PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
IGUALTAT i LGBTI+

 

18
Novembre
2021

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones ha atès 507 dones i 36 fills i filles durant aquest any

La meitat de les atencions s’han fet de forma presencial

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones ha atès 507 dones i 36 fills i filles durant aquest any

A la ciutat de Sabadell hi ha diferents serveis que treballen conjuntament per l’atenció, la recuperació i la reparació de les dones que han viscut i viuen violències masclistes. Tots ells estan inclosos dins la Xarxa d’Atenció i Recuperació, i a la ciutat es coordinen a través del Protocol per a l’Abordatge de les Violències Masclistes i LGTBIfòbiques.

L’Ajuntament de Sabadell ofereix a la ciutadania un servei de referència especialitzat en l’atenció a la violència de gènere: el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), des d’on es dona informació i assessorament social i jurídic, atenció psicològica individual i grupal a dones de Sabadell, i altres municipis del Vallès, que viuen o han viscut alguna situació de violència masclista o discriminació per gènere, així com els seus fills i filles.

En el període de l’1 de gener fins al 15 d’octubre del 2021, el SIAD ha atès 507 dones, 36 fills i filles i 19 joves. Les atencions totals realitzades han estat 2.225, una xifra molt similar a la del 2020 (amb 2.300 atencions) i lleugerament superior al 2019 (1.850 atencions). D’aquestes atencions, un 40,3% les han fet les treballadores socials, un 28,7% les psicòlogues de dones, un 19,1% la psicòloga infanto-juvenil i un 11,9% les juristes. Destaca que, respecte l’any passat, s’ha incrementat la demanda d’atencions per part de la psicòloga de dones, passant de 604 el 2020 a 638 aquest 2021.

Actualment, i arran de la situació provocada per la pandèmia de la Covid-19, s’ofereix també la possibilitat de fer les visites per telèfon i per videoconferència, que signifiquen un 42,2% i un 4,3% respectivament. La meitat de les atencions (53,5%) han estat presencials.

Durant aquest període s’han atès 278 casos nous, dels quals 264 dones estan empadronades a Sabadell. Les principals demandes fetes durant la primera atenció són atenció psicològica en un 47,7% i assessorament jurídic en un 37,1%. La majoria dels casos (71,3%) estan relacionats amb violència dins l’àmbit de la parella o ex-parella; d’aquests, en un 49,2% dels casos s’ha registrat violència psicològica, seguida d’un 18,2% de violència psicològica i física. 

Pel que fa a l’accés al servei, la meitat de dones ho han fet per iniciativa pròpia (49,6% dels casos), 11,9% han accedit per derivació del Centre d’Atenció Primària i el 9,4 % per derivació dels serveis socials, entre d’altres canals. La meitat de les dones visitades per primera vegada tenen entre 30 i 45 anys (51,8% dels casos) i en un 29,1% dels casos estan a la franja d’edat dels 46 als 65 anys.

D’altra banda, a Sabadell comptem també amb el Servei d’Intervenció Especialitzada del Vallès Occidental Sabadell (SIE), depenent del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya. Ofereix informació, atenció i recuperació a les dones que han estat o estan en processos de violència masclista, així com els seus fills i filles a càrrec, derivats per altres serveis de la Xarxa d’Atenció i Recuperació.

En el període referenciat, el SIE ha atès 321 dones i 50 infants i adolescents de Sabadell. D’aquests, 214 són expedients de casos nous (183 de dones, 14 de fills i filles i 17 d’infants i adolescents). El SIE ubicat a Sabadell atén diversos municipis del Vallès Occidental Sud i en aquest període ha fet 3.984 atencions a persones de Sabadell i de l’àrea d’influència (595 des del Programa d’Acollida, 1.063 des del Programa d’Atenció Psicològica Dona, 670 des del Programa d’Atenció psicològica Infanto Juvenil, 1.241 del Programa Socioeducatiu i 415 des del Programa Jurídic).

D’altra banda, a Sabadell es compta amb els serveis de la Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra, que atenen de forma personalitzada i coordinada casos de violència masclista i domèstica, oferint protecció, seguiment i assessorament a les víctimes.

Des del Servei d’Atenció a la Víctima (SAV) de la Policia Municipal s’han atès 433 casos, 267 relacionats amb dones i menors i 176 han sigut altres intervencions; dels 267 casos atesos, 64,4% han estat relacionats amb violències masclistes. S’han sol·licitat 45 ordres de protecció i se n’han concedit 25, mentre que l’any passat en el mateix període van ser 32 sol·licitades i 20 de concedides. S’han registrat 53 denúncies per violència de gènere, 4 menys respecte l’any passat en el mateix període, i en canvi han augmentat les denúncies d’abús, assetjament i agressió sexual, d’1 l’any passat a 5 aquest any.

De la seva banda, el Grup d’Atenció a la Víctima (GAV) de Mossos d’Esquadra, ha instruït 227 denúncies de violència de gènere (al 2020 van ser 275) i 59 per delictes sexuals on la víctima és dona. Quant als seguiment de casos acumulats amb víctimes residents a Sabadell, n’hi ha 375 per violència de gènere i 90 per violència sexual. Per últim, actualment hi ha actives 366 ordres de protecció judicial vigent a l’Àrea Bàsica Policial de Mossos d’Esquadra de Sabadell.

Actualització del protocol per a l’abordatge de les violències masclistes

L’actuació de tots els agents que intervenen en l’atenció de situacions de violència masclista es recull en el Protocol per a l’Abordatge de les Violències Masclistes i LGTBIfòbiques a Sabadell. L’objectiu d’aquest Protocol és millorar la coordinació entre els diferents serveis i donar una resposta integrada i eficaç a totes les persones afectades, tant en les atencions que es fan en el dia a dia com en situació d’extrema gravetat, com els dos feminicidis ocorreguts aquest estiu a la ciutat.

Precisament el Protocol s’ha actualitzat recentment i el proper dijous 25 de novembre, a les 9.15h tindrà lloc a l’auditori del Col·legi de l’Advocacia de Sabadell l’acte d’adhesió al nou protocol, coincidint amb la commemoració del 25N, Dia Internacional per a l’Eliminació de les Violències Envers les Dones. L’acte es podrà seguir de forma presencial, amb inscripció prèvia a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., o en línia al canal de YouTube del Col·legi.

Categories Gènere, feminismes, LGBTI Tags feminisme, violència de gènere, violencia masclista