PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES

Discurs Festa Major 2018

Sabadellenques i sabadellencs, Bon vespre a tots i totes i moltes gràcies per acompanyar-nos! Avui comença la festa gran de la ciutat: la Festa Major!

Comencem la Festa Major de la ciutat on no havia començat mai abans. SÍ! la comencem aquí, a Can Rull perquè volem que l’Ajuntament sigui arreu de la ciutat, a prop, avui a Can Rull, com vam voler ser a prop a Torreguitart el 2015, a Campoamor el 2016 i a Torre-romeu el 2017. (De Nord a Sud, d’Est a Oest).

Perquè des del primer dia hem volgut ser als barris, a tots els barris, portant la Festa Major arreu de la ciutat.

Amb la Festa Major de la ciutat s’acaba l’estiu, però jo prefereixo veure-hi també la banda positiva. Aquí i ara, comencem un nou curs amb noves il·lusions, nous projectes i noves expectatives

I el comencem de la millor manera possible, amb la gent al carrer compartint espais i vivències. I el comencem amb les entitats mostrant la seva màxima esplendor.

No se m’acut millor manera de començar el curs que amb la ciutat plena d’actes, és a dir, una ciutat en moviment. I és que els actes de les entitats d’aquesta tarda són l’espurna que encén la Festa Major!

Permeteu-me agrair, ja d’entrada, a les treballadores i treballadors de l’Ajuntament la seva tasca perquè tot estigui a punt. A la gent de brigades, a la gent d’esports, a la gent de la policia municipal i tants i tants d’altres, i especialment als treballadors i treballadores de cultura i a la seva regidora per tota la feina feta des del procés participatiu de la Festa Major.

Gràcies a elles, perquè són imprescindibles perquè aquesta gran festa sigui possible.

I és que Parlar de Festa Major és parlar de CULTURA

Ho deia en Toni Vall en un magnífic article al diari La Jornada... “Cultura és viatjar per saber més. Caminar per la ciutat i que t’interessi la seva història i els petits detalls que la contenen. Cultura és defensar el patrimoni urbanístic i els locals emblemàtics. Defensar-los i també entendre que, quan es perden, és una pèrdua sensible. Cultura és llegir. LLEGIR MOLT!!!”

Segur que la pregonera d’enguany, l’escriptora i periodista Gemma Ruiz, divendres ens parlarà –i molt– de cultura. Com també dels deures i els deutes històrics que tenim a Sabadell.

“Cultura, escrivia també en Toni Vall, és admetre que comets errors i t’equivoques. Ser conscient de les pròpies limitacions i mancances. Cultura és saber demanar perdó.”

I entre moltes altres coses també deia que... “La cultura és anar al cine, al teatre, a concerts i museus, a fires i mercats, a festes majors i festes populars.”

...i això ens porta a evidenciar en el nostre cas la vida associativa tan rica i diversa que ha esdevingut un tret característic de la nostra ciutat. I és que la Festa Major per a nosaltres, sabadellencs i sabadellenques, la nostra Festa Major és el màxim esclat de CULTURA arreu de la ciutat!

Perquè els sabadellencs i sabadellenques vivim amb alegria i passió la nostra festa amb una diversitat amplíssima! I quan dic que la vivim amb passió ho dic perquè quan s’acaba la Festa, la nostra festa, la gent ens diu “se m’ha fet curta”...

I sabeu per què ho diuen? Perquè ens agrada fer ciutat i la Festa Major és compartir activitats i converses, és alegria, és FER ciutat

I la nostra Festa Major és millor any rere any perquè vosaltres... nosaltres... els sabadellencs i sabadellenques volem ser millors cada dia que passa!

No se m’acut millor moment, doncs, per agrair a totes les entitats que fan possible la Festa Major la feinada immensa que han fet i faran tots aquests dies.

Gràcies, diables i bruixes! Gràcies, castellers! Gràcies als que porteu danses d’arreu: d’Andalusia, de Múrcia, de l’Índia, d’Aragó, del Perú i d’altres indrets! Gràcies, grallers i trabucaires! Gràcies a les entitats esportives! Gràcies a les colles de geganteres!

Sabadell està de Festa Major...

I... Gràcies a totes les entitats del barri que avui heu fet d’aquest acte una festa. Gràcies a l’associació Amaziga, a l’Agrupación Andaluza San Sebastián de los Ballesteros, a l’Associació de Veïns de Can Rull, a Actua Vallès, als casals de gent gran i al club de futbol Arrahona!

Gràcies, moltes gràcies, a tots vosaltres per fer-ho possible, per fer-nos gaudir!

I és que el més important és que les festes són per gaudir-ne. I SEMPRE per gaudir-ne des del respecte, la igualtat i la diversitat, sense discriminacions de cap tipus. Corresponsabilitzant-nos que no hi hagi lloc per la violència sexual en els espais de festa, treballant perquè totes les persones ens hi sentim còmodes i segures, tenint clar que no volem ni una agressió sexista als nostres carrers.

I no podem parlar de cultura sense tenir en compte com ens arrela al lloc on som. Espais com el d’avui, aquí a la plaça de Benjamín García, ens diuen moltes coses de qui som els sabadellencs i sabadellenques i de com aquesta ciutat s’ha anat fet gran.

Una plaça que fa una homenatge a un treballador, un entre tants que diria l’Ovidi Montllor (que també té una plaça una mica més amunt).

Benjamín García era fuster i electricista, un més de la classe treballadora d’aquesta ciutat, un militant comunista de base, un imprescindible del món sindical i obrer de la ciutat, i un incansable de la lluita veïnal per fer de Sabadell una ciutat millor on viure.

És per això que ens omple d’orgull començar la Festa Major aquí, a Can Rull, amb vosaltres, gent de Sabadell, gent treballadora i humil, membres de diverses entitats del barri i d’arreu de la ciutat.

Una ciutat de gent lluitadora, una ciutat amb fortes conviccions democràtiques, compromesa amb la defensa de les llibertats. Una ciutat que no resta avui indiferent a l’empresonament dels sabadellencs Jordi Cuixart i Carme Forcadell i de qualsevol que defensi políticament la democràcia.

Volem seguir construint la ciutat com s’ha fet amb la Festa Major, entre totes les persones que participem en el projecte de fer de Sabadell una ciutat millor per viure-hi..., una ciutat més participativa i una ciutat més viva...

...omplim doncs places i carrers de la música de milers de converses alegres i disteses entre amics i de retrobaments de després de les vacances,

...omplim places i carrers de la música de les comparses de cultura popular,

...omplim places i carrers de la música de totes les cultures,

...de la música de l’envelat, ...de la música de la Festa Major i fem dels carrers de tota la ciutat un de sol!

Sabadellencs i sabadellenques... feu-vos vostres places i carrers!

Sabadellencs i sabadellenques... gaudim de la Festa Major!

Aquesta Festa Major ens trobem als carrers!

Bona Festa Major!

Maties Serracant i Camps
Alcalde de Sabadell