PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES

Capçalera innovació

SABADELL INNOVACIO
20
Març
2019

Activitats del Ciutat i Escola acosten l’alumnat a la innovació urbana mitjançant la fabricació digital i electrònica

Les “càpsules” formatives s’adrecen a alumnes de cicle superior de primària i 1r cicle d’ESO

Activitats del Ciutat i Escola acosten l’alumnat a la innovació urbana mitjançant la fabricació digital i electrònica

El programa municipal Ciutat i Escola posa a l’abast del centres educatius activitats vinculades a la ciència i la tecnologia. En les propostes, sota el nom de Disseny i Impressió 3D i Construeix un giny electrònic interactiu, de dues hores de durada, hi participen un total de 500 alumnes dels centres educatius Enric Casassas, Xalest, Jaume Viladoms, Guixot, Institut Jonqueres, Joan Montllor, Juan Ramón Jiménez, Servator, Can Deu, Sallarès i Pla, l’Estel i UEC Sabadell.

Pel que fa a la temàtica d’electrònica i innovació urbana, l’activitat té com a títol Construeix un giny electrònic interactiu per l’entorn urbà de Sabadell. Amb només 2 hores, els alumnes elaboren maquetes de la seva escola i l’espai públic que les envolta, tot exercitant la seva destresa en manualitats i incorporant a la maqueta ginys electrònics com ara sensors i actuadors que programen ells mateixos.

Per exemple, es poden integrar a les maquetes els següents ginys electrònics: una barrera d’accés a l’escola amb semàfor indicant si està pujada o baixada; una porta automàtica d’accés a l’escola; un sensor de llum que activa el fanal quan es fa de nit; un sensor de sortida de camions d’un magatzem contigu a l’escola, amb avís lluminós als vianants (problemàtica real a l’escola en qüestió); un sensor de llum natural, que obre un sostre mòbil retractable de l’escola, contribuint a l’estalvi d’energia; un sensor de moviments sísmics, que activa un panell LED amb la paraula S.O.S.; un semàfor amb senyal acústic per discapacitats visuals, entre d’altres.

Moltes d’aquestes aplicacions reals, a partir dels prototips tecnològics facilitats pels formadors, són imaginades i implementades pels alumnes, en un exercici de creativitat i viabilitat en un temps molt limitat. Les millors maquetes de cada escola (votades pels propis alumnes) es guardaran com a testimoni/record de l’activitat.

Per la temàtica de fabricació digital i innovació urbana, l’activitat té com a títol Disseny i impressió en 3D. En aquest cas, igualment en 2 hores, els alumnes aprenen a dissenyar en 3D, començant per objectes de la vida quotidiana i posteriorment edificis, monuments o espais públics emblemàtics de Sabadell (pont de la Salut, Torre de l’Aigua, skyline de Sabadell...). Posteriorment al taller, poden seguir millorant el seu disseny com a “deures”. Els millors dissenys s’imprimiran amb una impressora 3D com a testimoni/record de l’activitat.

Continuen obertes les inscripcions per aquesta activitat.

Aquestes activitats permeten un aprenentatge pràctic i aplicat de les competències anomenades “STEM”, de les sigles en anglès “Ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques”, cada cop més necessàries de forma transversal en la majoria de perfils professionals i disciplines acadèmiques, especialment aquells on s’estan creant actualment més llocs de treball.