PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

26
Gener
2023

A punt la nova promoció de pisos de lloguer assequible que VIMUSA ha construït a la ctra. de Barcelona

L’edifici, amb 21 habitatges, és la primera promoció que s’ha aixecat després de més d’una dècada sense fer habitatge municipal a la ciutat

A punt la nova promoció de pisos de lloguer assequible que VIMUSA ha construït a la ctra. de Barcelona

El nou edifici d’habitatges de lloguer assequible que l’empresa municipal VIMUSA ha construït a la carretera de Barcelona està ultimant detalls i es preveu que la comercialització es pugui fer durant el mes de febrer. D’aquesta manera, l’Ajuntament culmina la construcció de la primera promoció que s’ha aixecat després de més de 10 anys sense que es fes habitatge municipal a la ciutat (el darrer edifici de pisos municipals es va començar a construir l’any 2009 i la darrera en ser entregada va ser el 2013). Ubicat a la confluència de la ctra. de Barcelona amb el carrer de Zurbano, el nou edifici compta amb 21 habitatges i ha suposat una inversió superior als 4 milions d’euros.

El regidor d’Acció Social i Habitatge, Eloi Cortés, s’ha mostrat molt satisfet perquè

“és la primera promoció començada i acabada en aquest mandat”. I ha subratllat que es tracta “d’una promoció referent perquè és el primer edifici plurifamiliar que es construeix en fusta a la ciutat, i això suposa un element d’innovació i singularitat”.

A més, el regidor ha destacat que

“la voluntat és construir 528 habitatges municipals de lloguer assequible arreu de la ciutat amb un conjunt de 8 promocions i una inversió de 104 milions d’euros”.

La promoció tindrà qualificació nZEB (nearly zero energy building), amb sistemes i mecanismes sostenibles per a aconseguir un consum d’energia gairebé nul.

Amb superfícies útils aproximades d’entre 47,73 m2 i 78,54 m2, els pisos tenen entre 1 i 3 habitacions i el preu dels lloguers oscil·larà entre els 316,45 i els 520,72 euros al mes. A banda, les places d’aparcament per a cotxe costaran uns 50 euros mensuals. L’edifici té 6 plantes d’alçada i 2 soterranis, amb pàrquing amb capacitat per a 24 cotxes, 8 motos i aparcament de bicicletes. També disposa de terrassa comunitària, 6 trasters i un espai comercial de 157,52 m2 útils.

La nova promoció compta amb una subvenció per part de la Generalitat de 630.000 euros, atorgats a VIMUSA per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. En aquest sentit l’Agència ha atorgat també 960.000 euros per l’edifici de promoció municipal que s’està construint a Francesc Layret. En total doncs, l’aportació serà de gairebé 1,6 M€.

Un edifici sostenible

El fet que la promoció de la ctra. de Barcelona prioritzi la utilització de fusta garanteix una construcció amb baix impacte ambiental, ja que és lleugera, reciclable i facilita l’eliminació de residus. És un material amb bona relació resistència/pes. A més, com té una conductivitat tèrmica baixa, actua com a sistema aïllant.

Tots els habitatges de l’immoble tenen sistemes energètics d’alta eficiència, ventilació transversal i tractament de les aigües grises, d’acord amb l’ordenança municipal d’estalvi d’aigua. Hi ha terrasses a tots els pisos i assolellament directe, tot i que també s’hi han ubicat elements de protecció solar. Les finestres són de PVC i els vidres tenen la màxima categoria d’aïllament tèrmic. La coberta disposa de plaques fotovoltaiques per a l’autoproducció de subministrament elèctric. 

Precisament en relació amb totes aquestes mesures, la promoció va ser reconeguda fa pocs mesos amb un dels guardons atorgats per l’Associació de Promotors i Constructors de Catalunya en la primera edició dels seus premis anuals. Concretament, l’edifici va ser distingit amb el Premi a la Sostenibilitat com a reconeixement a la importància dels valors mediambientals tant al plantejament com en els materials i mecanismes de construcció. Amb el guardó, es va valorar especialment com la promoció havia abordat el repte de la sostenibilitat en l’edificació a través de la disposició dels habitatges (amb orientació sud-nord per controlar els guanys tèrmics del sol), l’estructura de l’edifici sobre rasant executada amb plafons de fusta laminada i el seu posicionament d’eficiència energètica, entre altres aspectes.

8 promocions

Mentrestant, està ja molt avançat l’edifici que VIMUSA està construint al carrer de Francesc Layret –la previsió és que les obres acabin al llarg del segon trimestre de 2023– i que compta amb 32 pisos de lloguer. Serà la segona de les 8 promocions previstes per l’Ajuntament, que es traduiran en més de 500 nous habitatges de lloguer social a la ciutat.

Impuls a l’habitatge social 

La construcció de nous pisos és una de les línies de treball que l’Ajuntament està impulsant per facilitar l’accés a l’habitatge al conjunt de la ciutadana. D’altra banda, en els darrers tres anys i mig s’han destinat 9 milions d’euros a adquirir per tanteig i retracte o rehabilitar més d’un centenar de pisos per tal d’anar incorporant-los al parc de lloguer social.

Així mateix, i en el marc de la tasca que s’està portant a terme des de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, presidida per l’alcaldessa de Sabadell, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), la Generalitat de Catalunya i l’Arc Metropolità van signar al setembre un protocol per impulsar conjuntament la construcció de més habitatge de lloguer social o assequible als municipis de l’Arc.

Categories Sabadell 2030, Habitatge, Projectes Estratègics, Serveis socials, Urbanisme i Habitatge Tags habitatge de lloguer protegit, sostenibilitat