PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

 

29
abril
2017

L’Ajuntament exigeix al Govern de l’estat el compliment de les normes europees que impedeixen abusos en les hipoteques

La voluntat és evitar la vulneració dels drets dels consumidors després que ahir la Comissió Europea enviés Espanya davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea

L’Ajuntament de Sabadell exigeix públicament a l’executiu espanyol la transposició de la normativa europea sobre crèdits hipotecaris que ha de protegir els consumidors davant de les pràctiques que poden vulnerar els seus drets.

La iniciativa és fruit davant del fet del no compliment del Govern espanyol d’incorporar la directiva europea a les seves lleis per evitar les clàusules abusives de la banca i que va fer que ahir la Comissió Europea enviés l’executiu espanyol al Tribunal de Justícia de la UE

La tinenta d’alcalde i regidora de Comerç i Consum, Marisol Martínez, ha manifestat que “la no aplicació de la directiva vulnera els drets dels consumidors que no poden gaudir de la protecció corresponent quan subscriuen els seus préstecs hipotecaris o quan experimenten dificultats per reemborsar-los. Des del Govern continuarem estant al costat dels consumidors i assessorant a la ciutadania i acompanyant-los per tal que no es vulnerin els seus drets”.

L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) va posar en marxa, el passat mes de desembre, un dispositiu especial per orientar i assessorar la població afectada per les taxes d’interès mínim a les seves hipoteques, les conegudes "clàusules sòl, i facilitar eines per a fer les oportunes reclamacions.

L’OMIC va engegar aquesta acció davant l’increment de peticions d’informació després de la darrera sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europa (TJUE), que obligava les entitats financeres espanyoles a retornar els diners cobrats per aquestes clàusules. A més, els efectes retroactius de la sentència són totals i no des del 2013, com en un principi el Tribunal Suprem espanyol va dictaminar, aspecte que ha fet que el nombre de persones afectades sigui més elevat.

El servei municipal ha fet atenció telefònica, per correu electrònic i ha facilitat el model de reclamació per aquest concepte perquè la persona afectada pugui traslladar-la a la seva entitat i ha ofert un servei d’assessorament presencial. En aquests mesos ha atès un total 455 consultes.

Sessions informatives

D’altra banda, l’OMIC també ha dut a terme diverses sessions informatives, amb el suport de la Diputació de Barcelona, sobre les clàusules abusives de les entitats financeres: una al Casal Pere Quart, una altra al sector Nord –Can Rull– i una tercera al sector Sud –Campoamor–. A les xerrades hi han assistit unes 220 persones.

Des del Servei de Suport a les Polítiques de Consum de la Diputació de Barcelona s’està tramitant un conveni de col·laboració, amb els diferents Col·legis d’Advocats de la Província de Barcelona, per tal de donar resposta a les consultes generades per part de les persones consumidores que tinguin relació amb les clàusules terra i altres clàusules abusives relacionades amb els préstecs i/o crèdits hipotecaris.

El conveni preveu la creació d’un servei que consistirà en el desplaçament d’un advocat a les dependències de l’OMIC des del mes de maig fins al desembre. Aquest professional atendrà els consumidors, que plantegin el seus dubtes sobre els temes abans esmentats, 7 dies al mes i 4 hores per dia. Si la persona consumidora decidís anar a la via judicial i, sempre i quan compleixi els requisits, també serà assessorada en relació amb la justícia gratuïta.

 

Categories Habitatge, Urbanisme i Habitatge Tags consumidors, habitatge, hipoteca