PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

 

21
Febrer
2014

Els treballs d’urbanització del passeig de la Plaça Major es concentraran a la vorera de ponent a partir de la propera setmana

Les obres del passeig es faran en dues fases constructives, la de ponent i la de llevant

El proper dilluns els treballs d’urbanització del passeig de la Plaça Major agafaran embranzida, ja que començaran les obres a la banda oest, és a dir, a la vorera de ponent del passeig. D’aquesta manera, continua el procés per recuperar aquest àmbit tan emblemàtic de la ciutat com a espai de trobada i convivència i que tindrà una superfície d’uns 5.500 m2, o sigui mitja hectàrea.

Joan Carles Sánchez, alcalde de Sabadell, ha recordat que

aquest espai en els darrers 25 anys ha sofert diferents actuacions que han capgirat la vida quotidiana, i ara es recuperarà l’espai principal d’oci, comercial i administratiu de Sabadell. El procés de diàleg i participació que s’ha fet amb representants de la Fundació Bosch i Cardellach i que ha funcionat prou be, és un projecte que s’ha parlat.

L’actuació que ara comença té com a objectiu principal interrompre la circulació del transport públic i de serveis a la zona centre de la ciutat durant el mínim temps possible. Per aquesta raó s’ha previst fer els treballs en dues fases constructives: en una primera etapa es treballarà a la vorera de ponent i, seguidament, a la de llevant.

Josep Ayuso, tinent d’alcalde de l’Àrea d’Urbanisme, Habitatge i Espai Públic, ha afirmat que 

a partir de dilluns taxis i autobusos continuaran circulant pel carril central, un cop finalitzades les obres, acabarem la urbanització definitiva de l’espai central, llargament reivindicat per veïns i comerciants, i que millorarà de manera molt substancial aquesta zona.

Les obres que s’inicien ara són les de la vorera de ponent, des del Racó del Campanar fins a l’inici del passeig de Manresa i des de la façana de ponent fins als carrils de circulació. Es tracta d’un espai de proximitat a habitatges i comerços, que en el projecte està pensat com una gran catifa de granit,  material amb el qual s'han tractat també els carrers de vianants del centre i les voreres del passeig de Manresa per donar caràcter unitari al conjunt.

És en aquest espai on s'ubicaran els futurs ascensors i escales, elements d'accés als  ferrocarrils i a l'aparcament. Es contempla, també, que a la vorera ponent es col·loquin la major part de les instal·lacions, reg, enllumenat i sanejament. Els fanals de l'enllumenat seran del mateix tipus que els col·locats al passeig de Manresa.

La previsió és que les obres en aquesta zona del passeig durin aproximadament uns 3 mesos i després donin pas als treballs a la part de llevant.

En tot el procés d’obres es garantirà el pas del vianants i l’accés tant als comerços, com als habitatges de la zona. A més, es preveu crear, de manera puntual, connexions transversals.

Cal recordar que aquests treballs corresponen a la segona fase d’urbanització del passeig de la Plaça Major, que comprèn els àmbits del Racó del Campanar, el passeig de la Plaça Major i el carrer del Mestre Rius, i que va començar a principis de gener al Racó del Campanar.

El futur passeig

El passeig de la Plaça Major està concebut com un espai on només podrà accedir-hi el transport públic i el transport de serveis (accés a guals, càrrega i descàrrega i taxis). Es mantindran els 2 sentits de circulació en tot l’eix nord-sud i la circulació d’autobusos i vehicles de servei es resoldrà amb un pas alternatiu semaforitzat, tal com funciona avui.

Així mateix, el passeig de la Plaça Major es configura com un espai de prioritat de vianants, àmbit central i gran àgora de la ciutat, que ha de permetre l’ús multifuncinal d’aquest espai privilegiat, amb la idea de donar continuïtat amb els paviments i la màxima obertura i accessibilitat.

El paviment, a un sol nivell, serà el suport de l’activitat ciutadana, comercial, cultural i social. Atès que l’àmbit s’urbanitza en plataforma única, serà possible un ús versàtil de l’espai. Per tant, en diades assenyalades serà possible l’ús de tot l’àmbit per a fires i altres actes ciutadans.

La plantació d’arbrat de gran format, d’una banda en l’alineació est i en trams discontinus en l’alineació oest, permetrà donar un fons verd a tot el passeig. Es proposen paviments més drenants en les línies de recollida d’aigua, amb un dibuix de gra petit, amb llamborda oberta prop de l’arbrat i la incorporació d’estrat d’arbustiva.

D’altra banda, s’estan finalitzant els treballs de definició i concreció de l’element volumètric i artístic, encarregat a l’artista sabadellenc Alfons Borrell.

En aquest sentit, es proposa el disseny d’un espai cobert a la part sud del Passeig, entre el Racó del Campanar i el carrer de la Rosa, de forma quadrada i que juga amb el color, element bàsic en la seva creació artística, que donarà una altra dimensió al passeig a mes d’element d’escala i de gran singularitat.

També s’està estudiant la ubicació definitiva de les terrasses dels establiments de restauració, per tal d’ordenar i donar la continuïtat paisatgística que mereix l’entorn.

Debat i diàleg

El procés de definició del projecte d'aquesta segona fase ha comptat amb la participació de diferents actors del territori, com ara: Comerç Centre, l'Oficina de Dinamització del Centre o la Fundació Bosch i Cardellach, així com els diferents departaments municipals que han d'operar en aquest espai, com és el cas de Cultura, Relacions Ciutadanes, Esports, Manteniments o Via Pública. També els grups municipals hi van poder participar i fer aportacions en el procés, que va culminar en el projecte que va sortir a licitació el passat estiu.

Un cop en marxa el procés de licitació i ja definit el projecte, l'Ajuntament de Sabadell i la Fundació Bosch i Cardellach van acordar compartir el treball de concreció. La Fundació, des de la seva vessant acadèmica i professional, ha aportat al procés de detall del projecte el coneixement i l'experiència d'un grup de col·laboradors i membres de l'entitat, que ha permès concretar aspectes de caràcter força variat, des d'aspectes ambientals o artístics fins a la concreció del paviment més adient per a l’àmbit, passant per l’aportació d’idees i propostes en matèria de mobilitat, jardineria, il·luminació o mobiliari urbà.

Categories Espai públic , Urbanisme i Habitatge Tags espai públic, passeig de la Plaça Major, urbanisme