PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

 

27
Novembre
2019

Encesa de llums, tret de sortida de la campanya de Nadal

Dissabte s’inaugura el carrer de Sant Pere, convertit en zona de vianants i sense barreres arquitectòniques

Encesa de llums, tret de sortida de la campanya de Nadal

Aquesta setmana comença la campanya de Nadal als carrers de la ciutat amb el primer acte: l’encesa de llums. Tindrà lloc el divendres 29 de novembre, amb la novetat que es fa a tres ubicacions diferents: al Mercat Central, a les 18 h; a la pl. del Pi, a les 19 h, i a la pl. de la Creu de Barberà, a les 20 h. El fil conductor de l’encesa serà la carta que els Reis d’Orient han escrit a la ciutat, i completarà l’acte una cantada de nadales. 

La franja horària d’encesa de l’enllumenat nadalenc serà de 18 a 22 h, de diumenge a divendres, i fins a les 23 h, els dissabtes. Com a dies excepcionals, el 5 i 6 de desembre s’allargarà fins a les 23 h al sector Centre; el 24 i 31 de desembre i el 5 de gener fins a la 1 h, i el 25 de desembre fins a les 24 h.

Per segon any consecutiu, s’il·luminarà l’avinguda de Francesc Macià gràcies a El Corte Inglés, Mas Avícola, Paddock i Hotels Catalonia. Així mateix, s’il·luminarà el Mercat Central i el seu entorn, amb un arbre gegant de 6 metres d’alçària, que s’ubicarà a la mateixa plaça, i l’ornamentació de 18 arbres més.

La decoració nadalenca engalanarà diferents barris de la ciutat amb un total de 6 arbres nadalencs ubicats a punts estratègics i que han estat finançats per empreses mitjançant un conveni de patrocini: Imesco, Via Sabadell, Moventia, TUS, Ca n’Oriac Comerç i Amazon. Els arbres tindran una grandària d’entre 6 i 8 metres amb tecnologia led de baix consum i estaran ubicats a: la plaça de Catalunya, la plaça del Pi, la plaça de la Creu de Barberà, el carrer de Serra de Galliners, la plaça de Còrdova i davant del Taulí.

Inauguració del carrer de Sant Pere

Les obres de transformació del carrer de Sant Pere arriben a la recta final. Des del passat mes de febrer, el carrer de Sant Pere ha estat objecte d’una transformació integral i s’inclou dins de la trama de l’espai central de Sabadell de carrers amb prioritats per a vianants.

La inauguració serà el dissabte 30 de novembre, d’11 a 20 h. El carrer s’omplirà d’activitats amb la col·laboració dels comerços del carrer. D’11 a 13 h, el Teatre Principal farà portes obertes. A més, al llarg de tot el dia hi haurà tallers, titelles, exhibicions de dansa i xous de màgia des de la Rambla fins a la plaça del Gas. A més, diferents comerços trauran productes al carrer.

La pacificació del carrer de Sant Pere mitjançant la conversió en zona de vianants té com a conseqüència millores socials mediambientals i d’innovació. El carrer és amb plataforma compartida amb vehicles exclusivament de veïns. Amb aquesta transformació s’incentiva el comerç i la relació entre les persones. A més, la pacificació del carrer i l’eliminació del trànsit de pas redueix el CO2 de l’àmbit del centre i contribueix a la millora acústica. S’ha previst la col·locació de jardineres amb plantació d’enfiladisses i el canvi de l’enllumenat amb sistemes més eficients energèticament.

L’actuació ha consistit en la nova urbanització del carrer de Sant Pere, des de la plaça del Gas fins a la Rambla. L’obra ha permès urbanitzar tot l’espai en una plataforma única per tal de garantir l’accessibilitat a tothom i eliminar les barreres arquitectòniques. La pavimentació s’ha executat amb paviment de granit, similar al que s’ha fet servir a la resta de pavimentació del centre de Sabadell, amb una superfície d’actuació de 1.390 m2.

El cost de les obres ha estat 395.187,21 euros. Aquest projecte es finança al 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), mitjançant l’Estratègia DUSI Sabadell.

Fira de Santa Llúcia

El dissabte 30 serà el torn de la Fira de Santa Llúcia, que estarà instal·lada a la plaça del Doctor Robert fins al 23 de desembre, cada dia, de 10 a 14 h i de 17 a 21 h. Comptarà amb gairebé una vintena de casetes, on es podran trobar figures i coves nadalenques d'artesania, arranjaments per a la llar i ornaments florals, com també avets, ponsèties i rams de la sort.

 Així mateix, els paradistes de la Fira de Santa Llúcia col·laboren en la il·luminació de la figuera del pati de la Casa Duran, on s’ubicarà el pessebre de la ciutat i el Campament Reial, com també en la il·luminació de la plaça del Dr. Robert.

