PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

 

05
Novembre
2021

Comença la fase final d’obres del parc de les Aigües, el nou pulmó verd del barri de Can Llong

Amb un pressupost de gairebé 2 milions i mig d’euros i un termini d’execució de 10 mesos, s’iniciaran el dilluns 8 de novembre

Comença la fase final d’obres del parc de les Aigües, el nou pulmó verd del barri de Can Llong

El dilluns 8 de novembre, començaran les obres de l’última fase d’urbanització del parc de les Aigües, al barri de Can Llong. Seran a càrrec de la Constructora de Calaf SAU, amb un pressupost de 2.446.356,59 euros i un termini d’execució de 10 mesos.

Quan s’acabin aquestes obres, l’Ajuntament haurà invertit gairebé 6 milions d’euros per urbanitzar les 7 hectàrees d’aquest nou parc del Districte 4 reivindicat pels veïns des de fa anys. Si la primera i la segona fase de la urbanització es van centrar a arranjar-ne el límit oest, tocant a l’avinguda d’Estrasburg, la tercera fase, l’actual, permetrà acabar completament la urbanització de tot l’espai.

El parc esdevindrà una gran estructura afavoridora del drenatge i la infiltració de les aigües de pluja. La xarxa d’evacuació de les aigües pluvials són un element del disseny que configurarà un traçat que facilitarà la conducció de les aigües, amb recs que imitaran els dels horts i que seran plantats amb espècies vegetals d’àmbits humits.

D’aquesta manera s’aconseguiran diversos beneficis ambientals, ja que s'augmenta la disponibilitat d'aigua del subsòl i es filtra i neteja les aigües de les escorrenties. A més, es redueixen els cabals abocats a la xarxa de clavegueram. Finalment, es proporcionen hàbitats a insectes i altres petits animals.

Un nou pulmó verd a Sabadell

Quan estigui enllestit, el parc de les Aigües serà un pulmó verd de 70.000 m2 al barri de Can Llong, amb l’aigua i el verd com a protagonistes. Tindrà nous espais d’ombra, de passeig i de repòs. Hi haurà 320 arbres –dels quals 308 seran nous–, 61.171 m2 de zona verda i 1.500 m2 de jocs d’aigua.

A l’àmbit nord, hi haurà una nova passarel·la i un mirador amb vistes 360º a Sabadell, la Mola, el puig de la Creu, el Montseny i Collserola. Per la seva banda, l’àmbit sud contindrà una zona de jocs d’aigua, un quiosc amb bar inclòs i serveis públics.

Es pretén aconseguir un espai que respongui als criteris següents:

  • Naturalització mitjançant la reserva d’espais lliures sense usos intensius per part de la població; la potenciació de l’ús d’espècies vegetals autòctones, i l’afavoriment de creació de petits mosaics de paisatge.
  • Sostenibilitat amb espais de manteniment extensiu i vegetació de baix manteniment; amb la integració en el projecte del cicle de l’aigua, des de la reducció de l’aigua d’aportació fins a la incorporació final de nou en el subsòl de les aigües pluvials, i amb la plantació de l’arbrat, com l’element verd més eficaç per millorar la resiliència enfront del microclima urbà.
  • Ús social a partir de la creació d’espais on s’afavoreixi la interacció entre la ciutadania (miradors, jardins productius, espais de joc i esportius, quioscs de menjar) i afavorint la participació ciutadana en el disseny i la gestió.

Aquest parc serà possible també gràcies a la urbanització que s’ha fet a la plaça de Lisboa, amb un pressupost d’1,6 milions d’euros. El projecte ha permès cosir els dos costats de la ronda d’Europa amb plataformes de connexió per a vianants i molta vegetació. L’ordenació proposa dues zones d’estada, sobre la llosa que cobreix el ferrocarril, als dos extrems.

Canonada Cerdanyola

Per urbanitzar el parc s’ha comptat amb la renovació de la canonada d’aigua anomenada Cerdanyola –entre l’avinguda de Rafael Casanova i el dipòsit de Can Llong– que Aigües Sabadell va fer l’any passat per garantir el subministrament d’aigua.

Per fer-ho possible, l’Ajuntament i Aigües Sabadell van signar un conveni de col·laboració per renovar aquest tram. L’aportació municipal va ser d’1 milió d’euros.

Categories Districtes, Espai públic , Parcs i Jardins, Urbanisme i Habitatge Tags Can Llong, parc de les Aigües