PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

16
Gener
2014

Comença la campanya informativa per explicar els treballs de la segona fase d’urbanització del Passeig als veïns i veïnes de la zona

Aquest matí s’han iniciat la campanya informativa que detalla les obres de la segona fase d’urbanització del Passeig de la Plaça Major

Aquest matí s’han iniciat la campanya informativa que detalla les obres de la segona fase d’urbanització del Passeig de la Plaça Major. Aquesta segona fase comprèn els àmbits del Racó del Campanar, el passeig de la Plaça Major i el carrer del Mestre Rius.

La campanya informativa vol donar a conèixer els trets més destacats del futur passeig a través d’un díptic i, alhora, donar resposta a les consultes dels ciutadans i ciutadanes sobre el projecte.

El tinent d’alcalde de l’Àrea d’Urbanisme, Habitatge i Espai Públic, Josep Ayuso, ha participat activament, acompanyat per la regidora de Relacions Ciutadanes, Anna Carrasco, en la primera jornada informativa per aclarir dubtes i explicar els detalls del futur passeig a la ciutadania. En aquest sentit Ayuso ha posat en valor l’inici dels treballs i ha dit que 

el projecte pretén trobar l’equilibri entre les diferents necessitats, possibilitats i sensibilitats que conflueixen en aquest espai central i de trobada de la ciutat. El projecte final ha estat fruit d’un intens treball de debat i de participació en el qual també hem comptat amb la complicitat i professionalitat de la Fundació Bosch i Cardellach.

De la seva banda, Carrasco ha volgut fer palesa la il·lusió que suposa

començar a veure el principi del fi d’aquest llarg procés per fer realitat un nou Passeig. Estem molts contents de recuperar aquest espai per a la ciutat com espai de trobada i de convivència.

El procés de definició del projecte d'aquesta segona fase ha comptat amb la participació de diferents actors del territori, com ara Comerç Centre, l'Oficina de Dinamització del Centre o la Fundació Bosch i Cardellach, així com els diferents departaments municipals que han d'operar en aquest espai, com és el cas de Cultura, Relacions Ciutadanes, Esports, Manteniments o Via Pública. També els grups municipals hi van poder participar i fer aportacions en el procés, que va culminar en el projecte que va sortir a licitació el passat estiu.

Un cop en marxa el procés de licitació i ja definit el projecte, l'Ajuntament de Sabadell i la Fundació Bosch i Cardellach van acordar compartir el treball de concreció. La Fundació, des de la seva vessant acadèmica i professional, ha aportat al procés de detall del projecte el coneixement i l'experiència d'un grup de col·laboradors i membres de l'entitat, que ha permès concretar aspectes de caràcter força variat, des d'aspectes ambientals o artístics fins a la concreció del paviment més adient per a l’àmbit, passant per l’aportació d’idees i propostes en matèria de mobilitat, jardineria, il·luminació o mobiliari urbà.

Racó del Campanar

Aquest àmbit s’ha previst com un espai verd dedicat al repòs amb més espais enjardinats. Aquest ús es combinarà amb el de lloc per a espectacles de petit format, on la façana lateral de l’església i la presència del campanar farà de teló de fons. D’aquesta manera, el Racó del Campanar tindrà 2 nivells, un de superior i un altre a nivell de la plaça del Doctor Robert. Entre els dos nivells es genera una grada per seure de manera informal.

A més, el desnivell existent entre els carrers de l’Església donarà joc a poder utilitzar-lo com un gran sòcol de l’edifici de l’església, com a escenari en actuacions de petit format i, a la vegada, com a grada per seure.

Un espai central quedarà embolcallat per la plantació d’arbrat a la banda sud, al costat de l’edifici de l’Ajuntament i uns parterres amb llorers, que donaran continuïtat a la plantació existent a l’entrada del Campanar de Sant Fèlix.

Tot plegat es configura, doncs, com un espai de ròtula creant l’eix Casa Duran i Racó del Campanar.

Val a dir que les obres al Racó del Campanar configuren una successió d’espais definits des de la Rambla fins a la via de Massagué. Espais, tots ells amb identitat pròpia i pensats per a les persones. És el cas dels recentment executats passeig de Manresa i plaça de l’Àngel, així com el carrer de la Palanca, que forma part del conjunt de carrers amb prioritat per a vianants.

D’aquesta manera, agafa embranzida la segona fase del procés de recuperació de la zona, afectada actualment per les obres del perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya al centre de la ciutat i que els darrers anys ha estat marcat per la provisionalitat.

Passeig de la Plaça Major

El passeig de la Plaça Major es convertirà en el major espai lliure del Centre de Sabadell, amb una superfície total de prop de 5.511 m2, o sigui mitja hectàrea. Estarà concebut com un espai on només podrà accedir-hi el transport públic i el transport de serveis (accés a guals, càrrega i descàrrega i taxis). Es mantindran els 2 sentits de circulació en tot l’eix nord-sud i la circulació d’autobusos i vehicles de servei es resoldrà amb un pas alternatiu semaforitzat, tal com funciona avui.

Així mateix, el passeig de la Plaça Major es configura com un espai de prioritat de vianants, àmbit central i gran àgora de la ciutat, que ha de permetre l’ús multifuncinal d’aquest espai privilegiat, amb la idea de donar continuïtat amb els paviments i la màxima obertura i accessibilitat.

El paviment, a un sol nivell, serà el suport de l’activitat ciutadana, comercial, cultural i social. Atès que l’àmbit s’urbanitza en plataforma única, serà possible un ús versàtil de l’espai. Per tant, en diades assenyalades serà possible l’ús de tot l’àmbit per a fires i altres actes ciutadans.

La plantació d’arbrat de gran format, d’una banda en l’alineació est i en trams discontinus en l’alineació oest, permetrà donar un fons verd a tot el passeig. Es proposen paviments més drenants en les línies de recollida d’aigua, amb un dibuix de gra petit, amb llamborda oberta prop de l’arbrat i la incorporació d’estrat d’arbustiva.

D’altra banda, s’estan finalitzant els treballs de definició i concreció de l’element volumètric i artístic, encarregat a l’artista sabadellenc Alfons Borrell.

En aquest sentit, es proposa el disseny d’un espai cobert a la part sud del Passeig, entre el Racó del Campanar i el carrer de la Rosa, de forma quadrada i que juga amb el color, element bàsic en la seva creació artística, que donarà una altra dimensió al passeig a més d’element d’escala i de gran singularitat.

També s’està estudiant la ubicació definitiva de les terrasses dels establiments de restauració, per tal d’ordenar i donar la continuïtat paisatgística que mereix l’entorn.