PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
02
Octubre
2023

El Campus de Ciències de la Vida i la Salut organitza a Sabadell un cicle de cursos i xerrades sobre l’envelliment actiu

El Campus de Ciències de la Vida i la Salut organitza a Sabadell un cicle de cursos i xerrades sobre l’envelliment actiu

Des del proper 5 d’octubre i fins el juliol del 2024 es farà a la ciutat un cicle de cursos i xerrades que, sota el tema genèric de l’envelliment actiu, s’organitza des del Campus de Ciències de la Vida i la Salut de Sabadell.

Es tracta de la primera programació que organitzen conjuntament l’Ajuntament de Sabadell, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí i l'Escola Superior de Disseny ESDi,  des de que a l’octubre de 2021 es feia la signatura del protocol de col·laboració  amb l’objectiu de desenvolupar conjuntament una estratègia de formació, recerca, així com en la creació d’empreses, conformant així un Campus Urbà de Ciències de la Vida i de la Salut a Sabadell.

Durant aquests dos anys s’han creat tres grups de treball,  on participen activament representants de totes les entitats impulsores del projecte, sobre els àmbits de formació, innovació i empresa i projectes d’arquitectura i residència.

L’envelliment actiu

Aquest cicle forma part de la tasca feta des del grup de formació. Fruit d’aquest treball conjunt es va veure la necessitat de crear una formació pròpia especialitzada dins de l’àmbit de les ciències de la vida i la salut.

Un d’aquests àmbits on es buscarà l’especialització serà el de l’envelliment actiu, com a tema cada vegada més destacat, si es té en compte que les millores en el sistema sanitari i socioeconòmic han fet que augmenti l’esperança de vida.

Per exemple, a Catalunya, es passarà d’un 19% de persones de més de 65 anys l’any 2020 a una projecció d’un 29% el 2030. Les persones de més de 85 anys representaran l’any 2030 el 20% de la gent gran. Aquesta realitat demogràfica cal afrontar-la com una gran oportunitat: les persones viuen més i la major part ho fa en unes condicions físiques i psíquiques que els permeten gestionar la seva vida amb autonomia.

Així, l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el període 2021-2030 com la Dècada de l'Envelliment Saludable, amb l’objectiu de reduir les desigualtats en matèria de salut i millorar la vida de la gent gran, les famílies i les comunitats a través de l'acció col·lectiva i, entre d’altres, canviar la nostra manera de pensar, sentir i actuar en relació amb l'edat i l'edatisme i fomentar les capacitats de les persones grans.

És en aquest entorn que des del grup de formació del Campus de Ciències de la Vida i la Salut ja es va començar a treballar en aquesta línia. Cal recordar que el passat mes de març, en el marc de la Fira Silver Vallès, ja es van organitzar tres xerrades sobre aquesta temàtica.

Ara, però, s’ha organitzat, per una banda,  un cicle formatiu genèric  adreçat tant a les persones grans com als col·lectius i empreses que treballen amb les persones grans i de l’altra, s’hi està treballant en la creació d’un  postgrau nou sobre creació i gestió de projectes d’envelliment actiu, orientat a persones que vulguin especialitzar-se en l’oferta de serveis vinculats a l’envelliment actiu. Està previst que el curs es pugui iniciar al 2024-2025.

Quant al cicle formatiu genèric, s’han programat nou activitats que tracten diferents temàtiques, des de l’edatisme, l’alimentació i envelliment saludable o la jubilació com  a oportunitat fins a temes dels quals no es parla tan obertament com el de la sexualitat i persones grans o el del final de la vida; però també monogràfics que poden ser d’interès per a les persones grans com aspectes d’economia, psicologia i d’altres com el disseny de productes a partir de les necessitats concretes de les persones grans.

Així,  els cursos seran:

Em jubilo, i ara què? Dijous 5 d’octubre, a les 18.00 h, al Casal Pere Quart. On es donaran elements per reconèixer els sentiments que es donen en la vivència d'aquest procés i es plantejarà la jubilació com una oportunitat a partir de valorar elements significatius de la persona fora del seu àmbit laboral.

Decidir-ho tot, també el final de la vida, del 10 al 24 d’octubre, els dimarts a les 19.00h. al Casal Pere Quart.   Es parlarà obertament sobre el final de la vida,  dels drets de les persones pel que fa a aquest moment vital i de les eines que actualment tenim a la nostra disposició per afavorir que el final de la vida sigui millor.

Innovació per a la Silver Economy: Disseny de productes i serveis amb "Design Thinking" i anàlisi de tendències socials, del 19 d’octubre al 21 de desembre, a l’ESDI. Un curs on s’exploraran les necessitats i desitjos de les persones grans amb la finalitat d'idear productes i serveis innovadors adreçats al mercat de la Silver Economy.

Psicologia i mindfulness: millora el teu benestar emocional, del 7 de novembre al 12 de desembre al Campus de Sabadell de la UAB, en què, mitjançant exercicis de mindfulness, es veurà com es comporta la ment amb l’objectiu que, quant més la coneguem, més gran serà el nostre benestar.

Edatisme, discriminació per raó d’edat, dijous 25 de gener, a les 18.00 h a l’antic Mercat de Sant Joan. Es parlarà sobre les causes, els prejudicis per entendre què és i què no és edatisme i s’apoderarà les persones assistents a denunciar i a combatre l’exclusió que provoca amb assertivitat.

Sexualitat i persones grans, dijous 1 de febrer, a les 18.00 h. a l’antic Mercat de Sant Joan. L’objectiu de la xerrada serà desmitificar la sexualitat de les persones grans, donar eines per explorar la sexualitat a l’edat adulta i introduir alguns aspectes sobre la diversitat sexual.

Alimentació i envelliment saludable, dijous 15 i 22 de febrer, a les 11.00 h. a l’antic Mercat de Sant Joan. S’aportaran coneixements i habilitats, per adaptar i millorar l’alimentació en aquesta etapa de la vida; una alimentació sana i equilibrada pot retardar alguns canvis propis de l’envelliment i ajudar a assolir una longevitat saludable.

Economia per a no economistes: agafa el control de les teves finances, de l'11 d'abril al 16 de maig, al Campus de Sabadell de la UAB. On es transmetran els conceptes bàsics de l’economia, amb un llenguatge clar i exemples senzills, per tal d’ajudar a entendre millor la realitat que ens envolta.

Educar per a la salut, del 2 d'abril al 9 de juliol, a la Corporació Sanitària Parc Taulí. Diferents xerrades on es farà difusió d’activitats per promoure bones pràctiques saludables i la salut entre la comunitat mitjançant accions i recomanacions orientades a prevenir les malalties més prevalents (seguint els eixos definits per la Organització Mundial de la Salut).

Cal destacar que aquesta programació s’ha fet també amb la participació activa d’entitats vinculades a les persones grans i que, d’una o una altra manera, treballen per l’envelliment actiu: l’Associació de Sèniors de Catalunya, Dret a Morir Dignament, Fundació Amics de la Gent Gran i Ca l’Enredus, Universitat a l’Abast i l’Aula d’Extensió Universitària de Sabadell.

Tota la informació i detall dels cursos: https://web.sabadell.cat/cursos

campus

Categories CCVSS, Salut