PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

 

06
Febrer
2015

El TSJ de Madrid dóna la raó a l’Ajuntament en el recurs presentat contra la resolució de l’Estat en què aquest reclamava el retorn de més de 928.000 euros que la ciutat va rebre per Cal Molins

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha estimat el recurs contenciós administratiu que l’Ajuntament va interposar l’any 2013 contra la resolució d’un dels organismes del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, per la qual s’exigia a l’administració local tornar més de 928.000 euros –una part dels Fons FEIL que la ciutat va rebre per recuperar Cal Molins com a centre de formació ocupacional–. A la sentència es dóna la raó a l’Ajuntament, es condemna l’Administració de l’Estat a abonar els costos del procediment judicial i se li imposa la devolució del reintegrament amb interessos.

L’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, ha explicat avui que

al març de 2013, la ciutat estava en un moment difícil, en el marc a més d’un pla d’ajust. En aquell moment vam explicar àmpliament que les obres s’havien fet bé, que no compartíem el que demanava el Ministeri. Ho vam explicar en comissions informatives, al Ple, en reunions de treball. I malgrat això se’ns va acusar de negligència, de no complir amb les nostres responsabilitats. Ara, vull traslladar la reflexió que a l’àmbit de la política local s’hauria de tenir més tranquil·litat a l’hora de fer judicis de valor. Els ciutadans tenen dret a un debat més serè, més enllà de buscar un titular.

Amb motiu de la creació a finals de l’any 2008 d’un Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL) per a l’any següent, l’Ajuntament de Sabadell va demanar a l’Estat finançament per al Projecte bàsic i d’execució del Nou Centre de Formació Ocupacional al carrer de Calders, 539 (Cal Molins). El projecte va ser autoritzat per un import màxim d’1.490.813 euros, que es van lliurar en dos terminis a l’Ajuntament per fer possible l’obra.

Amb posterioritat, la Intervenció General de l’Administració de l’Estat va realitzar un control financer sobre el finançament atorgat i va instar a l’inici d’un expedient perquè l’Ajuntament retornés part de la subvenció per suposats incompliments de la normativa, bàsicament per l’incompliment del termini d’acabament de les obres. L’Estat reclamava a l’Ajuntament un total de 800.341,96 euros més interessos de demora: un total, doncs, de 928.032,06 euros.

En aquest sentit, el tinent d’alcalde de Presidència, Josep Ayuso, ha explicat que

el procediment de control financer ha de tenir un termini de 12 mesos. En la primera de les al·legacions vam traslladar que aquest s’havia dilatat més temps sense justificacions. Ara el Tribunal ens ha donat la raó, valorant que és el Ministeri qui no ha complert l’establert per normativa.

Així mateix, ha comentat que

més enllà d’això, cal recordar que pel que fa als terminis d’acabament de les obres (que era el que el Ministeri posava principalment en qüestió pel que fa a l’actuació municipal), l’acta de recepció de les obres va ser anterior a la finalització del període establert i així ho hem acreditat.

La presentació del recurs contenciós administratiu per part de l’administració local es va decidir després que la Direcció General de Coordinació de Competències amb les Comunitats Autònomes i les Entitats Locals, depenent del Ministeri, desestimés una gran part de les al·legacions que l’Ajuntament va presentar contra la petició de l’Estat perquè se li tornés una part de l’aportat pel FEIL pel que fa a Cal Molins.

Cal Molins

Cal Molins és un centre de formació que es va posar en marxa per completar les activitats que ja es desenvolupaven a les instal·lacions del Vapor Llonch. La mida d'aquesta instal·lació, de 3.000 m2, l’ha convertit en un dels equipaments més grans destinats a la formació per a l'ocupació en el territori català.

L'oferta formativa s’adreça tant a persones en atur o en actiu com a empreses que necessitin formació per als seus treballadors. Bona part de les activitats es desenvolupen conjuntament amb els gremis amb presència a Sabadell, amb els quals el Vapor Llonch té signats convenis de col·laboració, per donar suport al teixit empresarial de la ciutat que requereixi mà d'obra qualificada.

La primera part del projecte de recuperació va incloure la urbanització dels accessos i la rehabilitació de la primera meitat de la nau principal, de la nau de doble alçada amb una superfície construïda total de 1.627 m2. La segona meitat del projecte, de 1.467 m2., es va desenvolupar gràcies al Fons Estatal d'Inversió Local (FEIL).

Categories Economia i treball, Formació Ocupacional, Urbanisme i Habitatge Tags cal Molins, economia, Formació ocupacional, urbanisme