PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

 

06
Març
2023

El Ple debatrà l’aprovació del nou Pla municipal d’accessibilitat

És un instrument que identifica les barreres arquitectòniques i sensorials a la ciutat i en proposa solucions

El Ple debatrà l’aprovació del nou Pla municipal d’accessibilitat

El Ple municipal del mes de març debatrà l’aprovació del nou Pla municipal d’accessibilitat. Amb aquest nou document, l’Ajuntament es dota d’un instrument fonamental per afavorir l’autonomia i socialització de les persones amb discapacitats motrius, sensorials (sordesa, ceguesa o dificultats visuals), intel·lectuals o cognitives. De la mateixa manera, aquest pla també esdevé una eina imprescindible per a la millora de la qualitat de vida del conjunt de la ciutadania.

El nou pla, que ha tingut en compte el pla anterior redactat l’any 2008 i també el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Sabadell, aprovat inicialment el passat 8 de novembre de 2022, analitza de manera exhaustiva la ciutat en matèria d’accessibilitat. Concretament, s’ha treballat en 327 trams de carrer amb 34 km de longitud com a zona d’estudi detallat, i un total de 2.769 trams de carrer que sumen 278 km de longitud com a zona d’estudi general.

El document analitza paràmetres de tipologia de carrers, pendents longitudinals, amplades de vorera, amplades lliures de pas, tipologies de passos de vianants, i mobiliari i elements urbans. En base a l’anterior, s’estableixen diferents propostes d’intervenció per a la supressió de barreres arquitectòniques i sensorials en els diferents àmbits analitzats (via pública i transports). Tot acompanyat amb una proposta orientativa de fases d’intervenció i recursos necessaris per tal d’assolir que el municipi sigui plenament accessible, d’una manera racional i panificada.

La disposició addicional primera de la Llei 13/2014, de 30 d’octubre, d’accessibilitat, que va derogar l’anterior 20/1991, disposa que les administracions públiques han de revisar els plans d’accessibilitat vigents per adequar els seus continguts a les disposicions de la nova llei. És per això que l’Ajuntament de Sabadell va sol·licitar a la Diputació de Barcelona el recurs tècnic per l’actualització del Pla d’Accessibilitat de Sabadell, que també ha comptat amb la col·laboració de diversos agents, entitats i col·lectius de persones amb discapacitat. L’actualització es farà cada cinc anys.

Actuacions per millorar l’accessibilitat a Sabadell

Més enllà de l’aprovació d’aquest Pla, l’actuació municipal incorpora els criteris d’accessibilitat de manera estructural en els àmbits d’obra pública i de millora i manteniment de voreres.

Pel que fa a l’obra pública, el conjunt d’obres de nova urbanització, com no pot ser d’una altra manera, incorporen criteris i elements d’execució que comporten el compliment estricte de la normativa d’accessibilitat. En aquest sentit, s’estan executant actuacions que tenen específicament per objecte la millora de l’accessibilitat a diferents sectors de la ciutat: la construcció d’una nova rampa a la plaça de Xavier Sanahuja, al Poblenou, o la instal·lació de noves rampes a Cifuentes (carrers de Palestrina i Beethoven). Pròximament, també se sumaran altres actuacions al barri de Can Rull per millorar la connexió entre els dos nivells que conformen la plaça de Ròmul i l’enllaç entre els carrers de Bécquer i de Plaute.

A banda de l’anterior, diferents projectes executats o actualment en marxa també comporten millores substancials en termes d’accessibilitat als carrers de la Indústria, Goya i Concha Espina, a l’entorn de l’Escola Pau Casals o a la plaça de la Fuensanta, entre d’altres.

Pel que fa al manteniment de voreres, el milió d’euros i el miler d’ordres de treball que s’executen anualment al conjunt de la ciutat, suposen un recurs vital per a la millora de les condicions dels espais públics de la ciutat.

Categories Espai públic , Urbanisme i Habitatge Tags Pla Municipal d'Accessibilitat, Ple Municipal