PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

ESPORT

 

08
Juny
2020

Les piscines municipals obriran a partir del juliol amb dos torns per dia i les entrades s’hi vendran de manera anticipada

Les subvencions i ajuts per afavorir el lleure educatiu sumen 414.000 euros

Les piscines municipals obriran a partir del juliol amb dos torns per dia i les entrades s’hi vendran de manera anticipada

Sabadell obrirà aquest estiu les piscines municipals, incloent-hi la Bassa, per oferir com sempre, oportunitats de lleure a l’aire lliure i per gaudir de l’aigua en els mesos de més calor. Serà a partir del juliol i prenent totes les mesures de prevenció en l’actual situació derivada de la Covid-19. En aquest marc, els equipaments reduiran l’aforament permès i s’establiran dos torns per jornada, la qual cosa permetrà netejar i desinfectar les instal•lacions entre torn i torn i donar l’oportunitat que més persones puguin gaudir de les piscines. Així mateix, per accedir a les instal•lacions caldrà adquirir les entrades –enguany es proposen preus reduïts– de manera anticipada.

D’altra banda, i per afavorir l’accés de tots els infants i joves al lleure educatiu després del confinament, les subvencions i ajuts municipals relacionats amb aquest àmbit sumaran 414.000 euros i s’impulsaran altres mecanismes de suport a les entitats per a l’organització de casals. D’altra banda, en el cas de les activitats de juliol dels centres oberts es garantirà un àpat diari mitjançant targetes moneder per a 340 nens i nenes i continuen els casals d’agost adreçats a infants i joves en situació desafavorida.

En aquest marc, avui l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha volgut destacar “el reconeixement a les entitats de la ciutat i a l’esforç que estan fent per tirar endavant totes les propostes” i ha afegit que “com a Ajuntament, creiem que aquest any era més necessari que mai impulsar i donar tot el suport a l’oferta de lleure a l’estiu després d’aquests mesos tancats i tenint en compte, també, que moltes persones es quedaran a la ciutat. Tot plegat amb la voluntat de treballar per facilitar-hi l’accés a tothom i per no deixar ningú enrere”.

Com funcionaran les piscines

La Bassa i les piscines municipals Olímpia, Campoamor i Cal Marcet obriran les portes previsiblement el 6 de juliol. En el cas de la Bassa, la temporada acabarà el 30 d’agost, mentre que Olímpia i Campoamor romandran obertes fins al 13 de setembre i Cal Marcet fins al dia 4. Pel que fa a la piscina de Ca n’Oriac, preveu reobrir uns dies més tard, en funció de l’evolució de les obres de millora que s’hi estaven portant a terme i que es van haver d’interrompre a causa de l’estat d’alarma. Els treballs es reprendran aquests dies.

Enguany, i atesa l’actual situació sanitària, s’han reduït els aforaments. La Bassa podrà acollir un màxim de 1.000 banyistes alhora i les piscines, un màxim de 200 cadascuna.

Entre les novetats, aquest 2020 les piscines tindran 2 torns per dia: un de matí, de 09.30 a 14 h, i un de tarda, de 15.30 a 20 h. El funcionament per sessions permetrà netejar i desinfectar les instal•lacions entre torn i torn i donarà oportunitat d’accés a més persones.

Aquesta temporada, per accedir a les piscines caldrà comprar les entrades (s’hi proposen preus reduïts) de manera anticipada. Les localitats s’hauran d’adquirir preferentment per Internet, tot i que també es podran comprar a les piscines de 18 a 20 h i sempre per a dies posteriors. Cal tenir present que les entrades dels infants de 0 a 3 anys, tot i ser gratuïtes, també caldrà reservar-les

Pel que fa als preus, varien segons l’equipament, si és festiu o cap de setmana i el grup d’edat, amb reduccions per a col•lectius com ara infants i joves menors de 15 anys, jubilats, pensionistes o persones amb discapacitat. En qualsevol cas, la proposta de preus, que es presentarà al Ple municipal, aposta per preus reduïts respecte d’altres anys. Enguany s’han eliminat els abonaments de temporada.

Més ajuts i prestacions per al lleure i accions de suport als casals

Davant els efectes que l’emergència sanitària ha provocat en la situació econòmica de moltes famílies i de l’esforç addicional que comportarà per a les entitats l’organització dels casals d’estiu, l’Ajuntament ha previst un total de 414.000 € en subvencions i prestacions vinculades al lleure educatiu. Tot plegat amb l’objectiu de facilitar la tasca del teixit associatiu i de promoure l’accés igualitari a les activitats.

En aquest marc, a les prestacions d’urgència social per a la participació als casals es preveu destinar fins a 120.000 euros, un 50% més que l’any passat, per garantir l’accés al lleure i casals.

