PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

 

03
Novembre
2017

Ajuntament i entitats reflexionen sobre el sensellarisme a Sabadell

Més d’un centenar de persones no tenen llar a Sabadell o viuen en situació d’infrahabitatge

Ajuntament i entitats reflexionen sobre el sensellarisme a Sabadell

L’Ajuntament de Sabadell i les entitats i professionals de l’àmbit analitzaran el sensellarisme a la ciutat i com actuar en aquest àmbit. Serà el proper dimarts, 7 de novembre, a la Jornada de Reflexió sobre el Sensellarisme i Housing First, al Centre Cívic de Sant Oleguer, a partir de les 17:10 h (a les 17 h es farà atenció a la premsa, a càrrec del regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez).

 

Les darreres dades indiquen que a Sabadell hi ha en aquests moments 110 persones que viuen en situació d’infrahabitatge a Sabadell. D’aquestes, 15 sónsense sostre i la resta estan en situacions diverses: habitacions de relloguer, ocupacions en espais inadequats, acollits per entitats o amb recursos residencials temporals facilitats per l'Ajuntament.

En tots aquests casos, l’Ajuntament hi intervé amb equips i recursos propis, que van des del Centre d’Emergències a prestacions per pagar habitacions o altres tipologies d’allotjament, fins a recursos residencials temporals. Es compta amb un pis de convivència i un pis de llarga estada en convivència amb altres persones.

El Govern municipal va impulsar un treball en xarxa amb les entitats de la ciutat, amb l’objectiu de treballar de forma coordinada aquesta problemàtica. Les entitats que participen a la Taula de Sensellarisme, coordinada pel Servei d'Urgències i Emergències Socials (SUES), són: Càritas, Creu Roja, Actua Vallès, Sabadell Sostre i Ningú sense Sostre.

Tal com ha explicat el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, "ara volem anar més enllà i garantir una intervenció integral que permeti no només millorar el suport a aquestes persones, sinó també aplicar el canvi de paradigma que estem implantant a tota l’Acció Social: no es tracta només de reaccionar a una situació determinada, sinó d’abordar les causes que l’han provocat, per prevenir que la situació es produeixi novament o s’agreugi. Per això volem poder avançar i desenvolupar una atenció que incorpori l’enfocament del Housing First".

Projecte housing first

Una de les línies en què s’està treballant, en el marc d’un programa d’acció integral, és avançar cap a un model que incorpori el housing first (l’habitatge primer), una alternativa per a la qual els ciutadans sense llar passen directament del carrer o infrahabitatge a un habitatge digne i permanent. Paral·lelament, reben el suport que necessiten, orientant aquest suport cap a la recuperació o reinserció de la persona. Al housing first l’accés a un habitatge digne es considera fonamental i un primer pas per després treballar altres aspectes conductuals, psicològics i de la integració social de les persones en situació de carrer, amb la finalitat d’aconseguir una autonomia personal i econòmica que permeti la vida independent i sense suports professionals.

Precisament en el marc de l’enfocament global per a la millora de l’atenció de les persones sense llar i de la voluntat d’avançar en el model de housing first, Sabadell està participant en una prova pilot de la Generalitat per impulsar aquesta alternativa al territori i s’han presentat diferents projectes de ciutat, que engloben aquesta metodologia i d’altres que ja funcionen. Els projectes els han presentat les entitats de forma consensuada.

La Generalitat ha subvencionat dues línies d’actuació. D’una banda, accions específiques en l’àmbit de l’atenció a persones sense llar en el seu procés de recuperació d’autonomia personal i vincles socials. Càritas i Ningú Sense Sostre han rebut una subvenció en aquesta línia.

D’altra banda, hi ha accions innovadores de caire preventiu adreçades a evitar l’exclusió social i facilitar l’apoderament de persones que es troben en situació de pobresa. Actua Vallés ha obtingut una subvenció per impulsar la metodologia housing first.

Aquest tipus d’intervenció posa un especial interès en la intervenció de tipus comunitari, àmbit prioritari del Pla Estratègic d’Acció Social de l’Ajuntament de Sabadell i permet alhora mantenir la xarxa de cooperació entre entitats de la ciutat i els serveis d’Acció Social, com a model de millora en la prestació de serveis a les persones més vulnerables. L’avaluació d’aquest projecte permetrà fixar la relació entre el cost i el benefici (social i econòmic) i renovar el compromís per seguir treballant per l’eficàcia i sostenibilitat del projecte.

Jornada de reflexió

En la Jornada de dimarts,diverses entitats socials de Sabadell explicaran la seva experiència professional en aquest àmbit i es detallarà la metodologia housing first.

La Jornada tindrà lloc al Centre Cívic de Sant Oleguer. Començarà a les 5 de la tarda amb l’atenció a la premsa per part del regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, i la presentació de dades del sensellarisme a la ciutat. També s’explicaran diverses experiències de housing first, a càrrec de Anna Garcia, de la Cooperativa Suara, i Esther Sánchez, de la Fundació Arrels. També es preveu una roda de participació dels assistents i valoració i un recull final de propostes.

 

Categories Habitatge, Drets de la ciutadania, Drets Civils i Gènere, Serveis socials Tags acciosocial, sensellarisme