PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

DRETS CIVILS

 

 

02
Novembre
2021

La commemoració del 25N a Sabadell posa el focus en les violències masclistes en l’àmbit laboral

Durant tot el mes de novembre s’han programat diverses activitats de sensibilització

La commemoració del 25N a Sabadell posa el focus en les violències masclistes en l’àmbit laboral

El programa de commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de les Violències envers les Dones, se centrarà enguany en la sensibilització a l’entorn de les violències que viuen les dones en l’àmbit laboral. Sota el lema “Tanquem la porta a les violències masclistes”, es volen denunciar les desigualtats que pateixen les dones també en les relacions laborals. La imatge de la campanya és obra de Belén Perea, estudiant de l’Escola Illa.

Marta Morell, tinenta d’alcaldessa de Feminisme, ha indicat que

"hem de posar sobre la taula que l'assetjament sexual és una violència, així com les discriminacions per raó de sexe i que aquestes violències no només es donen en l’àmbit privat o a l’espai públic, si no també en l’àmbit laboral, un entorn que a vegades converteix les relacions desiguals en violència psicològica o assetjament. Cal fer polítiques per eradicar totes les violències en tots els àmbits de la societat".

El programa d’activitats del 25N l’impulsen conjuntament les entitats de la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI, i l’Ajuntament. En total s’han programat una vintena d’activitats per a tots els públics i en diferents formats. Com a representant de la Taula, Loli Cebreiro ha explicat que

"amb el programa s'han descentralitzat els actes i els portem als barris. Tots som culpables de continuar amb la situació i hem de prendre consciència de la situació que patim les dones avui dia".

El tret de sortida serà aquest cap de setmana, amb l’espectacle per a públic familiar “La Sex Truck ha llegado a su comunidack”, amb el qual es volen trencar tabús sobre sexualitats, afectivitats i feminismes. Tindrà lloc a les 17.30 hores al Racó del Campanar, on des de les 17 hores hi haurà també la Sex Truck, una caravana pedagògica amb materials i propostes també per qüestionar, experimentar i reflexionar sobre sexualitats.

D’altra banda, el 23 de novembre al Casal Pere Quart s’ofereix la ponència “L’assetjament sexual en el món laboral: eines per a la seva prevenció”, amb la professora de Filosofia del Dret i directora del grup de recerca Antígona, Encarna Bodelón. En una altra ponència, en aquest cas en línia i el 26 de novembre, es parlarà sobre el reconeixement de les víctimes de la violència masclista i la reparació del dany; serà amb Raúl Lizana, formador i supervisor especialitzat en violència masclista a la parella. Destaca també la presentació del llibre “Imbatibles: la edad de las mujeres”, a càrrec de María Rosa Benedicto, Sara Berbel, Maribél Cárdenas, Estrella Montolío i Ester Pujol, el 9 de novembre al Casal Pere Quart.

També tindran lloc aquest mes de novembre la xerrada “Les violències masclistes, més a prop del que pensem?”, amb la doctora en psicologia social Montse Plaza i Aleu, i el col·loqui “La violència al lloc de treball”, a càrrec de la secretària d’igualtat d’UGT Sabadell, Ivette Barrachina.

El programa d’activitats inclou una gran varietat de propostes, com l’espectacle de foc i audiovisual a càrrec de Bruixes del Nord, una sessió de teatre participatiu adreçat a joves organitzat pel Procés Comunitari CODIS, un taller d’autodefensa o el documental “Fam de justícia” a càrrec de La Lliga dels Drets dels Pobles. També en el marc del 25N es presentarà el calendari “Puntes rebels 2022”

D’altra banda, durant tot el mes de novembre s’instal·laran un total de vuit Punts Liles en diferents espais de la ciutat, amb l’objectiu d’informar i sensibilitzar sobre violències masclistes i lgtbifòbiques. El primer serà aquest divendres 5, de 10 a 13 hores al passeig d’Espronceda cantonada amb el carrer de Fontanella.

Entre les accions a la via pública, avui s’han presentat també les actuacions amb la intenció de millorar la percepció de seguretat, fetes al pas subterrani de la Gran Via, al carrer del Taulí, on s’ha millorat l’enllumenat i s’hi han instal·lat miralls per poder tenir visibilitat del túnel abans d’entrar-hi. En aquest mateix espai, artistes de l’entitat d’art urbà Artefakto han pintat diversos murals amb grafits per sensibilitzar entorn de les violències masclistes: Limbo, Marta Ro, Fullet, Gerard Torres, Bala, Gemma Fontanals, Galleta Maria i Tage. En aquest sentit, Anna Balaguer (Bala), representant d’ArtefaKto, ha indicat que

"aquest grafiti ha estat un repte per Artefakto, vam treballar amb vuit artistes per fer-lo realitat".

Actes destacats el 25 de novembre

El dijous 25 de novembre s’han previst diversos actes per commemorar el Dia Internacional per a l’Eliminació de les Violències envers les Dones. A les 9.15 hores tindrà lloc a l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Sabadell un acte d’adhesió al nou Protocol per a l’abordatge de les violències masclistes i lgtbifòbia a Sabadell. L’objectiu d’aquest Protocol és millorar la coordinació i donar una resposta institucional integrada i eficaç a les persones afectades.

A les 12 hores tindrà lloc l’acte institucional del 25N, enguany a l’avinguda de Matadepera i amb la presentació d’un missatge unitari contra les violències masclistes. L’acte central, sota el títol “Veu de dona”, es farà a la tarda al Centre Cívic de Can Llong i comptarà amb una performance, la visualització d’un curtmetratge, i la lectura del manifest per part de la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI. Aquest és un acte organitzat conjuntament per la FAV i la Taula.

També el dia 25 a l’Instagram TV de l’Oficina Jove (@sbdjove) es penjarà un vídeo sobre els micromasclismes. El Punt Lila serà al matí al Passeig de la Plaça Major i a la tarda davant del Centre Cívic de Can Llong, a l’avinguda Estrasburg.

Totes les activitats i ubicacions dels Punts Liles es poden consultar al web i al Twitter @sbdgenere amb els hashtags #25NSabadell #DonesiFeina.

Categories Entitats, Gènere, feminismes, LGBTI, Drets Civils i Gènere Tags 25N, Dia Internacional de la No Violència Contra les Dones