PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

DRETS CIVILS

 

 

75 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans

DDHH lectura facil2020 portadaTots els éssers humans són iguals en drets i dignitat, així comença l’article primer de la Declaració Universal dels Drets Humans.

El 10 de desembre de 2023 es commemora el 75è aniversari de la proclamació dels Drets Humans, resolució adoptada i proclamada per l'Assemblea General de les Nacions Unides, resolució 217 A (III), de 10 de desembre de 1948.

La declaració dels Drets Humans

La Declaració dels Drets Humans l’any 1948, és un conjunt de normes reguladores de caràcter universal que permeten la convivència pacífica entre pobles, religions, ètnies i maneres d’entendre el món. Són concebuts com un mitjà per protegir la persona davant els estats, ja que es fona­menten en el principi del respecte incondicional a la persona, en la seva dignitat i la seva vàlua.

En el preàmbul és proclama aquesta Declaració Universal de Drets Humans com l'ideal comú a assolir per a tots els pobles i nacions amb el fi que cada persona i cada institució, inspirant-se constantment en aquesta Declaració, promoguin, mitjançant l'educació, el respecte a aquests drets i llibertats i assegurin, amb mesures progressives nacionals i internacionals, el seu reconeixement i aplicació universals i efectius, tant entre els pobles dels Estats membres com entre els dels territoris sota llur jurisdicció”.

El reconeixement dels drets inherents a l’ésser humà és un procés en per­manent evolució i actualització, que avança en funció de les necessi­tats i el context. Des de l’aprovació de la Declaració Universal els Drets Humans el 1948, hi ha hagut transformacions molt importants que han comportat l’aparició de nous reptes que requereixen el reconeixement de nous drets, anomenats drets humans emergents.

Les ciutats són un espai clau per la implementació i garantia real dels drets humans, aquesta realitat i els nous reptes sortits de l’evolució dels drets humans emergents van portar al municipalisme l’any 2000 a tre­ballar en xarxa per a la construcció d’eines de defensa i garanties dels drets de les persones. Així va néixer la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans de la ciutat, que Sabadell va signar el mateix any. En ella es recullen els drets dels ciutadans i ciutadanes i els compromisos dels ajuntaments per aconseguir que a les ciutats es respectin aquests drets. La institució de la Sindicatura Municipal de greuges de Sabadell neix l’any 2003 com a mecanisme de garantia dels drets humans a la ciutat, com recull la Carta Europea.

Des de la declaració els pobles i ciutats d’arreu han sofert moltes transformacions, però l’esperit i els contingut de la declaració segueix sent plenament vigent. Continua sent, per tant, necessària la seva defensa des de tots els àmbits inclosos els municipis.

La commemoració del 75è aniversari

Des de l'Ajuntament de Sabadell proposem commemorar el 75è aniversari de la seva proclamació, fent un treball de difusió i sensibilització vers la ciutadania dels drets que trobem a la declaració, fent espacial esment als reptes actuals sobretot pel que fa a la cultura de la Pau, el compromís de no discriminació i de lluita antifeixista, antiracista, incorporant en aquesta mirada els nous drets emergent que trobem a la Carta de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat, carta signada per l’Ajuntament de Sabadell el 2002.

Alhora, amb aquesta campanya es volen posar en valor les moltes accions i activitats a favor dels drets humans que es duen a terme a la ciutat, tant des de les entitats com des dels diferents àmbits de l’Ajuntament.