PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

 

08
Gener
2014

L’Ajuntament de Sabadell multarà les entitats financeres amb pisos buits

L’Ajuntament de Sabadell iniciarà el procés per multar les entitats financeres que mantinguin pisos buits a la ciutat.

L’Ajuntament de Sabadell iniciarà el procés per multar les entitats financeres que mantinguin pisos buits a la ciutat. La mesura s’emmarcarà en les accions per donar compliment al document La política municipal d’habitatge: accions i estratègies prioritàries en el context actual, aprovat pel Ple Municipal de Sabadell al juliol i que actualitza el que definia el Pla Local de l’Habitatge (2008-2014). El document preveu un total de 36 mesures dividides en 10 eixos. Un d’aquests eixos proposa “Incentivar i promoure l’entrada al mercat de lloguer d’habitatges desocupats”, amb mesures com “Establir acords amb entitats financeres per a la cessió d’habitatges destinats al Fons d’Emergència Social 2013-2015” i “Establir un cens real d’habitatges buits a la ciutat”.

Des de l’Ajuntament de Sabadell s’estava treballant l’encaix legal d’aquesta mesura i ara, seguint la iniciativa que va prendre fa uns dies l’Ajuntament de Terrassa, es farà aplicant la Llei del Dret a l’Habitatge de Catalunya, que permet imposar sancions als propietaris que mantinguin habitatges desocupats per un període superior als dos anys.

Sobre aquesta qüestió, la tinenta d’alcalde i regidora de Serveis Socials i Habitatge de l’Ajuntament de Sabadell, Marta Farrés, ha afirmat que

“vivim moments molt complexos i una de les problemàtiques més greus que pateix la ciutadania està relacionada directament amb l’habitatge. Hem de buscar solucions entre tots, des de la coresponsabilitat, i és per això que des de l’Ajuntament ja fa temps que treballem per trobar-ne sortides. Alhora però, –diu la tinenta d’alcalde-- considerem imprescindible la implicació dels diferents actors relacionats: administracions, entitats i grups de defensa dels ciutadans i, evidentment, les entitats financeres”.

Per la seva banda, el tinent d’alcalde de Presidència, Serveis Centrals i Economia, Ramon Burgués, ha explicat que “des de l’Ajuntament de Sabadell estàvem treballant per buscar fórmules que permetessin penalitzar les entitats que mantinguessin pisos buits. És per això que  volem felicitar l’Ajuntament de Terrassa per haver trobat un mecanisme i ens sumem a la seva iniciativa”. També Burgués ha volgut puntualitzar que “la nostra voluntat no és en cap cas recaptatòria. Aquestes sancions es conceben per incentivar l’entrada de pisos buits al mercat assequible per tal de donar resposta a una necessitat ciutadana que és real i que es fa palesa cada dia a tots els municipis”.

Així mateix, Marta Farrés ha explicat que “continuarem dialogant amb els bancs i entitats financeres com hem fet fins ara. Unes converses que en alguns casos han donat bons fruits”. En aquest àmbit, la regidora ha recordat la decisió de Catalunya Caixa de cedir habitatges a la borsa de lloguer social gestionada per l’Ajuntament. “Paral·lelament però, –continua Farrés— hem de continuar impulsant mesures per incentivar que els pisos buits es puguin posar a l’abast de la ciutadania en una conjuntura com la que estem vivint en què moltes famílies no poden accedir a un habitatge digne”.

Un cop presa la decisió, els propers dies els equips tècnics municipals treballaran sobre quina és la millora manera, atesa la realitat concreta de Sabadell, per posar en marxa el mecanisme que permetrà l’establiment de sancions a les entitats financeres que mantinguin pisos buits a la ciutat.

Categories Ajuntament, Govern, Habitatge, Drets de la ciutadania Tags ajuntament, dret a l'habitatge, govern, habitatge