PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

ESPORT

31
Gener
2019

Sabadell es situa per sobre de la mitjana catalana i europea en el percentatge de població que practica esport

La ciutat presentarà la candidatura per ser designada Ciutat Europea de l'Esport el 2021

Sabadell es situa per sobre de la mitjana catalana i europea en el percentatge de població que practica esport

El 53% de la població adulta de Sabadell fa esport de forma regular. Així queda reflectit a l’Enquesta d’Hàbits Esportius de la població de Sabadell 2018, que mostra que la pràctica esportiva a la ciutat està per sobre de la mitjana catalana, actualment en 45,6% i també de l’europea, que es troba en un 43%. L’objectiu de l’estudi és fer una diagnosi de la pràctica esportiva de la població adulta de la ciutat per conèixer amb més profunditat els hàbits de les persones entre 15 i 84 anys.

Una de les dades rellevants és que el 53% de la població practica esport i un factor important és la creixent incorporació de la dona a l’esport. La pràctica esportiva femenina es troba actualment en un 45% i la dels homes, en un 55%, dades que reflecteixen com es va consolidant la diferència entre gèneres.

“A Sabadell la població s’interessa cada vegada més per portar una vida saludable acompanyada d’alguna pràctica esportiva gràcies, en part, a l’impuls que donem des de l’Ajuntament a les polítiques esportives”,

ha subratllat la tinenta d’alcalde de Promoció de Ciutat i regidora d’Esports, Marisol Martínez, en el transcurs d’una trobada per fer balanç de les accions dutes a terme al 2018 i també abordar els projectes de futur.

La tinenta d’alcalde destaca el paper de la dona dins del món de l’esport:

“En els darrers anys ha experimentat un creixement exponencial. Actualment, la pràctica de l’esport entre homes i dones està molt igualada i des de l’Ajuntament treballem per consolidar l’equitat entre gèneres”.

Ciutat Europea de l’Esport i promoció de ciutat

D’altra banda, Sabadell es prepara per presentar la seva candidatura per ser designada Ciutat Europea de l'Esport 2021, un distintiu que atorga l'entitat ACES Europe. Amb aquesta proposta,

“la ciutat obtindrà reconeixement nacional i internacional, posarà en valor les polítiques de la ciutat, podrà participar en la xarxa de ciutats de l’esport a Europa i compartir experiències entre les ciutats membres. Tanmateix, Sabadell podrà participar en congressos i optar a diferents subvencions de la Comissió Europea”,

ha anunciat la tinenta d’alcalde.

Tal com suggereix el protocol per optar a la candidatura, una entitat, que en aquest cas ha estat Panathlon Club Sabadell, ha proposat a l’Ajuntament que es presenti a aquesta designació. El següent pas serà enviar aquesta petició a l'entitat qualificadora ACES Europe i esperar a la seva resolució, que es preveu abans de finals d’any. Aquesta acció està en la línia de l’aposta municipal per fer de l’esport un instrument de promoció de la ciutat, tal i com indica el Pla Estratègic de Turisme fet amb la Diputació de Barcelona.

L’esport, juntament amb el turisme de negocis, és el gran reclam de Sabadell. Per això s’està posant en marxa el Clúster de l’Esport, un projecte que ha avançat al llarg del 2018 gràcies a la col·laboració d’agents, empreses i institucions que treballen per consolidar encara més Sabadell com una de les capitals esportives del país.

Així, s’ha presentat una proposta liderada per l’Ajuntament per sol·licitar el projecte UIA (Urban Innovation Action) de la Unió Europea a la conca del Ripoll. Aquest projecte aborda la voluntat de millora de seguretat en aquesta zona vital de Sabadell, que té un risc de decadència per transforma-la en una àrea d’innovació, atès que la conca de Ripoll combina la presència d'espais industrials antics amb zones d'alt valor mediambiental, situades a prop dels barris de Sabadell d’ambdues bandes que necessiten ser relligats.

Segons les darreres dades, l’Anella Esportiva de Sant Oleguer té uns 500.000 usos anuals entre els diferents equipaments que la configuren.

De la mateixa manera, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha sol·licitat a Sabadell ser la Vila Esportiva Universitària 2020 per acollir els Campionats de Catalunya Universitaris. L’equip de govern de la UAB ha pensat en Sabadell pels seus bons equipaments esportius, la capacitat tècnica per absorbir aquest tipus de campionats, la proximitat entre instal·lacions, la proximitat amb la UAB i, també perquè s’hi troba la seu de la facultat d’economia i empresa de la UAB.

Projectes destacats

El 2018 ha estat l’any de posada en marxa d’un nou programa, Els Primers a l’Aigua, que ofereix cursos gratuïts de natació a 567 alumnes de primer de primària de 19 escoles de la ciutat. La iniciativa, s’ha iniciat a les escoles que formen part del Pla Educatiu d’Entorn amb l’objectiu que es pugui ampliar a la resta d’escoles en un futur. Un cop finalitzi aquesta primera fase es farà una valoració per veure les possibilitats d’ampliació.

