan orientats sobretot a la població jove amb l’objectiu de generar ambients respectuosos entre les persones i l’entorn, com també per reduir els riscos associats als consums d’alcohol o altres drogues.

Altres accions

Per actuar de manera efectiva i eficient davant una possible agressió sexista durant la festa, s’ha establert un protocol en què es descriuen les pautes bàsiques a seguir pels diferents serveis d’atenció implicats. D’altra banda, s’ha editat material divers de sensibilització, com ara adhesius, polseres, targetes informatives o cartells, que durant la celebració es distribuiran als diferents espais d’oci, principalment els destinats al públic jove.

Cal destacar també que en el marc de l’acte de Despertar de Festa Major, el divendres 6 a les 20.45 h, està previst que els Castellers de Sabadell, en els pilars, d’inici despleguin una pancarta amb el lema Per una Festa Major sense violències masclistes. Només sí és sí, mostrant el seu rebuig i el de tota la ciutat a l’agressió sexista de divendres passat a una periodista en el marc de la Diada de Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès. Tal com ha assenyalat aquest matí Bea Jiménez, cap de Colla dels Castellers de Sabadell:

“es tracta d’un gest simbòlic però que permetrà recordar la necessitat de respecte vers les dones durant els dies de Festa Major”.

Així mateix, durant la festa, s’impartirà un taller d’autodefensa feminista per a dones. Serà el dissabte 7 de setembre, de 10.30 a 14.30 h, a Ca l’Estruch. Es tracta d’un taller per a l’apoderament de les dones, on es realitzarà un tastet de recursos físics i emocionals per defensar-se davant una agressió masclista en qualsevol situació, però especialment al carrer o en un context d’oci. Cal inscripció prèvia al SIAD (c. de Vidal, 146) o al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o al telèfon 93 724 61 68.

Nous tallers

En el transcurs de la presentació d’avui, la tinenta d’alcaldessa també ha volgut fer palès el treball que es vol impulsar el curs que comença amb accions de sensibilització i prevenció de violències masclistes als instituts.

A hores d’ara, hi ha previst el taller Què no faries per amor? En l’amor, no tot s’hi val, adreçat a alumnes de 1r de Batxillerat i en què s’explicarà la manera de detectar els diferents tipus de violències masclistes, els diferents àmbits, els mites de l'amor romàntic, estereotips i rols de gènere, així com el cicle de la violència.

D’altra banda, durant el curs 2019-2020 també es preveu dur a terme un taller sobre l’afectivitat i la sexualitat a alumnes de 3r d’ESO.

Aquests tallers s’han dut a terme amb molt bona acollida el darrer any. En total hi han participat més de 2.600 alumnes. D’aquests 1.332 eren noies i 1.312 nois. De fet, en el cas del taller Què no faries per amor? En l’amor, no tot s’hi val, després de fer una prova pilot amb èxit aquest curs, la inscripció està oberta a tots els centres de Secundària de la ciutat a través del programa Ciutat Escola.