Les entitats ciutadanes guarniran arbres naturals a diferents barris

La decoració nadalenca d’aquest any també engalanarà molts barris de la ciutat amb la il·luminació i guarniment de diferents arbres naturals, fruit del treball conjunt de diverses entitats ciutadanes.

El primer dels arbres que es vestirà de Nadal serà el la plaça del Pla de l’Amor, als Merinals, que s’encendrà el dimarts 3 de desembre a les 18 h, gràcies a la col·laboració del Cifuentes; el CEIP Arraona;el CEIF Arraona; l’Associació de Veïns Arraona Merinals Can Gambús; el Club de Futbol Sala Amics del Pou Nou Escorial i l’Associació Centre d’Esplai Tuka Tuka, que guarniran l’arbre al llarg del matí. L’encesa es dinamitzarà amb un cagatió.

El següent dels arbres que es guarnirà serà el del barri de Can Rull, ubicat al carrer de Sant Isidor, 45 (davant del Centre Cívic de Can Rull). L’encesa de l’arbre serà el 4 de desembre, a les 18 h. L’acte, a més, comptarà amb un cagatió, un concert i una cercavila de gegants, i serà possible gràcies a la col·laboració de l’Associació de Veïns del Sector Can Rull; l’Associació Casal de Gent Gran de Can Rull; l’Espai Jove de Can Rull; Taller d’Art, Cultura i Creació; Anaruz n’Africa; l’Ass. Catalano Amaziga; l’Associació Juvenil Esquitx de Sabadell; el CEIP Andreu Castells i el CEIP Can Rull.

L’endemà, el 5 de desembre, a les 18 h, tindrà lloc l’encesa de l’arbre de Can Deu, al carrer del Romaní, fruit de la col·laboració de l’Associació de Veïns de Can Deu, l’Associació Esportiva Can Deu, l’Entitat Cultural Amics de la Ràdio de Sabadell i la Biblioteca del Nord. El mateix dia, el dijous, també s’encendrà l’arbre del barri del Poblenou a l’avinguda de Polinyà amb el carrer de Begoña, acompanyada d’un cagatió i fruit de la implicació de l’AV del Poblenou de la Salut, l’Escola Juan Ramón Jiménez i el Club d'avis del Poblenou.

La setmana següent serà el torn de l’arbre de la plaça de Cristóbal Ramos, a Torre-romeu, i anirà, de nou, acompanyat d’un cagatió. La cita serà el 12 de desembre, a les 18.15 h, i els organitzadors d’aquest guarniment seran membres de la Fundació Idea - Pandora, la Biblioteca de la Serra i l’AV de Torre-romeu.

El 13 de desembre, a les 18 h, tindrà lloc l’encesa de l’arbre de plaça del Treball, gràcies a l’Agrupació de Veïns de Gràcia; el CEIP Teresa Claramunt; l’AMPA CEIP Teresa Claramunt; l’Associació els Músics de Gràcia; el Casal Cívic de Gràcia i l’Associació Colla de Geganters i Grallers de Gràcia. La cita de l’encesa anirà acompanyada d’un cagatió, previst per a les 18 h.

També el dia 13 de desembre, a les 18 h, es col·locarà el guarniment de l’arbre de la plaça de Picasso, a Espronceda-Campoamor, de la mà de les entitats: AV Espronceda, AV Campoamor i Casal Cívic Rogelio Soto.

Incidir en els valors

El Nadal també és un moment en què afloren els valors positius de la ciutadania, per la qual cosa enguany la campanya central es vol reforçar amb quatre campanyes específiques de sensibilització a l’entorn del consum responsable, la necessitat de tractar bé els animals, la promoció de joguines no sexistes i sobre els residus.

Sigui o no sigui Nadal... vol sensibilitzar amb quatre missatges molt clars: la necessitat de pensar en el sexisme que es pot transmetre en els regals que fem als nens i nenes, la necessitat de ser conscient de les responsabilitats que adquirim quan regalem un animal, la necessitat de pensar en el l’origen i la traçabilitat dels productes que consumim i la necessitat de reduir els residus en favor del medi ambient en un moment d’especial generació de residus.

L’objectiu és sensibilitzar la ciutadania per gaudir d’unes festes més justes, solidàries i igualitàries.

Els missatges concrets són:

  • Sigui o no sigui Nadal, fes sense sexisme el regal
  • Sigui o no sigui Nadal, posa ètica al regal
  • Sigui o no sigui Nadal, menys paper de regal
  • Sigui o no sigui Nadal, no és una joguina, és un animal

Aquesta campanya es podrà veure a les banderoles i torretes de la ciutat des del proper divendres 29 de novembre.

Categories Comerç, Cultura i esport, Espai públic Tags comerç, DISTRICTES, llums nadal, SabadellNadal