PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

16
Juny
2022

El Govern acorda amb Ciutadans aplicar el topall del 2% d’increment del lloguer a uns 200 llogaters més de VIMUSA, com a mesura de contenció en els preus i de suport a la ciutadania

D’aquesta manera, l’Ajuntament ampliaria els beneficiaris de la limitació d’increment contemplada pel Reial Decret aprovat per l’Estat a finals de març, amb mesures per fer front a l’impacte de la Guerra d’Ucraïna

El Govern acorda amb Ciutadans aplicar el topall del 2% d’increment del lloguer a uns 200 llogaters més de VIMUSA, com a mesura de contenció en els preus i de suport a la ciutadania

L’Ajuntament proposa ampliar a uns 200 llogaters i llogateres més de VIMUSA el topall del 2% d’increment del lloguer contemplat pel Reial Decret 6/2022, aprovat per l’Estat a finals de març.

Serà gràcies a un acord amb el grup municipal de Ciutadans, que va proposar a l’executiu local ampliar la limitació de l’increment a aquells contractes gestionats per l’empresa municipal d’habitatge que no quedessin coberts per la normativa estatal. Com a resultat, i després d’estudiar les possibilitats, es proposa aplicar el topall a aproximadament uns 200 llogaters: 107 llogaters dels contractes realitzats entre els mesos de gener i abril, i al voltant d’un centenar més que es preveu revisar entre agost i desembre.

La mesura es portarà a aprovació del Consell d'Administració de VIMUSA d’aquesta tarda.

El Reial Decret, aprovat pel Govern d’Espanya a finals de març amb diferents mesures de resposta a l’impacte generat per la Guerra d’Ucraïna, establia que els contractes que s’haguessin de revisar als mesos de maig, juny i juliol d’enguany, no es podrien revaloritzar segons l’IPC sinó que calia aplicar l’Índex de Garantia de Competitivitat (IGC), que té un sostre del 2% i, per tant, a hores d’ara, el Reial Decret només afectava un total de 37 contractes.

Davant la normativa i amb la voluntat d’aprofundir en el suport a les famílies, VIMUSA faria extensiva la contenció també als contractes revisats entre l’1 de gener i el 30 d’abril de 2022 així com als mesos d’agost, setembre, octubre, novembre i desembre d’enguany, sempre que els cinc últims mesos no siguin contemplats total o parcialment per alguna nova normativa o mesura del Govern de l’Estat. Així doncs, la limitació d’increment acabaria aplicant-se als contractes que es revisin durant tot aquest any.

Tal com ha explicat el regidor d’Acció Social i Habitatge, Eloi Cortés,

“aquesta mesura és un nou gest de suport, especialment a la població amb rendes més limitades, en un moment d’incertesa on cal que la ciutadania senti l’administració al seu costat”. Així mateix ha destacat el fet “que l’acció sigui fruit de la col·laboració i el treball conjunt. Com a govern sempre hem dit que havíem vingut per sumar i que sempre ens trobarien per fer avançar Sabadell i fer possible tot allò que revertís en la millora de la qualitat de vida. La proposta de Ciutadans anava en aquesta línia i per això des del primer moment hem estat oberts a parlar-hi i articular els mecanismes per fer-la realitat”.

Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández, ha destacat que

“en un context d'augment de preus de l'energia, de l'alimentació i un futur econòmic incert, no podíem permetre que l'elevada inflació es mengi més ingressos dels inquilins de VIMUSA, molts d'ells famílies vulnerables”.

En aquest sentit, i en relació a la proposta, Hernàndez afegeix que

“creiem que això és política útil, que dona un cop de mà a les famílies que més ho necessiten en una de les majors problemàtiques que tenim i que és una prioritat per a Ciutadans, com l’és l’accés a l’habitatge. En aquest cas, parlem dels lloguers dels pisos de VIMUSA, que són de competència municipal i és on nosaltres podem incidir”.

 

Els pisos de lloguer de VIMUSA on s’ha pogut aplicar el topall són una part dels gestionats per l’empresa municipal. I és que en gran part dels casos, l’índex de revisió de contractes que s’aplica, en tractar-se de pisos HPO, ja és l’IGC i no l’IPC.

En aquest sentit, el que s’han revisat són els casos on el preu del lloguer estigui fixat per l’Índex de Preus al Consum. En aquests casos, durant els primers mesos de l’any, s’haurien aplicat uns increments d’entre el 5,4 i el 6,6%, que finalment s’han reduït al 2%.