PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
           

PARC AGRARI

19
Juny
2018

L’Ajuntament posa a disposició d’agricultors professionals prop de 45 hectàrees d’horta municipal del rodal

Les bases per adjudicar les parcel·les –de secà i de regadiu–, les aprovarà el Ple municipal de la setmana vinent

L’Ajuntament posa a disposició d’agricultors professionals prop de 45 hectàrees d’horta municipal del rodal

El Govern municipal portarà al Ple del mes de juny l’aprovació d’un concurs per posar a disposició d’agricultors professionals 45 hectàrees d’horta de finques municipals del rodal. Concretament, 34,92 hectàrees seran per a horta de secà i 9,21, per a horta de regadiu. Aquesta concessió tindrà una durada de 7 anys, prorrogables 7 anys més. L’Ajuntament invertirà gairebé 340 mil euros per condicionar les finques, potenciar la producció local i la marca del Parc Agrari. Aquestes actuacions són possibles en el marc de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrador (EDUSI).

Joan Berlanga, tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat, ha assenyalat que

Sabadell té la particularitat de tenir un rodal amb un extraordinari potencial natural i agrícola. Després de 3 anys de treball, ara estem en condicions d’oferir a pagesos professionals finques agrícoles municipals perquè les puguin conrear.

I ha afegit que

l’actual model de producció i consum és insostenible i és una obligació des dels municipis contribuir a facilitar models productius de proximitat, que és el que volem amb aquesta iniciativa al Parc Agrari.

D’altra banda, el consistori disposarà ben aviat de l’avantprojecte de l’equipament de Can Gambús - Vallcorba, que permetrà construir-hi un magatzem agrícola, una aula d’interpretació i una agrobotiga. Com també estarà enllestida en els propers temps l’execució del projecte de rehabilitació de la cabana de vinya de Can Gambús, que és un element patrimonial de la ciutat. A més, l’Ajuntament concedeix enguany 5.000 € a la Fundació Miquel Agustí perquè elabori un assaig de recerca de varietats locals de la ceba de Sabadell.

Per un altre costat, el passat més d’octubre es va aprovar el nou Pla de Gestió Agroforestal de la finca Municipal Can Gambús, en el qual s’ha concretat, en primer lloc, la incorporació de la finca dins del sistema de producció ecològica. En segon lloc, s’ha confirmat la creació d’una nova marca vi Arraona com a vi del Parc Agrari de Sabadell incorporant el vi al projecte Vins del Vallès Occidental. I, finalment, es potenciarà la Festa Parc Agrari amb plantades d’arbres i visites guiades de sòls. Finalment, també s’ha instal·lat una tanca perimetral a les finques hortícoles, amb l’objecte de protegir els cultius de la fauna –senglars i gossos– i dels furts. La instal·lació de la tanca ha comportat una inversió de 53.000 €.

L’horta del Ripoll

En aquests moment, a l’horta propera al riu Ripoll l’Ajuntament hi està fent dues actuacions. D’una banda, hi inverteix 80.166,93 € per adequar l’horta professional de la Verneda de Can Deu. Aquest projecte implica enderrocar construccions, netejar l’espai i instal·lar-hi un nou sistema de reg. La finalitat és dividir l’horta en dues parcel·les per incorporar-hi dos horticultors professionals.

En segon lloc, està adequant l’horta d’en Romau en un doble vessant. D’una banda, com a horta formativa i d’incorporació a l’horticultura professional i, d’altra banda, com a horta recreativa amb 13 parcel·les, per la qual cosa s’està acabant de tancar i s’hi instal·len casetes d’eines. La inversió restant en aquest cas s’enfila fins als 41.253,74 €.

Finalment, l’Ajuntament referma l’objectiu de potenciar la marca Parc Agrari de Sabadell introduint productes de qualitat en circuits de venda de proximitat. Alguns ja s’han comercialitzat, com el vi Arraona, la mongeta del ganxet i el cigró menut, mentre que altres s’intenten recuperar, com la ceba de Sabadell o el pa de Sant Julià.

Els dos últims anys, s’ha treballat a les hortes municipals transformant un model d’horta recreativa cap a un model multifuncional d’horta social (recreativa, formativa, de suport a noves iniciatives professionals, projectes socials i professional), tot consolidant aquests espais públics de les terrasses inferiors del Ripoll com a horta amb usuaris diversos.

  • Horta de Can Bages. És recreativa i social. Hi conviuen aquests dos models amb parcel·les d’horts de diferents característiques amb la mateixa finalitat productiva, que és la de suport a l’economia familiar. Hi són presents el Rebost Solidari i l’Associació d’Aturats de Sabadell, amb els seus respectius projectes.
  • Horta d’en Romau. És recreativa, formativa i de banc de terra. L’ordenació d’aquesta horta ha consistit a fer una neteja i endreça d’aquesta parcel·la, amb una nova estructura d’horts. 13 parcel·les es destinen a finalitats recreatives, prioritzant les persones amb les rendes més baixes. Hi ha una parcel·la gran amb caràcter formatiu que l’ocuparà el taller d’horticultura ecològica que gestiona Promoció Econòmica. Finalment una parcel·la gran destinada a joves emprenedors que hagin fet aquest taller i que vulguin dedicar-se a l’activitat hortícola de forma professional. L’adequació de l’horta ha comportat una inversió fins ara de 69.610 €.
  • Horta de la Verneda de Can Deu i font dels Plàtans. És per a professionals. L’espai destinat a aquesta finalitat és d’unes 3 hectàrees. S’hi preveu que hi pugui haver 2 professionals horticultors ecològics. Les primeres tasques ja s’han iniciat amb la neteja, l’enderroc de casetes i la retirada de fibrociment.

Categories Sabadell 2030, Parc Agrari, Transició Ecològica Tags Parc Agrari, sostenibilitat