PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
SABADELL INNOVACIO
25
Febrer
2015

La Comissió Europea finançarà el projecte d’innovació en ciutats intel·ligents anomenat Triangulum, amb participació de l’Ajuntament de Sabadell

Es tracta d’un dels projectes d’innovació més ben dotats econòmicament dins el programa d’innovació l’Horitzó 2020 de la UE

La Comissió Europea finançarà el projecte Triangulum, dins del programa d’Innovació Horitzó 2020, com una de les iniciatives de més impacte dins el bloc de ciutats intel·ligents i comunitats d’aquest programa. Aquest projecte transformarà districtes urbans en barris intel·ligents en tres ciutats precursores (Manchester, Eindhoven i Stavanger) i després transferirà els conceptes allà aplicats a d’altres tres ciutats (Praga, Leipzig i Sabadell). Un total de 22 socis europeus hi estan implicats.

El nom del projecte Triangulum representa els seus tres objectius principals: demostrar, difondre i replicar. El projecte posarà en pràctica conceptes pioners en les tres ciutats de Manchester (Regne Unit), Eindhoven (Països Baixos) i Stavanger (Noruega) amb el suport de la Unió Europea. Posteriorment, els conceptes seran transferits a Leipzig (Alemanya), Praga (República Txeca) i Sabadell (Espanya). El projecte va sorgir de la iniciativa de l’institut de recerca Fraunhofer anomenada Morgenstadt (ciutat del demà).

Tal i com ha explicat el tinent d’alcalde de Presidència, Jospe Ayuso,

l'objectiu principal del Triangulum és demostrar que la integració de les tecnologies dels sectors d'energia, dels edificis, de la mobilitat i de les TIC dins d'un districte comportarà una reducció significativa de la demanda d'energia i les emissions de gasos d’efecte hivernacle locals, i al mateix temps millorarà la qualitat de vida, amb una mobilitat eficient i neta als residents i treballadors locals i proporcionant la base per al creixement econòmic i el desenvolupament.

De la mateixa manera, Alanus Von Radecki, de l’Institut Fraunhofer ha posat de relleu que

el projecte pretén, d’una banda, reduir l’impacte en el medi ambient, reduint les emissions, i al mateix temps potenciar el desenvolupament econòmic sostenible.

Les ciutats líders del Triangulum (i també les seguidores com Sabadell) es comprometen als següents objectius principals:

-          Reduir el consum energètic dels edificis.

-          Proporcionar almenys el 75% de la demanda d'energia restant (electricitat, calefacció, refrigeració) amb energies renovables.

-          Augmentar els nivells d'utilització dels vehicles elèctrics i infraestructura de càrrega.

-          Integrar les tecnologies intel·ligents de gestió d'energia per a l'aproximació de la cobertura de la demanda local d'energia i el subministrament d'energia renovable.

-          Integrar edificis consumidors d'energia, la demanda de mobilitat dels usuaris, de combustibles alternatius per una adaptació i concentració de dades TIC que permeti l’aparició d’una gamma àmplia de serveis de valor afegit i aparells de l’àmbit “smart city”.

-          Maximitzar la cocreació i un enfocament de baix cap a dalt en què participin els ciutadans en el procés de disseny, implementació i participar en els districtes de la ciutat intel·ligent.

A part d'aquests objectius comuns, cada ciutat s’ha fixat altres objectius individuals dins del Triangulum, per arribar a districtes urbans intel·ligents en cada ciutat, basades en un enfocament conjunt.

El projecte té una durada de 60 mesos, sent la data d’inici del projecte el dia 1 de febrer de 2015 i per tant, de finalització l’1 de febrer de 2020 i es desenvoluparà i implementarà a través d’un consorci format per 22 institucions de diferents països europeus, entre els quals l’Institut Alemany de Recerca Fraunhofer IAO (Institut d’enginyeria industrial Fraunhofer), que n’és el coordinador:

L’Ajuntament de Sabadell és beneficiari del projecte i Informàtica Ajuntament de Sabadell (IAS), Promoció Econòmica de Sabadell, SL (PES) i Habitatges Municipals de Sabadell, SA (VIMUSA) són terceres parts vinculades. Tant l’Ajuntament de Sabadell com l’IAS i VIMUSA rebran el finançament del 100% dels costos i PES, el 70%, per tractar-se d’una persona jurídica amb ànim de lucre.

L’Ajuntament de Sabadell és qui rebrà els imports i els distribuirà a les terceres parts. En total les entitats de Sabadell rebran gairebé 400.000 euros, incloent una inversió de prop de més de 60.000 euros per la instal·lació d’una plataforma de gestió de dades obertes (open data). La resta seran fonamentalment hores de treball per la preparació del pla d’aplicació de ciutat intel·ligent des dels líders del projecte cap a Sabadell.

La contribució al projecte de les terceres parts (VIMUSA, IAS i PES SL) és la següent: la principal contribució d’IAS per al projecte és la participació en el pla d'implementació de ciutat intel·ligent com a líders en l'àmbit de les TIC, aportant una visió de la situació actual de les infraestructures i el disseny, a un nivell estratègic i operatiu. La principal contribució de VIMUSA al projecte és la participació en el pla d'implementació en qualitat d'experts en matèria d'habitatge social i mesures d'eficiència energètica en edificis, aportant una visió de la situació actual de la ciutat, i ajudant a definir la millor estratègia i pla operatiu. La principal contribució de Promoció Econòmica de Sabadell, SL per al projecte és promoure la seva utilitat per les polítiques de desenvolupament econòmic local.

Categories Triangulum, Economia i treball, Innovació Tags ciutats intel·ligents, economia, innovació, triangulum