També dins aquest àmbit s’inclouen els ajuts destinats al programa Fem Vacances, que, en col•laboració amb 6 entitats de la ciutat –ANDI, AVAN, L’Estel, Grandalla, Obrir-se al Món i Viu-la– organitza activitats durant l’estiu per a persones amb discapacitat o dependència. En aquest cas, l’aportació municipal passarà de 99.900 € a 134.000 euros i es destinarà a cobrir el sobrecost que han d’afrontar les famílies usuàries d’aquest tipus de casals respecte un d’ordinari i tenint en compte els especials condicionants derivats de l’actual situació.

A aquest suport cal afegir els 30.000 € que l’Ajuntament atorgarà en prestacions per a aquelles famílies en situació de dificultat que no puguin assumir la part de quota que els hi correspondria del Fem Vacances (no el sobrecost, sinó la quota ordinària). Així, en total es destinaran 164.000 € (134.000 + 30.000 €) a la participació en el Fem Vacances.

Les subvencions a entitats de lleure educatiu pugen un 136%

També dins l’increment dels ajuts figuren les subvencions adreçades a les entitats de lleure educatiu. Cal tenir en compte que la situació sanitària ha provocat que aquest estiu s’hagin d’incorporar nous protocols establerts per la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, que comporten la modificació de ràtios i un reforç del nombre de monitors/es per garantir el compliment de totes les mesures recomanades.

Per tot plegat, l’Ajuntament incrementa enguany en prop d’un 136% les subvencions a les entitats de lleure que organitzen casals. La partida d’ajuts passa de 55.000 a 130.000 € i tindrà com a objectiu col•laborar en la despesa que implica la contractació de monitoratge per a infants amb Necessitats Educatives Especials així com altres despeses lligades a les activitats.

Així mateix, i atès que enguany les ràtios per casal i grup obliguen a utilitzar més espais que en anys anteriors, l’Ajuntament està treballant per agilitzar l’autorització d’ús d’espais de les escoles públiques de primària (espais municipals). També s’articularan mecanismes per prioritzar l’accés dels casals a les piscines municipals.

D’altra banda, l’Ajuntament assumirà la neteja i desinfecció diària d’aquells casals que es portin a terme en les escoles públiques i es col•laborarà en el subministrament de material de protecció i en la difusió dels criteris d’higiene i distanciament que cal mantenir en el desenvolupament de les activitats.

A hores d’ara es calcula que les entitats de lleure educatiu organitzaran 24 casals a diferents espais de la ciutat, distribuïts als diferents districtes. En total s’oferiran unes 3.000 places.

Així mateix a les AMPA d’escoles públiques que organitzen casals d’estiu també se’ls cedeixen els espais de l’escola i se n’assumeix el cost de la neteja per part de l’Ajuntament.

Targetes moneder i ajuts per a infants en situació de vulnerabilitat

L’Ajuntament vol garantir l’alimentació dels infants més vulnerables i és per això que enguany (al marge dels 414.000 euros que es destinaran a ajuts i subvencions), s’articularà un sistema de targetes moneder per als nens i nenes de les activitats d’estiu dels centres oberts, arribant a més de 340 infants i amb un pressupost de 55.000 €. Amb aquest import també s’arribarà a uns 160 nens i nenes més en situació de vulnerabilitat

Així mateix, a l’agost es portaran a terme un any mes 4 casals d’estiu d’accés gratuït, que inclouen servei de menjador i als quals assistiran 140 infants i joves d’entre 4 i 14 anys en situació desafavorida.

Dos dels casals, els que es realitzaran a l’est i oest de la ciutat, els organitza directament l’Ajuntament. Un tercer, el de la zona sud, l’impulsa la Fundació Probitas, que n’assumeix el cost. L’organització en aquest cas va a càrrec de la Ludo Margarida Bedós. La Fundació Pere Tarrés organitza i assumeix el cost del casal de la zona nord, al qual assistiran infants i joves derivats dels Serveis Socials municipals.

Repartiment de mascaretes infantils reutilitzables

A més, en el marc dels conjunt d’accions que durà a terme l’Ajuntament aquest estiu es preveu que a finals de la propera setmana es reparteixin mascaretes als nens i nens de la ciutat d’edats compreses entre els 6 i els 12 anys.

Els infants de la ciutat rebran a casa un sobre amb la mascareta #StopCovid i una carta informativa on explica com fer ús correcte de la mateixa i convidant als petits a continuar seguint les mesures indicades per les autoritats sanitàries. La carta també destaca que eines com la mascareta i la distància de seguretat serveixen per prevenir nous contagis.

La mascareta que rebran els infants és reutilitzable i es podrà rentar fins a 30 vegades. Està feta d’un teixit de tacte suau, que és antiviral i bactericida. Amb un 100% de cotó, no irrita la pell i evita la pudor. Els fabricants recomanen que la rentada es faci un cop al mes amb aigua tèbia i també aconsellen que, si és possible, s’eixugui a l’assecadora i es planxi a 150ºC.

Categories Ajuntament, coronavirus, Cultura i esport, Esports Tags la Bassa, piscines municipals