PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

 

03
Agost
2018

L’Ajuntament impulsa un concurs per urbanitzar i millorar l’espai públic que Sabadell guanyarà amb el soterrament de trens a Can Feu i Gràcia

Té un pressupost de licitació de més de 205 mil euros i es preveu que al desembre ja es podrà adjudicar el projecte

L’Ajuntament impulsa un concurs per urbanitzar i millorar l’espai públic que Sabadell guanyarà amb el soterrament de trens a Can Feu i Gràcia

L’Ajuntament ha aprovat les bases d’un concurs de projectes d’arquitectura per urbanitzar tot l’espai que apareixerà gràcies al soterrament del ferrocarril entre Can Feu i Gràcia, que permetrà tancar la ferida que ha separat aquests dos barris durant gairebé 100 anys.

El concurs té un pressupost de licitació de 205.128 € sense IVA i està finançat al 50% pel Fons de Desenvolupament Regional de la Comissió Europea mitjançant l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI). Es preveu que a l’inici de la tardor tindran lloc les reunions del jurat –del qual formen part també els veïns– i que cap al desembre ja es podrà adjudicar el projecte.

La nova llosa que apareixerà quan s’haurà finalitzat el soterrament del ferrocarril és una gran oportunitat per crear un nou espai públic verd i de gaudi, que ha de connectar els dos costats de la via, però també implica l’entrada, longitudinalment, del parc de Can Feu cap al centre de la ciutat.

Juli Fernàndez, tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, referma

la importància estratègica que té aquesta entrada de la ciutat com a porta que hem de transformar en un espai agradable i de benvinguda, en el nostre rebedor, però també com a nou espai públic de gaudi per als dos barris, que tornaran a donar-se la mà físicament.

I afegeix que

amb aquest concurs finalitzem l’etapa de treball amb els veïns i entitats; i comencem l’etapa dels professionals externs, que han de fer propostes que responguin a les expectatives que tots tenim.

Un concurs amb tres fases d’actuació

El concurs, que estableix 3 fases d’actuació per a tot l’àmbit de proposta, ha de projectar els nous espais verds, saludables, amb confort, de qualitat ambiental i fent atractiu el recorregut a peu i amb bicicleta, reforçant l'estructura en xarxa verda a Sabadell. Amb aquest concurs s’obtindran dos documents:

  • L’avantprojecte de tot l’àmbit, des del parc de Can Feu fins a la carretera de Molins de Rei.
  • El projecte executiu de la fase 1: àmbit delimitat pels carrers de l’Enginyer Playà - Frasser Lawton, carrer de Sobarber i passeig de Can Feu.

Els participants hauran de trobar l’equilibri entre la qualitat arquitectònica paisatgística de la proposta, de caràcter funcional, ambiental i cultural, tenint en compte criteris de la mobilitat sostenible –prioritzant els desplaçaments a peu i amb bicicleta– de la localització dels equipaments, del pes del teixit residencial i de l’accessibilitat a tots els àmbits de la zona d’influència de la millora urbana a Can Feu i Gràcia.

El programa de continguts del plec tècnic per a les bases del concurs ha estat el fruit de la feina de l’Ajuntament però també –i especialment– de les diverses taules de treball que ha efectuat durant l'any 2018 la comissió per millorar la integració urbana a Can Feu - Gràcia, formada per entitats, professionals, totes les associacions de veïns dels barris adjacents i l'Ajuntament de Sabadell.

Xavier Guerrero, regidor d’Espai Públic, ha volgut destacar

la feina de la comissió de treball, que ha enriquit moltíssim el document de partida. Estem molt satisfets, perquè el resultat mostra l’apropiació del projecte per part dels veïns i veïnes i les entitats participants. Realment se l’han fet seu.


Els elements estratègics que els participants han de tenir en compte, entre altres, són:

  • Connectar parcs i espais verds, entrellaçant la xarxa verda formant un continu d’espais verds des del parc de Can Gambús - parc de Can Feu fins al Centre.
  • Connectar transversalment els barris de Can Feu, de Gràcia, sector conegut com dels Planetes i Hostafrancs, històricament fracturats per la via ferroviària.
  • Projectar i disposar d’un nou espai lliure, no existent fins a l’actualitat.

Categories Espai públic , Urbanisme i Habitatge Tags Can Feu | Gràcia, urbanisme