En aquesta mateixa línia de treball s’ha ampliat el programa Esport Jove als Barris, que dona l’oportunitat a joves de Sabadell de practicar esport als barris de Can Puiggener, Torre-romeu, les Termes, Ca n’Oriac i els Merinals. L’objectiu és fomentar la pràctica saludable de l’esport, incrementar la participació dels programes d’esport escolar i el nombre de participants femenines, contribuir en la integració social i garantir la igualtat d’oportunitats.

Un altre dels grans objectius del mandat en matèria esportiva, ha estat impulsar el paper cabdal de les associacions, els clubs i les entitats esportives de la ciutat. Per aquest motiu, el passat mes de novembre es va posar en funcionament l’Oficina d’Atenció als Clubs Esportius per d’oferir serveis de suport al funcionament i posar a la seva disposició un conjunt de serveis i instruments per facilitar la gestió dels seus projectes i activitats.

També referent a les entitats esportives, al 2018 s’han continuat impulsant les Taules Sectorials per a esportistes (futbol, bàsquet, gimnàstica i patinatge), com un nou model participatiu en l’àmbit esportiu on es treballen aspectes comuns de cada modalitat esportiva i permeten aprofundir en les diferents disciplines. Enguany destaca especialment haver potenciat la nova entitat aglutinadora Sabadell és Atletisme.

Equipaments

Aquest 2018 ha estat l’any de consolidació de La Bassa i d’un rècord històric de banyistes a les piscines municipals amb un total de 269.004 usuaris. Aquesta xifrà és fruit, en part, de les altes temperatures, però també de les millores que es van fer a les instal·lacions. Entre les novetats que es van implementar el passat estiu destaca: la instal·lació de dos nous tobogans aquàtics, un tobogan a la zona infantil i una nova carpa a la zona del restaurant. Una altra de les novetats va ser la nova línia d’autobusos L15, que comunica directament la Bassa i l’Anella Esportiva de Sant Oleguer amb el centre i permet fer transbordaments i connectar amb la resta de línies d’autobús. A més, el 2018, per primera vegada es van poder comprar entrades de totes les piscines de manera anticipada i per internet.

Pel que fa a equipaments també es va iniciar la substitució progressiva de la gespa artificial dels camps de futbol, que va començar amb el camp de futbol 11 del Complex l’Olímpia. El 2019 es preveu substituir la gespa dels camps de Ca n’Oriac i la Creu.

Aquest any també està previst fer actuacions a les grades de diferents camps de futbol, adaptar les barreres arquitectòniques del pavelló de Gràcia, executar l’espai obert per practicar esport a Torre-romeu, fer una altra zona oberta per practicar l’esport a Can Llong o posar en marxa la nova pista esportiva de les Termes. Amb l’objectiu de fomentar l'activitat física a l’aire lliure s’està treballant per adequar l’espai públic, els parcs i places de la ciutat com a gran equipament esportiu obert.

Una altra prioritat del 2018 ha estat l’impuls als equipaments esportius que corrien risc de quedar obsolets per garantir espais adequats i de qualitat per exercir la pràctica esportiva. Així, per exemple, s’ha dut a terme la remodelació de les instal·lacions del Pavelló Municipal d’Esports o l’adaptació dels WC del camp de futbol de la Planada. Així mateix, es van crear les noves pistes de handbol platja al Complex Esportiu Municipal de Gràcia.

Activitats

Pel que fa a activitats, destacada també l’èxit de la nova Festa de l’Esport, que va tornar a tenir la participació ciutadana com element clau amb més de 13.000 persones mobilitzades. El format de la festa es mantindrà al 2019 amb una setmana d’activitats, la Fira d’Entitats i la participació d’un gran nombre entitats de la ciutat.

Un dels programes que començarà ben aviat és l’INSERsport, un projecte que es farà conjuntament amb l’UFEC i que busca la formació i la inserció laboral de joves en risc d’exclusió social mitjançant l’esport. En concret, es tracta d’un curs de monitor/a de Futbol 11, que començarà el proper 26 de febrer i que permetrà a una trentena de joves d’entre 16 i 25 anys adquirir hàbits saludables, obtenir un certificat federatiu que els permet treballar de monitors i ser contractats per a una primera feina relacionada amb el que han estudiat. En paraules de la regidora,

“amb aquest programa incentivem que aquesta primera feina sigui un pont amb altres oportunitats laborals i, sobretot, amb l’ampliació dels estudis. Entenem l’esport com una via per connectar les persones amb el seu entorn i com a una oportunitat de ciutat”.