PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Discurs de presa de possessió de l’alcaldessa de Sabadell

Marta Farrés 2023Regidores, regidors que avui preneu possessió en aquest Ple, especialment els nous, que us incorporeu per primera vegada com a càrrecs electes, representants d’institucions, organismes i entitats de la ciutat, exalcaldes de Sabadell, familiars que avui ens acompanyeu, sabadellencs i sabadellenques.

Molt bon dia a tothom,

Com vam fer per primera vegada el 19 d’abril de 1979, avui constituïm el Ple de l’Ajuntament de Sabadell per 12a vegada. Aquest acte no és només un acte protocol·lari, que també. És sobretot un acte d’enorme valor democràtic perquè els ajuntaments han sigut i continuen sent l’àmbit de govern més proper a tots nosaltres, on encara ens coneixem, on encara ens identifiquem i on encara ens posem cara. On la política pren el màxim sentit en ser més col·lectiva, més compartida, més activa i més pràctica. D’aquí aquest enorme valor dels ajuntaments i, per extensió, dels seus representants electes, regidors i regidores i, també, del seu alcalde o alcaldessa.

Soc plenament conscient d’aquesta responsabilitat, que no és altra que la de continuar establint aquest vincle tan especial entre representants i ciutadania i, el que és més important, no només que aquest vincle no es trenqui, sinó que la gent hi confiï.

Fa tot just tres setmanes, els sabadellencs i sabadellenques exercíem el nostre dret a escollir qui pilotaria Sabadell els pròxims quatre anys. Amb qui establiríem aquest vincle, aquesta confiança.

Em sento immensament agraïda que m’hàgiu donat aquesta responsabilitat, que m’hàgiu dit en aquestes eleccions, per mitjà del vostre vot: “Confiem en tu, confiem en vosaltres”. Que hàgim establert aquest vincle del qual abans parlava. Que ens hàgim dit: fins ara ha sortit bé i plegats podem continuar millorant.

Ara bé, també sé que la confiança no és ni il·limitada ni eterna. Es guanya dia a dia. I me la vull, ens la volem, seguir guanyant dia a dia, amb el nostre esforç, amb el nostre treball i amb les nostres polítiques.

Aquesta és l’energia i l’actitud amb les quals ens trobareu al llarg de tot el mandat. Reafirmant cada dia aquest compromís amb tots i totes. Allargant la mà a tothom, pensi o no com nosaltres. Amb seny, amb diàleg, escoltant i aprofundint molt més en allò que ens uneix i no pas en allò que ens separa. Sumant i trobant més i millors idees per a Sabadell. Perquè això no va de quants vots hem obtingut ni de quina majoria tenim. Això va de fer polítiques amb tothom i per a tothom. Ens hagin o no votat. Perquè la ciutat no és meva, no és de cap dels que avui som aquí. La ciutat la fem entre tots i totes: càrrecs electes, entitats, empreses, partits, ciutadans i ciutadanes a títol individual...

I aquesta diversitat d’actors i de mirades és precisament la nostra principal font d’energia. Tenim el repte d’establir amb totes elles una estreta col·laboració que ens faci avançar plegats.

I on millor que a les ciutats per fer-ho? I on millor que a Sabadell per fer-ho?

No us puc prometre avui, aquí, encertar-ho tot sempre. No us puc prometre aconseguir-ho tot. Però sí que us puc dir que soc conscient de tot el que ens hi juguem. Del que s’espera de nosaltres. Que ens cal donar respostes i no crear problemes. Almudena Grandes va escriure que “una ciutat pot ser alguna cosa més que un conjunt de carrers amb cases on viu gent”. No hi puc estar més d’acord. Una ciutat, Sabadell, és molt més que compartir un espai físic, és crear comunitat. És on, si es fa bé, podem contribuir a donar solucions a reptes globals. On podem treballar per donar resposta a l’augment de les desigualtats, al canvi climàtic, a l’envelliment de la població o al repte de la convivència en un món cada vegada més complex.

On podem dignificar espais urbans i fer-los més saludables, més segurs i més pròspers. On els ciutadans i ciutadanes tinguem més oportunitats per desenvolupar el nostre projecte de vida.

Aquests són els reptes que tindrem aquest mandat. Sabadell ja no es transformarà per fer grans equipaments. Per sort, a les ciutats, també a la nostra, ja tenim a grans trets, i amb algunes excepcions, aquestes necessitats cobertes. Ara ens cal continuar treballant per tal que Sabadell continuï sent referent i capital, i on es respongui als reptes globals de què abans parlàvem. I això vol dir ser atractius per captar inversions que portin llocs de treball de qualitat i generin riquesa. Vol dir treballar en temes que marcaran el futur de les nostres societats, com és l’habitatge o la mobilitat. Vol dir potenciar el talent, ja sigui en l’àmbit esportiu, cultural, social o empresarial.

Vol dir treballar per la igualtat, sobretot empoderant les dones de la nostra ciutat, perquè no ens podem permetre continuar desaprofitant el talent de la meitat de la població. Faig un parèntesi i us dic amb molt d’orgull que, així com fa quatre anys estava molt contenta de ser la primera alcaldessa de Sabadell, avui estic orgullosa de tenir per primera vegada un Plenari amb més dones que homes. Per tant, tornem a fer història.

Vol dir, també, aprendre i crear una xarxa d’aprenentatge constant que ens permeti intercanviar, créixer i continuar avançant. Vol dir cuidar-nos entre tots i totes, tenir millors serveis sanitaris i donar resposta a les necessitats dels joves, de la gent gran i de les famílies amb totes les seves diversitats. Vol dir generar progrés, repartir riquesa i no deixar ningú enrere.

Aquesta serà la nostra política durant aquest mandat: il·lusionant, generosa, compromesa i tranquil·la. Donarem resposta a tots aquests reptes i ens esforçarem al màxim per acabar els 4 anys amb un Sabadell millor que el d’avui.

I és que no cal fer grans polítiques des de grans institucions per canviar el món. Fent-ho bé a Sabadell, estem canviant el món. Aquest és l’enorme poder de les ciutats. Aquest és l’enorme poder de Sabadell.

Sabadell, la nostra ciutat, és la millor xarxa de seguretat, de cohesió i de futur que podem tenir. Aprofitem-la.

Moltes gràcies a tothom i visca Sabadell!