PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

 

01
abril
2016

El govern triplica el pressupost destinat a l’espai públic i aposta de manera ferma per la pacificació del trànsit i la mobilitat urbana sostenible

Més de 47 milions d’euros del pressupost es destinen a mantenir l'espai públic i als equipaments municipals

El govern triplica el pressupost destinat a l’espai públic i aposta de manera ferma per la pacificació del trànsit i la mobilitat urbana sostenible

 

Una part important del pressupost municipal –més de 47 milionsd’euros– es destinarà al manteniment de l'espai públic, als equipaments municipals i a les polítiques de mobilitat urbana sostenible. D’aquesta manera s’acompleix un dels objectius del Govern municipal, que és transformar la ciutat, transformació que no és possible plenament si no es té carrers i places adequats per a la convivència, confortables, segurs i nets.

El pressupost l’han presentat Maties Serracant, tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, i Xavier Guerrero, regidor d’Espai Públic. Serracant ha afirmat que

intervenir en l’espai públic és transformar la ciutat, per assolir objectius rellevants com la cohesió social, l’estalvi energètic, millores en la sostenibilitat, etc.

El pressupost augmenta ostensiblement la dotació en manteniments de ferms, voreres i clavegueres (de 100.000 a 600.000 euros); una despesa que permetrà dignificar l'espai públic i començar a recuperar-lo, després que els darrers anys no s'havia invertit pràcticament en manteniment.

En aquest àmbit, destaquen els 50.000 euros que es destinen a treballar conjuntament amb el Vapor Llonch per crear plans d’ocupació que permetin que persones desocupades puguin fer aquestes tasques i, alhora, rebin formació.

Noves inversions en obres públiques

La política d’inversió d’obres públiques, que abordarà els nous projectes d’espai públic, tindrà una dotació de 4,8 milions d’euros. La mobilització de romanents i la nova aportació municipal al pressupost 2016 permetran pràcticament augmentar fins a 5 vegades més que el que hi havia el 2015.

Una part important del pressupost serà per a inversions a grans obres públiques a la ciutat. S’iniciaran els treballs al parc del Nord i el parc de les Aigües, la transformació del solar del Vapor Cosidor, l’acabament de la plaça d’Espanya, les obres del passeig de la Plaça Major i la transformació d’un primer eix cívic de ciutat, el format per la rambla d’Ibèria i la ronda de Ponent.

També destaca la inversió de 500.000 euros en la renovació i ampliació de voreres a diferents punts de la ciutat.

Un altre apartat important és el de petites obres a parcs i jardins, amb una dotació de 455.000 euros. Aquests diners permetran intervenir en molts punts de la ciutat, com per exemple:

-          Via verda al portal de la Floresta

-          Remodelació de parterres de la plaça de Sant Agustí

-          Rehabilitació d’escales del parc de la Roureda

-          Espai públic del carrer del Corredor

-          Arranjaments de la zona de pícnic del parc del Torrent de la Romeua

-          Actuacions diverses d'arranjaments de parterres

-          Reparació i rehabilitació del major nombre possible de les fonts avariades de les places i parcs de la ciutat –actualment n'hi ha més de cent avariades

-          Subministrament i instal·lacions de bancs i papereres a tota la ciutat

-          Actualització i reparació de les àrees de jocs infantils

-          Inici de la dignificació l’eix de viari de ponent, amb la recuperació de l’espai de vianants i la implantació de carrils bicicleta

-          Posada en funcionament de la cascada del parc de Catalunya, amb la millora del sistema de bombament i del tractament per evitar possibles focus de legionel·losi

Plantació d’arbres

L’Ajuntament, conscient que hi ha molts escocells buits, farà un esforç per replantar arbres a la trama urbana. Per això es destinaran 75.000 euros a plantar arbres a la ciutat.

Entre altres dotacions que tindran una gran incidència als carrers i places hi ha els 200.000 euros d’inversió en enllumenat i cablejat públic. Destaca la prova pilot que es farà a Sant Pau de Riu-sec, on s’instal·larà cablejat antirobatori.

D’altra banda, l’Ajuntament té previst desenvolupar el projecte de pacificació de la mobilitat del Centre-Creuta, amb una inversió de 60.000 euros. El projecte s’ha estat desenvolupant conjuntament amb entitats del barri, amb l’impuls de l’associació de veïns i l’AMPA de l’Escola Enric Casassas. Atès l’interès que ha suscitat aquesta iniciativa, es faran estudis preliminars a altres barris, com a Gràcia.

Finalment, es destinaran 360.000 euros a implantar nous carrils bici a la ciutat, com es farà, per exemple, a l’eix cívic de la rambla d’Ibèria i ronda de Ponent.

Neteja

El gruix més important del pressupost es destina a la neteja de la ciutat (26,3 M d’€), dels quals 19,3 milions corresponen a recollida de residus i neteja viària. Es treballa en una millora d’aquests serveis, amb l’ampliació del personal municipal que gestiona i controla la qualitat del servei de neteja, que passa de 4 a 7 persones. La reorganització interna també ha permès ampliar el nombre d’hores que els treballadors municipals dediquen a fer inspeccions als carrers.

En aquest sentit, Xavier Guerrero, regidor d’Espai Públic, ha manifestat que

dignificar l’espai públic és dignificar el dia a dia dels ciutadans. Si tenim els carrers nets i endreçats estarem convidant els ciutadans a actuar amb civisme envers el bé comú

Transport públic

Pel que fa al transport públic, el cost del servei és d’uns 11 milions d’euros. Enguany es destinaran 345.000 euros a amortitzar compres ja efectuades d'autobusos i 60.000 al pagament anual per la compra de 3 autobusos nous, als quals es sumarien 300.000 euros més per dos vehicles elèctrics si es rep la subvenció europea per a l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI). A més, l’Ajuntament eixugarà durant el 2016 i 2017 el deute pendent amb la TUS, que al maig de 2015 arribava als 2 milions d’euros.

El pressupost també preveu 100.000 euros per a millores pel servei de transport públic, com la instal·lació de sistemes de prioritat semafòrica, l’ampliació de les parades amb informació en temps real a les marquesines, noves plataformes a les parades d'autobús i millores en l’adequació i senyalització de parades.

Més informació

Categories Espai públic , Urbanisme i Habitatge Tags espai públic, urbanisme