PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

 

10
Novembre
2022

L’Ajuntament aplicarà un tractament fitosanitari contra la processionària a 647 pins més

Les actuacions es faran les nits de l’11, 12 i 13 de novembre

L’Ajuntament aplicarà un tractament fitosanitari contra la processionària a 647 pins més

L’Ajuntament durà a terme un tractament fitosanitari a l’arbrat municipal per combatre la processionària, plaga que afecta sobretot el pi. Les nits de l’11, 12 i 13 de novembre, entre les 11 de la nit i les 7 del matí, s’actuarà per aplicar el tractament preventiu a 647 arbres situats a diferents zones de Sabadell.

Els exemplars es troben al Talús Molí de l’Amat, als parcs del Nord, de Romeua, d’Odessa i de Can Gambús, als boscos de Ca n’Oriach i de la Concòrdia, a les places de Xavier de Sanahuja, Malniu i Benidorm, al carrer del Prat i als espais públics del Centre Cívic de Torre-Romeu, ronda Ebre, ronda Oliana, Can Llobateres i a les avingudes de Can Roqueta i Can Bordoll.

Aquestes actuacions no són les úniques que s’estan aplicant aquests dies a l’arbrat de la ciutat, ja que la setmana passada també es van tractar preventivament 539 pins per evitar la processionària i 59 palmeres contra l’escarabat morrut.

Què és la processionària?

La processionària del pi és un lepidòpter, és a dir, una papallona que viu i s’aparella a l’estiu. Les seves larves apareixen a partir de la tardor. Durant les nits d’hivern, s’alimenten de les fulles dels pins, i durant el dia, s’agrupen en nius. A mesura que creixen i que el fred avança, construeixen nius més tancats -fins a crear la bossa característica-, que constitueixen el seu refugi durant el període de més fred. A finals d’hivern o principis de primavera, les larves baixen a terra per cercar un lloc on enterrar-se i pupar, fins que a l’estiu surten convertides en papallones.

Quin perill suposa?

Les erugues tenen uns pèls urticants que, si es toquen, poden originar reaccions al·lèrgiques. Cal anar especialment amb compte que els gossos no les llepin o molestin.

Aplicació de mesures sostenibles

Per evitar l’ús de tractaments químics que poden danyar la fauna i contaminar el medi, l’Ajuntament aplica una combinació de mesures:

  • Instal·lació de caixes nius per afavorir la presència d’ocells insectívors.
  • Creació d’espais verds que puguin acollir fauna auxiliar.
  • Increment de la diversitat d’arbres i de la vegetació dels boscos de pins.
  • Monitoratge per conèixer els llocs on hi ha bosses i aplicar-hi mesures correctores.
  • Instal·lació de trampes de captura de larves als troncs.
  • Retirada mecànica i destrucció de nius d’hivern.
  • Tractaments puntuals localitzats aeris o injectats al tronc en llocs de més incidència i més risc.

Més informació, al web de Parcs i Jardins.

Categories Parcs i Jardins, Urbanisme i Habitatge Tags arbres, Processionària del pi, Tractaments fitosanitari